Naar inhoud

Grote verschillen bagagekosten vliegtuig

Hoeveel koffers neem je mee in het vliegtuig? Dat wil je portemonnee ook graag weten. Want er zit veel prijsverschil in.
21 juli 2017

Reizigers verbazen zich over de grote prijsverschillen deze zomer voor hun in te checken koffers. Dat lezen we deze week in De Telegraaf. De tarieven zijn steeds ondoorzichtiger. De gemiddelde kosten van ruimbagage zijn in drie jaar tijd bijna verdubbeld.

30 luchtvaartmaatschappijen die vanaf Schiphol vliegen naar Europese en verre vakantielanden zijn met elkaar vergeleken. Het onderzoek van Weflycheap.nl laat zien dat er voor de reiziger vaak geen touw aan is vast te knopen.

Verwarring over tarieven voor ruimbagage

Om de verwarring nog groter te maken, hebben veel vakantievliegers dit jaar verschillende tarieven voor koffers die in het ruim mee moeten. "Bijvoorbeeld afhankelijk van de gevlogen afstand, de Europese bestemming en de vliegdag. Hoe verder en populairder hoe duurder", aldus onderzoeker Eelko van Drongelen.

Check van tevoren bagage online in

Transavia bevestigt deze trend. "Ook wij brengen nu verschillende kofferprijzen in rekening, uiteenlopend van 13 tot 35 euro. Tickets zijn ook geen eenheidsworst. Wat wel scheelt is om de bagage vooraf online in te checken en dus niet op de luchthaven."

Prijzen lopen sterk uiteen

De prijzen voor het meenemen van een koffer op Europese vliegreizen lopen sterk uiteen. TUIfly en Corendon zijn binnen Europa het goedkoopste met respectievelijk 15 en 17 euro voor een koffer enkele reis. Dat is wel 2 keer zoveel als in 2015.

Gratis ruimbagage

Er zijn ook nog altijd maatschappijen zijn die de ruimbagage gratis meenemen, zoals Turkish Airlines en Icelandair. Het duurste zijn Wow Air en Ryanair, tot wel 60 euro voor een enkeltje. KLM is met 25 euro een middenmoter in Europa.

"Wij zouden het liefst geen extra kosten in rekening brengen voor ruimbagage, omdat het op vakantie onmogelijk is alleen met handbagage te vliegen. Maar helaas is de prijsconcurrentie zo groot dat wij niet kunnen achterblijven", zegt Corendon-baas Steven van der Heijden.

'Goed vergelijken'

De Consumentenbond waarschuwt voor pogingen om voor een dubbeltje op de eerste rang te zitten. "Extra’s zijn een nieuw verdienmodel in de luchtvaart, niet alleen bagage, maar ook voorkeursstoelen, meer beenruimte, eten, drinken en entertainment. Je moet gewoon vooraf goed vergelijken en opletten", stelt woordvoerster Joyce Donat van de bond vast.

Toeristen worden steeds slimmer

Volgens Van Drongelen van Weflycheap.nl worden toeristen slimmer. "Omdat veel vliegmaatschappijen gewichtscategorieën hanteren voor koffers, gaan stellen en gezinnen hun bagage samenbundelen. Daardoor zijn ze goedkoper uit dan als ze ieder apart een niet volle koffer inchecken."

Bron: De Telegraaf van 19 juli 2017

Tip: ga je met het vliegtuig? Stel zelf je verzekering samen
Ga je dit jaar vliegend naar je vakantiebestemming? Kijk dan van tevoren goed of je verzekering nog bij je past. Misschien kun je nog een module van je reisverzekering aan- of uitzetten. Niemand weet beter dan jij hoe je vakantie viert. Jij kiest!

Misschien vind je dit ook interessant...