Naar inhoud
Jolien poetst een onderdeel van haar oldtimer

#hoedoejedat: een oldtimer opknappen

Jolien is dol op haar Oost-Duitse Wartburg. Ze heeft de oldtimer zelf helemaal opgeknapt, zonder enige kennis. We vroegen haar: hoe doe je dat?

De vorige keer in #hoedoejedat

In #hoedoejedat vragen we Doeners naar de praktische kant van hun droom. Welke stappen hebben ze genomen om te komen waar ze nu zijn? Een inspirerende serie voor iedereen die meer wil weten over het verhaal achter de docu Doeners.
Jolien zit in haar oldtimer en kijkt via het zijraam naar buiten
De grille en kentekenplaat van Joliens oldtimer

Niet bang voor vieze handen

Jolien Jagt (34) is een opvallende verschijning in het dagelijkse verkeer. Ze heeft haar Oost-Duitse Wartburg zelf opgeknapt. Hoe je dat aanpakt? “Gewoon beginnen! Je moet niet bang zijn om vieze handen te krijgen. Zorg voor het juiste gereedschap en durf te sleutelen. Zelf heb ik een gereedschapstoren die vol zit met tangen, schroevendraaiers en dopsleutels. Maar ik vraag ook regelmatig hulp van vrienden en familieleden.”

Jolien en haar droomauto

Uitvogelen hoe ze haar Wartburg weer mooi krijgt.

Een oldtimer is nooit af

“De auto is gemaakt in Eisenach, in het vroegere Oost-Duitsland. Daar is jaarlijks het Wartburgtreffen, een evenement met allemaal Wartburg-eigenaren. En daar wil ik een keer naartoe rijden,” zegt ze vol enthousiasme. “Maar voordat ik daarheen ga, moeten de remmen en de koeling in orde zijn. Ik wil natuurlijk niet stil komen te staan. Eigenlijk ben ik altijd aan het sleutelen, een oldtimer is nooit af. Gelukkig is de techniek onder de motorkap heel simpel.”
Reserveonderdelen catalogus voor Joliens oldtimer
Jolien leest een boek

Bekijk ook onze docu over Jolien

We maakten ook een videodocumentaire over Jolien en haar grootste hobby: re-enactment, het naspelen van de geschiedenis.

De Wartburg wordt elke dag gebruikt

“Ik rij iedere dag met de Wartburg naar mijn werk. Hij staat nu in de loods om eraan te sleutelen, maar als dat klaar is ga ik er weer dagelijks mee op pad. Mijn werk zit in de polder en ik rij veel graag over mooie weggetjes langs bollenvelden en over dijken. Op dat moment voel ik me de koning te rijk.”

“Het is een heel eenvoudige auto, waar ik zelf alles aan kan doen. Dat past wel bij mijn liefde voor geschiedenis.”

Meer inspirerende klantverhalen