Voor een behandeling kun je naar een ziekenhuis of een zelfstandig behandelcentrum (ZBC). De kosten van een behandeling of onderzoek kunnen verschillen per ziekenhuis of ZBC. Als je je eigen risico nog niet hebt opgemaakt, kan het dus verstandig zijn om de prijzen tussen ziekenhuizen te vergelijken.
Om een goede vergelijking tussen ziekenhuizen te kunnen maken, hoef je niet alle websites af te zoeken of iedere zorgaanbieder te bellen. In het document Ziekenhuiskosten per ziekenhuis (pdf) zie je precies wat de kosten zijn per behandeling in Nederlandse ziekenhuizen.
Als je behandeld wordt in het ziekenhuis, dan ontvang je 1 nota voor het complete traject dat je doorloopt. Vanaf de diagnose van de specialist tot en met de behandelingen in het ziekenhuis en nacontrole(s).
Het ziekenhuis rekent deze zorg niet apart af, maar werkt met een Diagnose Behandel Combinatie (DBC). Dit is een verzameling van verschillende onderdelen van zorg die bij 1 behandeling horen. Ziekenhuizen in Nederland hebben meer dan 4500 DBC-zorgpakketten. Het bedrag dat op je nota staat, hangt af van het zorgpakket dat je hebt gekregen.
Soms is na je 1e behandeling een vervolg nodig. Dan start het ziekenhuis een vervolg DBC. Goed om te weten: start de vervolg DBC in een nieuw kalenderjaar? Dan moet je opnieuw eigen risico betalen. Je kunt bij je zorgverlener navragen of en wanneer er een nieuwe DBC gestart wordt.
Elke DBC heeft een eigen prijs. De prijs bestaat uit het salaris van de specialist en de kosten van het ziekenhuis. Voor bijna alle behandelingen maken ziekenhuizen prijsafspraken met de zorgverzekeraars, waardoor de prijzen per ziekenhuis kunnen verschillen. Alleen voor een klein deel van de zorg worden er door de NZa vaste prijzen vastgesteld, waar alle ziekenhuizen zich aan moeten houden. Dit is vooral voor ingewikkelde behandelingen.
De prijs van een DBC is het gemiddelde van de kosten van het zorgtraject dat patiënten met dezelfde diagnose en behandeling hebben ondergaan. Er zijn patiënten die minder zorg nodig hebben dan gemiddeld. En er zijn patiënten die meer nodig hebben. Ze betalen allemaal dezelfde standaardprijs. Het kan dus zo zijn dat je betaalt voor behandelingen of onderzoeken die je niet hebt gekregen. En die wel vallen binnen het behandeltraject zoals dat is vastgelegd in de DBC. Deze zorgverleners maken gebruik van DBC's:
Wil je meer weten over wat je precies vergoed krijgt vanuit de basisverzekering of aanvullende modules? Kijk dan in de Vergoedingenzoeker. Hierin zie je precies wat je betaalt voor bepaalde behandelingen en onderzoeken.
Soms duurt een behandeling bij het ziekenhuis langer dan de maximale looptijd van 1 DBC-zorgpakket. Het ziekenhuis opent dan een zogenaamd 'vervolg-DBC-zorgproduct'.
Heb je meer dan 120 dagen geen zorg gebruikt?
1 DBC duurt maximaal 120 dagen. Heb je meer dan 120 dagen geen zorg gebruikt? Dan wordt een lege vervolg-DBC geopend. Dit gebeurt net zo lang totdat je weer zorg gebruikt of de behandeling helemaal stopt. Soms kun je daardoor 3 lege DBC’s hebben. Start een vervolg-DBC in een nieuw kalenderjaar? Dan betaalt je ook eigen risico voor het nieuwe jaar.
Voorbeeld:
Je was in december 2014 voor de laatste keer voor borstfoto’s in het ziekenhuis. Je belt in januari 2017 voor een nieuwe afspraak. Je hebt in 2016 geen kosten gemaakt. Doordat de oude DBC liep van 24 oktober 2014 tot 24 oktober 2015, zijn daarna 3 lege DBC’s van elk 120 dagen geopend. De 4e vervolg-DBC startte 19 oktober 2016. Binnen die DBC is de nieuwe afspraak gemaakt voor 30 januari 2017. Maar de DBC startte dus in 2016, namelijk op 19 oktober 2016. Daarom betaalt u voor 2016 eigen risico. Op de website van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) staat een uitleg.
Er mogen maximaal 3 lege DBC’s worden gebruikt
Daarna opent het ziekenhuis een nieuwe DBC met een nieuwe datum.