Naar inhoud
Uitzicht vanaf haventje over de zee en boten

Björn en Linda op hun zeiltocht – update 1!

Eerder ontmoetten we Björn en Linda die sinds juli 2022 met hun zeilboot Sirena de wereld overzeilen. Hoe gaat het en waar zijn ze? 

Begin juli 2022 varen Björn en Linda uit, hun grote avontuur tegemoet: 3 jaar de wereld overzeilen met hun boot Sirena. We volgden ze in hun voorbereidingen. Huis verkocht en baan opgezegd. Nu zijn we 8 maanden verder. Hoe was het om alles achter te laten? En hebben ze al veel gehad aan alle voorbereidingen en cursussen die ze van tevoren gedaan hebben?

Uitzicht op blauwe zee
Uitzicht vanaf zeilboot over de zee

Aangekomen op Dominica

In juli 2022 vertrokken Björn en Linda voor hun droomreis uit de haven van IJmuiden om 8 maanden later aan te komen op het eiland Dominica in de Cariben.

Vanaf de mast heeft Bjorn mooi uitzicht

Pech hoort erbij

Björn en Linda beginnen hun grote avontuur langs de Europese kust naar het zuiden. Waar ze in de Spaanse Ria’s (baaien) meedansen en de 1e vrienden langskomen. Maar ook waar ze al de 1e pechgevallen ervaren. In Engeland begaf de startmotor het.

We konden steeds meer van onze kluservaring inzetten

Björn: “Toevallig werden deze motoren op een paar minuten afstand van de haven gebouwd! Zo kregen we gelukkig snel hulp van een monteur.” In de Golf van Biskaje bleek er transmissievloeistof weg te lekken. Linda: “Die ‘tegenslag’ hoort erbij. Je weet van tevoren dat er af en toe geklust moet worden. Dat is nu ons leven en zien we dus niet als tegenslag.” Dat die kluservaring steeds meer wordt opgedaan blijkt. “We konden de monteur nu al veel meer helpen, omdat we wisten wat er moest gebeuren.” Op Tenerife begaf de waterpomp het, waardoor hun motor niet gekoeld werd. En de wind viel weg. “Dat was vervelender, want we moesten door de reddingsdienst het laatste stukje de haven binnengesleept worden.”

Alles werd een tweepersoonsklusje

In 4 maanden zeilen ze richting Kaapverdië om daarna de 1e grote oversteek over de Atlantische Oceaan te maken. Drie weken lang zeilen ze op de grote open zee met niks om hen heen. Linda: “Het was heel bijzonder om zo lang met z’n tweeën op die grote plas te zitten. Je komt in een bepaald ritme. We hebben die 3 weken goed weer gehad en niet echt harde storm. Wel hadden we af en toe zulke hoge golven dat alles een tweepersoonsklusje werd, zoals thee zetten. Want je moest je echt vasthouden aan de boot. Dan hield ik het theekopje vast zodat Björn de thee in kon schenken terwijl hij zich ook vasthield aan de boot.” 

Bjorn en Linda poseren voor berg
Zeilboot van Bjorn en Linda op zee

Elke dag knijpen we in onze handjes

De aankomst na de 1e grote oversteek is voor Björn echt een mijlpaal. “Ik vond het zo tof dat we die Atlantische Oceaan over zijn gestoken. Dat is echt een moment, als je aankomt.” Linda genoot vooral van de reis op open zee. “Ik had zo nog 4 weken door kunnen reizen. Ik verloor me helemaal in dat ritme, heerlijk!” Het besef dat ze hun droom leven is er dan ook elke dag. “Soms denken we: jeetje, normaal gesproken zaten we nu op kantoor”, lacht Linda. “We zien de prachtigste landschappen en dorpjes. We hebben tot nu toe alleen nog maar vriendelijke mensen ontmoet. Het is geweldig. En dan dit nog 2,5 jaar. Het is toch ook wel gek om te bedenken dat dit nu ons leven is. Die tijd van het vakantiegevoel is nu echt voorbij na 8 maanden. Dit is nu ons leven geworden. En dat voelt erg goed.”

Meer inspirerende klantverhalen...