Naar inhoud
bagage vliegtuig

Tips voor je vliegtuig bagage

Wat neem je mee en wat laat je thuis? Hoeveel vloeistoffen mogen er eigenlijk mee?
14 april 2021
Vakantie is een mooie tijd van het jaar! Dan is het wel zo fijn om je vakantie direct goed te beginnen. Zonder gedoe met je bagage. Bijvoorbeeld doordat je iets vergeet of teveel bij je hebt. Je zal niet de eerste zijn die op de luchthaven moet bijbetalen. Lees onze praktische tips.

Maak een goede inpaklijst

Ben jij iemand die op de dag voor vertrek stress heeft over boodschappen zoals de zonnebrand? Of ben je iemand die zóveel voorpret heeft dat je de hele kledingkast in je koffer probeert te proppen? Dan werk je waarschijnlijk nog niet met een inpaklijst. Een goede inpaklijst is goud waard. Het helpt je om op tijd boodschappen te doen en zorgt ervoor dat je niet teveel meeneemt. Je kunt de lijst elk jaar weer hergebruiken. Maak dus 1 keer een heel goede lijst en sla hem goed op!

Doe benodigde papieren en geld in je handbagage

Maak een pakketje met alle papieren en bewijzen en geld en houd die in je handbagage. In dat pakketje zit in elk geval…

  • Een paspoort of identiteitsbewijs
  • Een visum als je dat nodig is
  • Cash geld voor de 1e dag
  • Een pinpas en/of creditcard
  • Vliegtickets en andere bewijzen, zoals een hotelreservering
  • Mobiele telefoon met daarin kopieën van belangrijke papieren
  • Rijbewijs voor als je een auto gaat huren

Maximaal 1 liter vloeistof in je handbagage

In je handbagage mag je 1 liter aan vloeistoffen meenemen in verpakkingen van elk 100 milliliter. Kleinere of aangebroken verpakkingen mogen uiteraard ook. Stop die vloeistoffen, gels, crèmes, zalfjes, pasta’s en spuitbussen in een hersluitbare doorzichtige plastic 1-liter zak. Deze regels kunnen nog weleens veranderen. Dus kijk voor de zekerheid op de website van de luchthaven waar je vertrekt.

Maak een EHBO-kit

Op vakantie wil je geen hoofdpijn krijgen of last van je allergie. Ook pleisters wil je direct bij de hand hebben. Sommige medicijnen kun je mogelijk ook niet makkelijk krijgen in het buitenland. Neem ook zonnebrand mee en iets tegen insectenbeten. Als je per ongeluk toch verbrandt, zorg dat je iets verkoelends hebt om je mee in te smeren.  

Bespaar kosten voor bagage met een lichte koffer en e-reader

Sommige reizigers verbazen zich over hoge kosten voor het inchecken van koffers. Zeker als ze moeten bijbetalen voor te zware bagage. Dat kost al gauw € 10,- per kilo. Soms is het gewoon de koffer zélf die zo zwaar is. Als je dan toch geld uitgeeft, dan liever aan een goede, lichte koffer. Ook een e-reader bespaart je een hoop ruimte en gewicht. Je kunt dan zoveel boeken meenemen als je wilt en het is nog goed voor het milieu ook.

Zonvakantie? Neem niet teveel kleding mee

Natuurlijk wil je er met een mooi bruin kleurtje op je best uitzien. Maar op een zonvakantie draag je meestal iets makkelijks of zwemkleding. Kies 1 of 2 mooie outfits uit en laat de rest lekker thuis. Bovendien houd je dan plek over in je koffer voor leuke nieuwe kleding of souvenirs. Ga je meerdere weken weg? Neem een ‘wasje op reis’ mee. Met 1 keer wassen kun je een hoop kleding thuislaten en heb je bij thuiskomst nog schone kleren in de kast.

Voor de minimalisten: ga voor je reis een avondje YouTuben

Versta je goed Engels? Kijk eens op YouTube en zoek op ‘minimalist travel packing’. Daar zie je allerlei voorbeelden van mensen die zo weinig mogelijk inpakken en toch alles bij zich hebben dat ze nodig hebben. Vooral als je veel moet lopen met koffers of gaat backpacken kun je veel inspiratie vinden.

En… denk natuurlijk aan je reisverzekering

Bijna klaar om te gaan? Met de doorlopende reisverzekering van FBTO ben je het hele jaar door verzekerd voor schade of diefstal van je bagage. De dekking geldt in Europa plus een aantal andere landen. Je kunt deze reisverzekering aanvullen met bijvoorbeeld een werelddekking en met de module Zorg op reis die zorgkosten in het buitenland vergoed.

Misschien vind je dit ook interessant...