Naar inhoud
Vrouw liggend op de bank met mobiel in haar hand

Emigreren: wat moet je dan regelen?

Ga je helemaal ergens anders je leven opbouwen? Dan moet je wat dingen regelen met je verzekeringen. Lees snel verder.
25 februari 2021
Elk jaar emigreren zo’n 150.000 mensen om een nieuw leven op te bouwen in een ander land. Bijvoorbeeld om te studeren, werken, van pensioen te genieten, bij een geliefde te wonen of terug te keren naar hun geboorteland. Ga jij ook in een ander land wonen? Dan wensen we jou veel geluk met het opbouwen van je nieuwe toekomst! We zetten hier voor je op een rijtje wat je moet regelen met je verzekeringen.

Moet je je zorgverzekering opzeggen als je emigreert?

Ga je in het buitenland wonen en daar je geld verdienen of genieten van je pensioen? Dan moet in Nederland je zorgverzekering opzeggen. In je nieuwe woonland sluit je dan een zorgverzekering af. Ga je in het buitenland wonen, maar krijg je een inkomen (salaris, WW of ziektewet) vanuit Nederland? Dan hoef je je zorgverzekering niet op te zeggen. Je kunt gewoon in Nederland verzekerd blijven van zorg in het buitenland. Weet je niet zeker wat voor jou geldt? Doe dan een snelle check met het controleformulier.

Nieuwe zorgverzekering in het buitenland? Regel eerst een verzekeringsbewijs

Ga je in het buitenland wonen en werken of krijg je daar pensioen? Dan moet je in dat land een zorgverzekering aanvragen. Doe dat voordat je vertrekt, want zodra je daar voet aan land zet, kan je iets overkomen. Als je in je nieuwe woonland een zorgverzekering aanvraagt, kan die verzekeraar jou om een verzekeringsbewijs (E104) vragen. Daarmee bewijs je dat je in Nederland een zorgverzekering had. Je kunt bij FBTO je verzekeringsbewijs opvragen zodra je je zorgverzekering hebt opgezegd. Het verzekeringsbewijs sturen we per post toe.

Overige verzekeringen opzeggen: makkelijk via de chat

Heb je andere verzekeringen bij FBTO? Bijvoorbeeld een woonverzekering, rechtsbijstand­verzekering, aansprakelijkheids­verzekering of autoverzekering? Die heb je straks in Nederland niet meer nodig. Je kunt ze eenvoudig opzeggen via de chat van FBTO.

Lijfrenteverzekering, uitvaart­verzekering of overlijdensrisico­verzekering opzeggen

Er zijn 3 verzekeringen die wat ingewikkelder zijn en die je niet via de chat kunt opzeggen. Je kunt je overlijdensrisico­verzekering of uitvaart­verzekering opzeggen via een formulier. Een lijfrente­verzekering kun je alleen telefonisch opzeggen, het nummer vind je ook op die pagina.

Wil je alvast weten hoe het zit met lijfrente en belastingen? Kijk dan op de website van de Belastingdienst.

Veel geluk!

Heb je het allemaal geregeld? En alle andere zaken voor je emigratie? Dan wensen we jou heel veel geluk in je nieuwe woonland!

Misschien vind je dit ook interessant...