Naar inhoud

Passie voor auto’s en jazz:

Claude vertelt over zijn oldtimer Ella.
16 september 2019

De droomauto’s van Claude

Claude Goldszmidt is een 67-jarige Fransman. Hij woont sinds 7 jaar in Haarlem en reist voor zijn werk heel Europa door, maar het liefst is hij in IJmuiden. Daar staan Billie, Jacqueline, Rosa, Cora, Aretha, Carla en Ella altijd klaar. En dat zijn geen vrouwen, maar oldtimers. In dit verhaal neemt hij ons mee op zijn avontuur.

"Ella is mijn favoriete auto. Ze is geboren in 1967"

Bekijk hoe Claude’s liefde voor oldtimer cabrio’s, en dan vooral de Morgan 4/4-1600 ontstaan is.

Wie is Claude?

Ergens op een industrieterrein in IJmuiden gaat piepend een garagedeur open. Het lachende gezicht van Claude komt tevoorschijn. De 67-jarige Fransman woont sinds 2012 in Nederland. Als hij niet werkt, is hij in zijn werkplaats. De werkplaats staat vol met auto’s. Claude heeft 7 bijzondere oldtimers verzameld in de afgelopen jaren. Het zijn er een beetje veel, vertelt hij lachend, terwijl hij zich tussen twee auto’s door wurmt. Ze passen allemaal nog in de garage, maar dan moeten ze wel op een bepaalde manier geparkeerd worden. Bumper aan bumper, spiegels ingeklapt, eerst de Volvo en dan de BMW erachter. Hij weet precies hoe het past.

Alle auto's hebben vrouwennamen

Een mooie auto verdient een mooie naam, vindt Claude. Zo heeft hij Aretha, een zwarte Saab-cabrio die hij kocht op de dag dat Aretha Franklin overleed. Rosa, een donkergroene Volvo 1800ES uit 1973. Jacqueline, een Volkswagen Golf Cabriolet met hetzelfde geboortejaar als zijn zoon, 1984. Verder staan er nog een BMW (Carla), een Porsche (Cora) en een oude Mini Cooper (Billie). Vooraan staat zijn grote trots: Ella, een Morgan 4/4-1600 Four-Seater uit 1977.

Man in werkplaats
Morgan detailfoto

Na jaren wachten eindelijk zijn droomauto gekocht

Als kleine jongen in Frankrijk droomde Claude al van zo’n mooie Morgan. Maar de auto was lang onbetaalbaar voor hem. En omdat de auto’s met de hand gemaakt worden, kan de wachttijd bovendien oplopen tot vijf jaar. Drie jaar geleden lukte het hem eindelijk om de droomauto uit zijn jeugd te kopen. Al een poosje hield hij veilingsite Catawiki in de gaten. Vlak voordat de veiling sloot, overbood Claude de hoogste bieder. Eindelijk was ze daar: zijn Ella.

Ella ziet er fantastisch uit

Toen Claude Ella kocht, was ze technisch nog in goede staat. Alleen de met leer beklede houten zijpanelen waren beschadigd. Claude, die in zijn vrije tijd meubelhersteller en houtbewerker is, heeft de panelen nagemaakt en opnieuw bekleed. Zo is de auto weer in originele staat hersteld. Op één ding na: de radio heeft hij eruit gehaald. Die hoort hij toch niet boven het geluid van de motor uit.

Detail klassieke cabrio
Detail klassieke cabrio

Hoe het allemaal begon

Als kind vond Claude sportwagens, en dan vooral Engelse Morgans, al heel mooi. Dat kwam onder andere door een cadeautje van zijn juf: een speelgoed-Morgan. De speelgoedauto heeft hij al die jaren bewaard. Maar voordat hij een échte Morgan had, heeft hij vijftig jaar geduld moeten hebben. Beluister de podcast.

"Rijden in een oldtimer cabrio is een andere ervaring dan in een gewone auto"

Maar hoe voelt dat eigenlijk? Claude neemt je mee in zijn oldtimer Ella.

5 tips van Claude

  1. Word verliefd op een auto: “Of een oldtimer nu in goede of in slechte staat is, het belangrijkste is dat je verliefd wordt op een auto. Dat ze je hart steelt.”
  2. Verdiep je in autoreparatie: “Als je voor ieder klein probleempje een monteur moet zoeken, kan een oldtimer een dure hobby worden. Het is bovendien ook heel leuk om zelf te kunnen sleutelen.”
  3. … en besteed uit wat je niet zelf kan: “Hoewel ik opgeleid ben als ingenieur en weet hoe een motor in elkaar zit, laat ik werk aan de mechaniek van een auto altijd door een monteur doen. Dan weet je dat het op de juiste manier en met het juiste gereedschap en materiaal opgelost wordt.”
  4. Wees zuinig op je auto: “Oldtimers houden niet van regen. Zorg er daarom altijd voor dat je auto droog en beschut kan staan. Zeker aan de kust, zoals hier in IJmuiden, heb je anders snel last van roest.”
  5. Heb geduld: “Als je een bepaalde auto graag wilt hebben, is geduld het allerbelangrijkste. Ik heb 50 jaar moeten wachten. Hou veilingwebsites en dealers in de gaten. Ooit komt jouw droomauto ook te koop!”
Detail klassieke cabrio
Man in blauwe cabrio

Claude, waarom heet je auto Ella?

Volgens Claude verdient iedere auto een vrouwennaam. Zijn favoriete auto is daarom vernoemd naar zijn favoriete zangeres. Wie dat is? Beluister het hier.

Rij mee met Claude door de duinen

Claude neemt je mee voor een ritje in zijn Morgan 4/4-1600.

De vergelijker

Een handgemaakte sportauto of een 100% elektrische auto. Waarom hebben Rowan en Martijn hiervoor gekozen? In de Vergelijker leggen ze hun keuze uit.  Lees het hier

Jouw oldtimer ook goed verzekeren

De FBTO Autoverzekering stel je samen zoals jij dat wilt. Je vult je basis autoverzekering aan met modules die bij jou passen. Zo kun je jouw oldtimer precies op maat verzekeren. Bereken meteen je premie

Met de hele autoclub op pad

Neem jij vaak je vrienden mee in je bijzondere auto? Dan is onze inzittendenverzekering heel handig. Bekijk de video om te zien hoe het werkt.