Naar inhoud
Mevrouw met hoedje

In 1 klap 4 half­zussen en broer erbij

Lenne (70) hoort op haar 67e dat ze 4 halfzussen en 1 halfbroer in Australië heeft wonen. In november 2022 gaat ze daar voor 2 maanden heen om ze te ontmoeten.

Eerste en laatste keren zijn momenten die je niet meer vergeet. De momenten dat je kiest ergens voor te gaan. Bijvoorbeeld de 1e keer dat je familie ontmoet die je nog niet kende. In deze blogserie volgen we FBTO-klanten die over deze bijzondere momenten vertellen. Ze vertellen verhalen die je stil doen staan én die je van de bank af krijgen. Verhalen die inspireren om te gaan doen! Je vindt de vorige en volgende blogs via de knoppen hieronder.

Lenne kijkt in haar fotoalbum
Fotoalbum ligt open op tafel

De 1e keer je nieuwe familie ontmoeten

Lenne (70) krijgt 3 jaar geleden te horen dat ze 4 halfzussen en 1 halfbroer in Australië heeft wonen. Ze heeft er in één klap een hele familie bij. En haar vader blijkt dus niet haar biologische vader te zijn. Het zet haar wereld op de kop. Toch gaat ze niet bij de pakken neerzitten. Ze besluit in november 2022 voor 2 maanden in haar eentje naar Australië te reizen om voor de 1e keer haar nieuwe broer en 4 zussen te ontmoeten.

Van vriendin tot halfzus

Hoe Lenne het nieuws te horen kreeg? “Ik ben in 1952 geboren op het eiland Biak, Papoea Nieuw-Guinea. Ik heb vriendinnen in Australië wonen die daar ook vandaan komen. Zo kwam ik via via in contact met Maureen. We raakten al snel bevriend. Zij is op hetzelfde eiland geboren als ik. Ze vroeg of ik enkele foto’s van vroeger wilde sturen, en dat deed zij ook. Ze stuurde een foto met een klein meisje erop. Ik dacht; hé dat ben ik! Maar Maureen zei: ‘Nee, dat is mijn zus.’” Zo kreeg Lenne al het gevoel dat er iets niet klopte. “Zo kwam bij Maureen de gedachte op dat we dan misschien wel halfzussen zijn van elkaar.”

Biologische vader

Lenne heeft met haar nieuwe familie uitgezocht dat haar biologische ouders waarschijnlijk bij elkaar op school hebben gezeten en elkaar kenden uit de buurt. Zij zijn elkaar tegengekomen in de tijd dat Lenne haar (niet-biolgische) vader was uitgezonden naar Biak om een huis en werk te zoeken. “Toen ik er dus 3 jaar geleden achter kwam dat mijn vader niet mijn biologische vader was, was dat erg pijnlijk. Ik was zo ontzettend gek op hem. Het blijkt dat hij het ook wist, maar mijn ouders hebben nooit iets gezegd.” Lenne heeft 2 broertjes in Nederland en ook zij waren er flink van in de war.

Lenne staat in haar woonkamer

Alles viel op z’n plek

Nadat Lenne aan het nieuws gewend was, werd het contact tussen haar en haar halfzussen sterker. Maureen stelde in 2022 voor om naar Nederland te komen. In plaats daarvan besloot Lenne naar Australië te gaan. "Vriendinnen hier zeiden: jeetje, dat is nogal wat om alleen te doen. Maar ik wist dat ik dit alleen moest doen. Ik heb van tevoren opgezocht hoe de vliegtuigen eruitzagen en hoe dat werkte met overstappen. Het ging allemaal goed. Het was echt geweldig. Normaal ben ik een angsthaas, maar ik heb me al die tijd ontzettend sterk gevoeld. Alles viel op z’n plek toen ik mijn familie zag. Voor de zekerheid hebben we 2 keer een DNA test gedaan, maar we wisten meteen dat het goed zat.” 

Ondanks ziekte toch op reis

Dat Lenne ervoor koos om naar Australië te gaan, was niet vanzelfsprekend. Ze heeft namelijk lymfklierkanker. Ze voelde zich gelukkig goed genoeg om wel naar de andere kant van de wereld te reizen. “Alles is nu goed onder controle doordat ik chemotherapie heb gehad. Dat moet weer voor een paar jaar helpen. Ik zeg altijd dat ik in bonus-tijd leef. Daar ben ik ontzettend dankbaar voor. Ik geniet van elke dag!” 

Lenne kijkt naar fotolijst
Lenne staat lachend in de woonkamer

Lenne heeft veel contact met vooral haar oudste 2 halfzussen. “We bellen elkaar meerdere keren per week. En binnenkort komen ze voor mijn 71e verjaardag naar Nederland! Maureen zei aan de telefoon: Len, we zijn nog niet klaar. We moeten nog meer tijd met elkaar doorbrengen.

Meer inspirerende klantverhalen