Naar inhoud

De eerste sportauto

Martijn koopt op zijn vijftigste zijn eerste echte sportauto. Een jongensdroom komt uit.
16 september 2019

De eerste sportauto van Martijn Wanders

Als kleine jongen speelde Martijn Wanders (52) met de modelauto’s die zijn broer voor hem meenam. Hij wist zeker dat als hij later groot zou zijn, hij ook zo’n auto wilde. Maar dan een echte. Op zijn vijftigste is het zover en koopt hij zijn allereerste echte sportauto. En zo komt zijn jongensdroom uit. Eentje waarvan hij anderen graag laat meegenieten.

Zo blij als een kind met eerste sportauto

“Ik heb de auto opgehaald in Groningen en ben in één keer naar huis in Haarlem gereden. Om vanuit daar weer verder te rijden, want ik kreeg er geen genoeg van. Tussendoor ben ik een paar keer gestopt, omdat ik het gewoon niet kon geloven. Ik, na lang dromen eindelijk een eigen sportauto. Wauw! Als 50-jarige ben je niet zo snel meer onder de indruk van iets, maar op dat moment was ik zo blij als een kind en dacht ik terug aan mijn kindertijd.

Toen ik jong was, werkte mijn broer bij Gulf. Daar hadden ze modelauto’s die hij regelmatig meenam voor mij. Door die kleine autootjes is mijn liefde voor bijzondere en unieke auto’s ontstaan. Ik heb er een tijd op moeten wachten, maar toen ik vijftig was, kon ik eindelijk zelf een échte sportauto kopen. Het werd een Westfield, een Engelse auto die ik kende van de circuits waar ik races bezocht.”

Detail rode sportauto
Detail rode sportauto

Zelf aanpassen naar eigen smaak

“Normaal gesproken wordt een Westfield geleverd als bouwpakket. Dat noemen ze een kitcar. Je moet hem dan zelf nog in elkaar zetten. Zelf heb ik een fabrieksmodel, maar wel aangepast aan mijn smaak. Zo heb ik de kleuren veranderd en het onderstel anders afgesteld. Hierdoor heb ik meer grip op de weg. Best handig bij zo’n sportieve auto. Bij een normale auto zit je redelijk op de vooras, maar bij mijn Westfield juist bijna op de achteras. Dat zorgt ervoor dat de auto een langere neus krijgt en je de wielen ziet draaien. Gelukkig kan ik dat soort dingen zelf.”

“Als de banden warm zijn, gaat-ie bijna haaks de bocht om. En terwijl de auto aan het asfalt plakt, word jij in je stoel gedrukt. Het is eigenlijk een heel eenvoudige auto. Hij heeft weinig luxe, geen computers en is licht van gewicht. Maar ondertussen is hij ook zo krachtig dat je er respect voor krijgt. En dat betekent ook dat je als bestuurder verstandig moet rijden.”

Mijn droom is om met de Westfield en mijn zoon naar Stoneleigh te gaan

“In Stoneleigh is ieder jaar in mei het grootste kit car-evenement van Europa. En ach, dat het weer in mei in Engeland niet heel goed is, maakt het juist extra leuk. Een beetje afzien mag wel tijdens zo’n reis. Toeren door typisch Engels weer, met een apetrotse zoon naast me. Enorm genieten!”

Detail rode sportauto
Rode sportauto voor aanzicht

Ik doe dit jaar mee aan de MaartenMemorial

"Tijdens de MaartenMemorial laten honderd bestuurders van gave sportauto’s kankerpatiënten een dag vergeten dat ze ziek zijn. Ze mogen die dag meerijden in een zo’n gave auto. Daar doe ik dit jaar met veel plezier aan mee. Zo kunnen anderen ook van mijn eerste sportauto genieten. Ik vind het fantastisch om mijn passie te delen met anderen, vooral als die mensen wel toe zijn aan een leuke dag.”

Wil jij ook een sportwagen?

Is jouw droom ook een eerste sportwagen? Dit zijn mijn tips:

  1. Blijf je droom najagen
  2. Verdiep je in de auto van je dromen en kom er alles over te weten
  3. Rijd altijd verstandig
  4. Verzeker je auto binnen de juiste waarde en voer regelmatig een waardebepaling uit
  5. Sluit je aan bij een autoclub
Kies de autoverzekering die bij je past
Detail rode sportauto

Deel jouw eerste ervaring met #DeEerste en maak kans op een polaroidcamera!

Jouw eerste ervaring wordt nog leuker als je hem deelt. Met je vrienden én met ons! Zet de foto op Facebook of Instagram met #DeEerste, tag @FBTO en maak kans op een polaroidcamera. Check hier de actievoorwaarden (pdf) en doe mee!

Zit er ook een sportauto­liefhebber in jou?

De FBTO Autoverzekering stel je samen zoals jij dat wilt. Je vult je basis autoverzekering aan met modules die bij jou passen. Zo kun je jouw snelle sportauto precies op maat verzekeren. Bereken meteen je premie.

Met vrienden in de sportauto

Neem jij vaak je vrienden mee in je snelle sportauto? Dan is onze inzittendenverzekering heel handig. Bekijk de video om te zien hoe het werkt. Bekijk de inzittendenverzekering.

Ontdek meer De Eerste

In de blogserie De Eerste vertellen FBTO-klanten over hun eerste. Van de eerste oldtimer tot de eerste elektrische auto. Wat kun jij leren van hun ervaringen? Lees alle De Eerste verhalen.