Naar inhoud

Drinkvoeding voor baby’s met koemelk­allergie

Koemelkallergie of koemelkeiwitallergie (KEA) is een voedselallergie. Standaard babyvoeding is dan niet geschikt voor je kindje. Met de FBTO Zorgverzekering (basisverzekering) kun je een vergoeding krijgen voor speciale drinkvoeding zonder koemelkeiwitten.

De vergoeding in het kort

Snel weten hoe het zit? Bekijk je vergoeding hieronder. Meer informatie vind je in de veelgestelde vragen.
2023
Basisverzekering
Ja
Aanvullende module
Nee
Eigen risico
Nee
Verwijzing nodig
Ja
Toestemming nodig
Alleen als je naar een leverancier zonder contract gaat

100% vergoed bij zorgverlener met contract

Dat is een zorgverlener waar we afspraken mee hebben. Je vindt onze gecontracteerde zorgverleners in de Zorgzoeker. Bij een zorgverlener zonder contract krijg je meestal minder vergoed

Veelgestelde vragen

Vanuit de basisverzekering heb je recht op een vergoeding voor drinkvoeding die baby's nodig hebben omdat ze een koemelkallergie hebben. Je hebt wel een verklaring nodig. Een verklaring is een soort verwijzing. In de verklaring staat dat de drinkvoeding medisch noodzakelijk is. De diëtist, consultatiearts of medisch specialist van jouw zoontje of dochtertje vult de verklaring in. Je krijgt de verklaring nadat je de volgende stappen hebt gevolgd:

  1. Een diëtist of arts denkt dat je kindje misschien een koemelkeiwitallergie heeft. Hij schrijft een koemelkeiwitvrije voeding voor voor een periode van 4-6 weken. In deze periode betaal je de kosten voor de speciale voeding zelf.
  2. Na de periode van ongeveer 4-6 weken doet een diëtist, CJG- of kinderarts een provocatietest. Een positieve provocatietestuitslag bevestigt de koemelkallergie. Vanaf dan kun je een vergoeding krijgen voor speciale drinkvoeding uit de basisverzekering.
  3. De diëtist of arts schrijft meestal een voorschrift uit voor speciale babyvoeding totdat je kindje 11 of 12 maanden is. Daarna volgt eventueel een nieuwe provocatietest. Een positieve provocatietestuitslag bevestigt opnieuw de koemelkallergie. De diëtist of arts kan een verlenging aanvragen die afloopt als je kindje 1,5 jaar wordt.
  4. Als je kindje 1,5 jaar wordt kan de diëtist of arts voor een half jaar een laatste verlenging aanvragen.

De vergoeding voor speciale drinkvoeding stopt vaak als je kindje 2 jaar is geworden
Voor kinderen tot 2 jaar zijn melkproducten een vast onderdeel van het voedingspatroon. Kinderen ouder dan 2 jaar hebben niet per se melkproducten nodig. Daarom vergoeden we meestal geen speciale koemelkeiwitvrije voeding meer nadat je kindje 2 jaar is geworden. Heeft je kind deze voeding toch nog nodig? Dan heb je toestemming van ons nodig voor een vergoeding.

Bekijk ook de vergoeding in 2022.

  • Drinkvoeding tijdens de proefperiode. De proefperiode is de periode voordat de allergie is vastgesteld.
  • Drinkvoeding van de drogist of supermarkt.

Je betaalt geen eigen risico.

Nee, je hebt geen eigen bijdrage.

De verklaring van je diëtist, consultatiearts of medisch specialist lever je in bij een medisch speciaalzaak. Je vindt gecontracteerde medisch speciaalzaken in de FBTO Zorgzoeker.

Je hebt een verklaring nodig. Een verklaring is een soort verwijzing. In de verklaring staat dat de drinkvoeding medisch noodzakelijk is. De diëtist, consultatiearts of medisch specialist van jouw zoontje of dochtertje vult de verklaring dieetpreparaten in.

Je hebt alleen toestemming nodig als je kiest voor een niet-gecontracteerde leverancier.

Lees de voorwaarden

Het vergoedingenoverzicht geeft een samenvatting van de voorwaarden. Je kunt hieraan geen rechten ontlenen. De polisvoorwaarden en de reglementen die hierbij horen, bepalen de vergoeding waar je recht op hebt.
De vergoeding in andere jaren vind je in de polisvoorwaarden van 202320222021.

Zo werkt de FBTO Zorg app

De FBTO Zorg app kan méér dan zorgnota's declareren alleen. Bekijk de video en ontdek alle voordelen!