Naar inhoud

De eerste elektrische auto

Toen Rowan de elektrische auto van haar schoonvader voor het eerst zag, was ze meteen verkocht.
16 september 2019

De eerste elektrische droomauto van Rowan

Toen Rowan Boef (27) de Nissan Leaf van haar schoonvader voor het eerst zag, was ze meteen verkocht. Niet door het model, maar wel omdat-ie 100% elektrisch was. Met hulp van haar ouders ging ze op zoek naar haar eigen elektrische auto. Inmiddels heeft ze na lang zoeken haar eerste eigen droomauto gevonden.

Elke dag trots op mijn elektrische autootje

“Mijn schoonvader heeft een elektrische auto en dat zette me aan het denken. Ik maak best veel kilometers en daarom wilde ik graag een elektrische auto. Dat scheelt veel geld per maand, dat ik anders aan benzine kwijt zou zijn. Dat het ook nog eens beter is voor het milieu, is mooi meegenomen. Maar probeer maar eens een mooie elektrische auto te vinden als je niet de hoofdprijs uit wilt geven. Ik kwam iedere keer tot dezelfde conclusie: lelijk en lomp.”
Eerste elektrische auto
Je elektrische auto kun je makkelijk opladen

Vrouwelijke vormen

“Totdat ik bij de plaatselijke dealer ineens tegen een zilveren Renault ZOE aanliep. De vrouwelijke vormen aan de buitenkant, een moderne binnenkant en een automaat: ik was verliefd. Dit moest ‘m worden. Met een beetje hulp van mijn ouders kon ik hem kopen. Binnen een week stond de auto klaar, inclusief een onderhoudsbeurt en 4 nieuwe banden. Ik kan me het gevoel wat ik toen had nog goed herinneren. Het voelde onwerkelijk, ik besefte het nog niet helemaal. Is dit echt mijn auto? Staat-ie echt op mijn naam? En ik ben nog steeds elke dag trots op mijn elektrische autootje.”

Opladen voor de deur

“Voordat ik de ZOE kocht, heb ik me via internet verdiept in de oplaadmogelijkheden. Uiteindelijk heb ik bij de gemeente gevraagd of ze een openbare laadpaal wilden plaatsen. Dat kan in veel gemeenten gratis. Hierdoor kan ik de auto altijd opladen. Als het nodig is, gebruik ik onderweg de palen van Fastned. Alles bij elkaar, inclusief verzekeringen, kost de auto me tussen de €70 en €100 per maand. Goedkoper kun je bijna niet rijden.”

Eerste elektrische auto: Renault ZOE
Elektrische auto opladen

Met een volle accu rijd ik 150 kilometer

“Omdat de auto 100% elektrisch is, trekt-ie enorm snel op. Niet voor niets dat ik altijd de linkerbaan neem bij het stoplicht. Alleen is dat niet goed voor het kilometerbereik van de accu, want dat schiet meteen naar beneden. Normaal kan ik zo’n 150 kilometer rijden op de accu. Als ik de ZOE in eco-stand zet, dan red ik 175 – 200 kilometer. En er zit een remgenerator in, waarmee de auto stroom opwekt als ik het gas loslaat of rem. Zo wordt het bereik groter.”

Geen brandstofkosten tijdens vriendinnenuitjes

“Per maand rij ik ongeveer 1.500 kilometer. Naar mijn werk, maar ook privé. Zo gebruiken we, als ik met mijn vriendinnen op pad ga, vaak mijn auto. Het scheelt brandstofkosten, er is veel luxe en veiligheid ingebouwd en hij zoeft letterlijk over de weg.”

Gratis naar de supermarkt

“Met boodschappen doen, verdien ik in de eco-stand extra kilometers. Ik rij niet zo hard en moet onderweg vaak remmen, dus de accu blijft gewoon laden. Zo kan ik gratis op en neer naar de supermarkt.”

Tip check altijd je accu van je elektrische auto

“Toch heb ik wel eens in de stress gezeten. Ik reed op de snelweg en was onderweg naar mijn werk. Ineens kleurde het dashboard rood: batterij leeg! Gespannen zocht ik naar een mogelijkheid om op te laden, maar die was nergens te vinden. Ik ben vervolgens op laag tempo doorgereden en heb het net gered tot Purmerend. Dat was even spannend. Maar gelukkig heeft ZOE me nog nooit echt in de steek gelaten.”

Ben je op zoek naar jouw eerste elektrische auto?

Dit zijn mijn tips:

  1. Onderzoek of er voldoende laadpalen in de buurt zijn. En als dat niet zo is, vraag dan bij je gemeente of er een regeling is voor een gratis openbare laadpaal
  2. Check of de accu voldoende kilometers biedt zonder bij te laden (weekendjes weg, vakantie of lange ritten)
  3. Maak een kostenplaatje en vergelijk de kosten tussen diesel, benzine en elektrisch
  4. Gebruik de eco-stand om kilometers te verdienen
Kies de verzekering die bij je past
Elekrtische auto

Deel jouw eerste ervaring met #DeEerste en maak kans op een polaroidcamera!

Jouw eerste ervaring wordt nog leuker als je hem deelt. Met je vrienden én met ons! Zet de foto op Facebook of Instagram met #DeEerste, tag @FBTO en maak kans op een polaroidcamera. Check hier de actievoorwaarden (pdf) en doe mee!

Zit er ook een elektrische rijder in jou?

De FBTO Autoverzekering stel je samen zoals jij dat wilt. Je vult je basis autoverzekering aan met modules die bij jou passen. Zo kun je jouw elektrische auto precies op maat verzekeren. Bereken meteen je premie.

Met vriendinnen op stap

Wordt jouw auto ook vaak gebruikt voor vriendinnenuitjes? Dan is onze inzittendenverzekering heel handig. Bekijk de inzittendenverzekering.

Ontdek meer De Eerste

In de blogserie De Eerste vertellen FBTO-klanten over hun eerste. Van de eerste oldtimer tot de eerste sportauto. Wat kun jij leren van hun ervaringen? Lees alle De Eerste verhalen.