Naar inhoud

Esra de Ruiter: paardrijden na een ongeluk

Esra de Ruiter liep hersenschade op bij een ongeluk waarbij ze onder haar paard terecht kwam. Nu rijdt ze weer dressuur.
5 december 2019

Esra de Ruiter (25) kwam op haar 22e bij een ongeluk met haar hoofd onder haar paard terecht. Daarbij liep ze onder meer hersenschade en een dubbele oogzenuwverlamming op. Ondanks die handicaps heeft ze de draad opgepakt en heeft ze zich een weg naar de Nederlandse top van de paardendressuur geknokt. Daarom aan haar de vraag: #hoedoejedat?

Haar lust en haar leven

“Paardrijden is een onderdeel dat aan me vastgehecht zit en ik kom er ook nooit meer vanaf,” zegt Esra. Het is haar lust en haar leven, zelfs nu het haar veel meer moeite en energie kost dan vóór het ongeluk. We ontmoeten haar bij Dressuurstal De Ruiter, de plek waar ze met paarden opgroeide.

Wat mankeer je precies?

“Tegen mensen die medisch onderlegd zijn, zeg ik: ik heb diffuus axonale hersenschade en een beiderzijdse nervus trochleasis parese. Voor iedereen die geen dokter is, leg ik uit dat ik een hersenafwijking en een dubbelzijdige oogafwijking heb. Door de klap die ik heb gemaakt, heb ik verschillende hersenbloedingen gehad. Deze handicaps zijn daar het gevolg van.”

Hoe uit zich dat in je lichaam?

“Door mijn handicaps ben ik altijd extreem vermoeid. Mijn ‘batterij’ laadt zich maar voor 30 procent op. Die batterij loopt bovendien extra snel leeg, omdat bij mij alles meer energie kost. Daarnaast werkt de rechterkant van mijn lichaam minder goed, klinken alle geluiden voor mij even hard en heb ik eigenlijk altijd hoofdpijn.”

Toch lijk je altijd supervrolijk en energiek. Hoe doe je dat?

Hoe het komt dat het lijkt alsof ik niets mankeer? Het heeft er deels mee te maken dat ik op mijn 10e derdegraadsbrandwonden opliep. Van jongs af aan kom ik dus in het ziekenhuis voor operaties. Ik ben opgegroeid met het hebben van iets wat nooit meer overgaat. Daardoor kijk ik er heel anders tegenaan dan anderen.”

Esra geeft haar paard een kus op de neus
Esra aait vanuit haar stoel het hoofd van haar paard, dat uit een stalraam steekt

“Ik ben opgegroeid met het hebben van iets wat nooit meer overgaat”

Hoe belangrijk is paardrijden voor je?

“Paardrijden is er bij mij met de paplepel ingegoten. Het is voor mij net als ademhalen. Mijn ouders rijden allebei paard, zo hebben ze elkaar ook leren kennen. Ik was drie toen ik op een oude Shetlander reed. Doordat ik opgroeide met en leerde te zorgen voor zo’n groot levend wezen, heb ik een enorm verantwoordelijkheidsgevoel ontwikkeld. Dat heb ik nog steeds.”

En voor je herstel?

“Van je paard vallen hoort erbij. Het gebeurt nooit zomaar, er zit altijd een reden achter. Dit ongeluk gebeurde doordat Halloween struikelde. Botte pech. Ik heb dus geen moment getwijfeld om weer op dit paard te rijden. Na mijn ziekenhuisopname moest ik revalideren. Ik ben allerlei extra therapie en oefeningen gaan doen om mijn lichaam te trainen zodat ik weer kon paardrijden. Dat heeft het totale herstel enorm geholpen.”

Welke rol is er weggelegd voor Halloween?

“Halloween is het paard waar ik nu mee rijd en waar ik het ongeluk mee had. We kochten hem drie weken voor het ongeluk, omdat mijn eigen paard met pensioen ging. Halloween had geen dressuurafstamming, maar wel een mooi karakter en veel potentie. Hij is erg mensgericht, luistert altijd en doet nooit een stap verkeerd. Dat maakt hem betrouwbaar, je merkt dat hij echt plezier heeft in het para-dressuur rijden.”
Esra rijdt op haar paard in de binnenbak
we zien Esra van achteren, zittend op haar paard

“Zonder deze hulpmiddelen zou ik überhaupt niet kunnen rijden”

Wat is het verschil tussen gewone dressuur en para-dressuur?

“Gewone dressuur is de reguliere dressuursport zoals wij die van tv kennen. Iedereen mag daar in principe aan deelnemen. Para-dressuur is alleen toegankelijk voor mensen met een handicap. Deelnemers worden ingedeeld in groepen waarvan de handicap ongeveer even zwaar is als die van jezelf. Daar wordt het niveau van de wedstrijden op aangepast.”

Jij doet ook mee aan de reguliere dressuur, terwijl je een handicap hebt. Hoe doe je dat?

“Je kunt als je een handicap hebt, meedoen met wedstrijden waar gezonde ruiters aan mee doen. Daar kun je dispensatie voor aanvragen. Dan mag je hulpmiddelen gebruiken, zoals bijvoorbeeld een zuurstoftank als je taaislijmziekte hebt. Zo kun je toch meekomen in de ‘gewone’ sport.”

Welke hulpmiddelen gebruik jij?

“Ik gebruik een zweep aan mijn rechterkant, omdat die kant van mijn lichaam dus minder goed werkt. Mijn rechtervoet zit met elastieken vastgebonden aan de stijgbeugel. Tijdens het rijden mag ik zelf weten of ik blijf zitten of dat ik wil lichtrijden. De teugels en zadel mag ik aanpassen. En ik hoef alleen te groeten met mijn hoofd, zodat ik de teugels niet los hoef te laten. Dus ik mag eigenlijk best veel, wat erg fijn is.”
Een rijlaars is vastgebonden aan het stijgbeugel van een paard
Esra wordt geholpen bij het klimmen op haar paard

Maar het is niet zo dat het daarom een eitje is, toch?

“Ondanks alle hulpmiddelen is het inderdaad geen kattenpis. Zonder deze hulpmiddelen zou ik überhaupt niet kunnen rijden. In de para-dressuur zijn er wel elementen verwijderd, maar het zijn nog steeds hele zware proeven. Het is internationaal topsportniveau. En ik mag nu zelfs in de reguliere dressuur rijden in een slipjas, daar droomde ik als klein meisje van!”

Waar hoop je over tien jaar te staan?

“Het gaat nu goed, maar ergens weet ik dat het niet perfect is. Zonder het ongeluk had ik nog beter gekund, had ik echt topscores kunnen halen. Mijn hoop is dat ik over tien jaar nog beter kan rijden en beter kan communiceren met paarden. En ik hoop dat ik internationaal mag starten, misschien zelfs een plekje in het Nederlandse team kan veroveren. Maar het meest hoop ik dat we het plezier in het rijden nooit verliezen.”

Bekijk ook onze docu over Esra de Ruiter

We maakten ook een videodocumentaire over Esra en haar herstelproces. 
Bekijk de docu
Esra houdt lachend haar hondje in haar armen terwijl haar paard haar aanhaalt

Zeker weten dat je de zorg krijgt die je nodig hebt?

De FBTO Zorgverzekering stel je samen zoals jij dat wilt. Je vult je basis zorgverzekering aan met modules die bij jou passen. Zo weet je precies waarvoor je gedekt bent en kun je met een gerust hart een passie als paardrijden uitoefenen. Bereken je premie binnen 2 minuten. En sluit direct online af. 

Ontdek meer #hoedoejedat

Wil je meer inspirerende verhalen lezen of ben je nieuwsgierig naar de sportdromen van anderen? Lees dan ook deze blogs: