Naar inhoud

De eerste Lelijke Eend

Achterin de Lelijke Eend van zijn ouders ontstond een levenslange liefde voor de Citroën 2CV.
16 september 2019

De eerste (en tweede) Lelijke Eend van Pieter

Met een ouderwetse legertas tussen hen in, zaten Pieter Broos (52) en zijn broer iedere zomervakantie achterin de Citroën 2CV van hun ouders. Urenlang keken ze door het achterraam over de uitgestrekte landschappen van Duitsland. En zo ontstond een levenslange liefde voor de Lelijke Eend, de bekende bijnaam van de 2CV. Inmiddels is Pieters vrouw ook besmet met het Eendenvirus en zijn ze toe aan hun tweede Eend.

Het mooie van een Citroën 2CV

“Weet je wat het mooie is van een Lelijke Eend? Alles klopt aan die auto. Het geluid van een 2-cilinder die je van verre hoort aankomen. De speciale Citroën-vering. De kenmerkende geur die zich lastig laat omschrijven. Het is echt een ontwerp waarover is nagedacht. De auto is in de jaren dertig ontworpen voor gebruik op het Franse platteland. Hij moest vooral betrouwbaar zijn én ook de boerin moest hem kunnen bedienen. Dus had hij geen poespas en overbodige luxe. Het is een auto met geschiedenis en dat maakt hem leuk.

Lelijke Eend: een mooi cadeau

Ik ben mijn hele jeugd rondgereden op de achterbank van een Eend. 30 jaar geleden kocht ik mijn eerste eigen Lelijke Eend. Het was een cadeau voor mijn vrouw. Ze was ontzettend verrast, want ook zij was ermee opgegroeid. Die blik in haar ogen vergeet ik nooit meer. Eindelijk hadden we onze eigen Lelijke Eend. Jarenlang hebben we er plezier van gehad. Ze reed er elke dag mee naar haar werk.”

Eerste Citroën
Genoeg ruimte in je auto

Genoeg ruimte om 'm binnen te zetten

"Helaas werden de vele kilometers te veel voor het eerste Eendje. Met pijn in ons hart hebben we de auto weggedaan. Maar toen zeiden we wel tegen elkaar dat we er ooit weer een zouden kopen, want een Eend is en blijft onze auto. Een paar jaar later zijn we verhuisd naar de Veluwe. Naar een woonboerderij met een schuur, ideaal om de Lelijke Eend binnen te zetten. Tijd om opnieuw op zoek te gaan. Na een poosje vonden we er een en die hebben we nu nog steeds. De tweede Lelijke Eend in ons leven. We gebruiken hem nu ook als tweede auto."

Mama, kijk, een oude auto!

"Het mooiste is het rijden door een dorpje. Dan hoor je kinderen roepen tegen hun moeder: "Mama, kijk, een oude auto!" Je ziet ze omkijken en kinderen op je af rennen wanneer je stilstaat. Vol enthousiasme stellen ze dan vragen zoals alleen kinderen dat kunnen: 'Is-ie oud?' 'Kan-ie hard?' 'Staat-ie te koop?' Fantastisch toch? Voor hen is de Citroën 2CV een auto die ze nog nooit in het echt hebben gezien!"

Starten met lachgas en toeren maar

"We hebben er weinig onderhoud aan. Alleen aan het begin van het seizoen is er wat hulp nodig, omdat de auto een tijdje heeft stilgestaan. Het brandstofsysteem heeft dan moeite om op gang te komen. Ieder jaar komt er een wat oudere monteur van de Citroën-garage langs die de auto van binnen en buiten helemaal kent."

"De monteur spuit er wat lachgas in om de benzine te mengen met zuurstof en daarna start de auto weer. Zo kunnen we het hele seizoen rijden. Heerlijk. Wat is er mooier dan op een warme zomerdag toeren over de Veluwe? Dakje open, haren in de wind en af en toe een stop voor een kop koffie. Puur genieten."

Starten met lachgas

Tips bij het kopen van een Lelijke Eend

Mijn tips wanneer je voor het eerst een Citroën 2CV koopt:

  1. Zet ‘m droog, Eendjes houden niet van buiten staan
  2. Wees er voorzichtig mee, maar niet té voorzichtig. Het blijft een auto waar je lol van moet hebben
  3. Regel een bijpassende verzekering, bijvoorbeeld met de tweede-auto-regeling van FBTO. Zo kun je je ‘dagelijkse’ auto én je oldtimer verzekeren
  4. Laat de auto goed onderhouden, zo heb je er langer plezier van
  5. Belangrijkste tip: doe het rustig aan en geniet!
Kies de verzekering die bij je past
Tips bij kopen van een lelijke eend

Deel jouw eerste ervaring met #DeEerste en maak kans op een polaroidcamera!

Jouw eerste ervaring wordt nog leuker als je hem deelt. Met je vrienden én met ons! Zet de foto op Facebook of Instagram met #DeEerste, tag @FBTO en maak kans op een polaroidcamera. Check hier de actievoorwaarden (pdf) en doe mee!

Zit er ook een oldtimerfan in jou?

De FBTO Autoverzekering stel je samen zoals jij dat wilt. Je vult je basis autoverzekering aan met modules die bij jou passen. Zo kun je jouw Lelijke Eendje of andere oldtimer precies op maat verzekeren. Bereken meteen je premie.

Verzeker je vrienden

Neem jij vaak mensen mee op pad? Dan is onze inzittendenverzekering heel handig. Bekijk de video om te zien hoe het werkt. Bekijk de inzittendenverzekering.

Ontdek meer De Eerste

In de blogserie De Eerste vertellen FBTO-klanten over hun eerste. Van de eerste oldtimer tot de eerste elektrische auto. Wat kun jij leren van hun ervaringen? Lees alle De Eerste verhalen.