Naar inhoud
zonsondergang met campers op de voorgrond

Overwinteren in Spanje: 3x pech

Overwinteren in Spanje is volgens onze klant Helmy dé manier om de winter door te komen. Maar het weer en corona zorgden voor pech.

De vorige keer in Doeners Dichtbij

In Doeners Dichtbij volgen we de mensen die niet blijven dromen, maar gaan doen. We lopen een dag lang met ze mee om te zien hoe zij hun passie uitvoeren. Van een wereldreis met je zeilboot tot het behalen van je doelen als topsporter. Je kiest de vorige of volgende aflevering via de de knoppen hieronder.
samenpakkende wolken boven een weg
strand met rotsen

Ieder jaar 8 maanden weg

Helmy en Henk zijn gepensioneerd. Een beetje saai, vinden ze dat, maar gelukkig hebben ze een grote hobby: reizen met de caravan. “In de zomer zijn we meestal 2 maanden weg en in de koude tijd van het jaar overwinteren we in Spanje. Dan zijn we 5 tot 6 maanden van huis. Heerlijk, kerst vieren in je korte broek!”, vertelt Helmy. Waar Helmy meer houdt van vakantievieren op een vaste plek, is Henk dol op rondreizen met de caravan. Daarom kiezen ze er in de winter voor om het allebei te doen. Eerst 2 maanden rondreizen en dan 4 maanden naar hun favoriete camping in Spanje.

Een reis met hindernissen

Ook in het najaar van 2019 pakken Helmy en Henk de caravan weer in voor een winter in het zonnige zuiden. Ze gaan overwinteren op hun favoriete camping bij Javéa, waar vrienden van het stel ook naartoe komen. Maar eerst rustig aan door België en Frankrijk naar beneden. Helmy: “Henk is van de route en de planning, dus hij had weer wat mooie campings uitgezocht. Onze eerste stop was Brugge, een prachtige stad.” De vakantie begint dus goed, maar eenmaal in Frankrijk ziet het er minder zonnig uit. Een plotseling opstekende wind scheurt de luifel van de caravan kapot en het regent zoveel, dat Helmy er bijna chagrijnig van wordt. Helmy: “Ik ben een zonmens, dus hebben we besloten om snel door te rijden naar Spanje. Ik was helemaal klaar met die regen.”

Storm op komst

Je gaat naar Spanje voor het mooie weer, maar komt vervolgens terecht in code rood. In deze video vertelt Helmy hoe overwinteren in Spanje er óók uit kan zien.

Slecht weer in Spanje

“In Javéa was het gelukkig wel mooi weer en we hebben er een heerlijk najaar gehad. Maar in december sloeg het weer opnieuw om: we kregen te maken met een enorme wolkbreuk. Het onweerde de hele nacht door en bleef maar regenen. Toen we de volgende ochtend de deur van de caravan open deden, stonden we in een enorme laag water.” Het nieuwe jaar brengt ook niet veel goeds met zich mee. Eind januari wordt er namelijk code rood afgegeven voor noodweer. Een hevige storm raast langs de Spaanse oostkust en zorgt op sommige plekken voor 300 millimeter regen.” Helmy: “De caravan schudde heen en weer en toen we de volgende dag het stadje in gingen, leek het wel een oorlogsgebied. Wat een verwoesting.”
bouwval met palmbomen op de achtergrond
restaurant met puin op de grond

En toen kwam corona…

Het voorjaar leek eraan te komen op de camping, maar toen brak de coronacrisis uit. Van de ene op de andere dag belandde het stel in een lockdown. Hoe kom je dan nog thuis?

In lockdown in Spanje

De lente van 2020 brak aan in Spanje en Helmy en Henk genoten van hun vakantie, nu het slechte weer voorbij was. Maar de coronacrisis gooide nog 1 keer hun plannen overhoop. Helmy: “Van de ene op de andere dag zaten we in een totale lockdown. We mochten alleen nog maar van de camping om boodschappen te doen.” Het stel is in eerste instantie van plan om in Spanje te blijven. Maar na een gesprek met de Nederlandse ambassade, besluiten ze toch om halsoverkop naar huis te rijden. Helmy: “We zijn veel sneller dan normaal terug naar Nederland gereden. Door een afgesloten Spanje, Frankrijk, Luxemburg en België. Overal was het doodstil. En weet je wat het gekste was? Toen kwamen we in Nederland en daar was alles gewoon nog open. Zo bizar!”

Volgend jaar weer

Al het gedoe van afgelopen winter zorgt er niet voor dat Helmy en Henk komend najaar thuisblijven. Ze gaan gewoon weer overwinteren in Spanje. Met de caravan. Helmy: “We hopen dat we gewoon weer lekker op stap kunnen. Al moet de caravan wel eerst gerepareerd worden, want we hebben waterschade in de vloer. Dus we kunnen pas later weg dan gepland, maar als het even kan zoeken we de zon weer op in Spanje. Het enige land waar het ’s winters lekker is!”

“De caravan schudde heen en weer in de storm.”

Meer inspirerende klantverhalen