Naar inhoud

Het eerste tiny house van Daan en Annelies 

Kleiner wonen en zelfvoorzienend. Daan en Annelies leven en wonen bewuster in een tiny house.
28 oktober 2019

Na een tv-programma over “off grid wonen”, waarbij je niet bent aangesloten op het water-, gas- en elektriciteitsnetwerk, kon Daan de Vries niet meer stoppen met dromen over zelfvoorzienend, kleiner wonen. Zijn vriendin Annelies vond het een leuke gedachte, maar nam het allemaal niet zo serieus. Nog geen 5 jaar later hebben ze veel van hun spullen weggedaan, wonen ze in een tiny house en inspireren ze anderen om ook bewuster te leven en te wonen.

Tiny house van Daan en Annelies
Daan en Annelies aan tuintafel

Hoeveel ruimte heb je echt nodig?

Daan: “We woonden hiervoor in een gewoon rijtjeshuis. Een fijn huis in een prima wijk, maar toch vroeg ik me af of dit de manier is waarop ik wilde wonen. Het is zo standaard om steeds meer spullen te verzamelen en steeds groter te gaan wonen. Ik dacht bij mezelf, waarom eigenlijk? Hoe wil ik zelf de wereld achterlaten? Hoe zelfvoorzienend kun je zijn en hoeveel ruimte heb je echt nodig? Wat kun je zelf doen om de wereld een beetje beter te maken?”

“We dachten eerst aan een yurt, maar dat past niet zo in het Nederlandse klimaat”

Annelies: “Wij zijn al langer bezig met bewuster leven. We eten vegetarisch en vaak biologisch, we denken na of je wel of niet iets aanschaft, dan is de stap naar zelfvoorzienend wonen ook een logische. Daan zocht van alles uit en droomde eerst over een yurt, zo’n ronde nomadentent uit Mongolië. Heel leuk, maar niet geschikt voor ons natte Nederlandse klimaat. Ik nam het allemaal niet zo serieus, totdat we op de fiets naar het werk een klein huisje in een boomgaard zagen ontstaan. Toen begon het bij mij ook te kriebelen.”

Daan en Annelies bekijken tiny house in folder
Daan en Annelies werken in de tuin

Hoe zit dat met tiny houses?

Steeds meer Nederlanders kiezen ervoor hun gewone huis in te ruilen voor een tiny house. Dat is een compact en klein huis met een woonoppervlak van maximaal 50 vierkante meter. De meeste tiny houses zijn gemaakt van natuurlijke materialen en (deels) zelfvoorzienend. Ze wekken bijvoorbeeld stroom op met zonnepanelen. Doordat ze niet zo zwaar zijn, kunnen ze makkelijk verplaatst worden. Dat is fijn, want in veel gemeenten staan tiny houses op tijdelijke plekken. Volgens veel tiny house-bewoners is een zo’n huisje niet alleen een manier van wonen, maar vooral een duurzame en minimalistische manier van leven. Iets voor jou?

 

Eerst ontspullen, dan verhuizen

Daan: “Die boomgaard bleek Tiny Village Kleinhuizen te zijn. Het is een stuk grond in Nieuwegein waar tijdelijk niets stond en waar nu 10 kleine huizen een gezellig klein dorpje vormen. Er was op dat moment geen plek vrij, maar eind 2017 hebben we wel een tiny house laten bouwen. Het zou vast goedkomen!” Annelies: “Toen het huis nét klaar was, hadden we ongelooflijke mazzel. Er was een plek vrijgekomen op Kleinhuizen. We konden verhuizen! En ja, dan ga je van 90m2 naar 24m2 woonruimte, dus toen begon het grote ontspullen. Via vrienden, familie, Marktplaats, de kringloop en tot slot de stort, hebben we gigantisch veel spullen weggedaan. We hebben nog wat dozen met boeken, onze boekenkasten en kampeerspullen bij familie staan, maar verder is echt alles dat niet in ons mini-huis past, weggedaan.”

Daan en Annelies
Daan en Annelies op de bank in tinyhouse

Sociaal vangnet

Daan: “In een tiny house leef je heel bewust met de ruimte én heel veel buiten. We hebben geen hal, dus de natte regenjas doen we op de veranda al uit. We hebben ook geen afwasmachine en geen oven, maar op het terrein staat wel een pizzaoven. Onze buren leven ook zo; we zijn allemaal mensen die de planeet goed willen achterlaten. De één heeft een bladhark, een ander een grasmaaier, die lenen we dan van elkaar. En als iemand een pan nasi gemaakt heeft, schuiven we gezellig aan de picknicktafel.

“Onze buren zijn allemaal mensen die de planeet goed willen achterlaten. Het is een heel fijn sociaal vangnet.”
Tiny house van Daan en Annelies van bovenaf

Vooruitkijken

Annelies: “Als ik ‘s morgens in de slaapvide wakker word en door onze zelfontworpen raampjes naar buiten kijk, weet ik dat we goed zitten. Toch kijken we alweer vooruit. Volgend jaar gaat een projectontwikkelaar met dit terrein aan de slag, dus moeten we naar een andere plek. We zitten nu nog voor ons werk in de regio Utrecht, maar misschien ziet dat er over een paar jaar heel anders uit. Doordat ons huisje licht is en op een trailer past, kunnen we eigenlijk overal naartoe verhuizen. Misschien Schotland? Het lijkt me zó leuk om je hele thuis op de boot te zetten.”

Tips

Denk jij ook over een tiny house? Dit zijn onze tips:

  1. Informeer je. Ga eerst eens naar een open dag over Tiny Houses. Daar kun je zo’n huisje bekijken en met bewoners praten. Kijk voor open dagen op kleinhuizen.nl.
  2. Wil je een tijdelijke of een vaste plek voor je tiny house?
  3. Denk goed na of leven in een tiny house bij je past.
  4. Kijk op tinyhousenederland.nl voor informatie en initiatiefgroepen van kleine huizen.Je leeft veel meer buiten! Denk na over hoe je dat wilt inrichten. Een veranda of een buitenkeuken?

Hoe wil jij wonen?

In een rijtje, vrijstaand, 3-hoog of in een tiny house: hoe je ook wilt wonen, er is altijd een woonverzekering die bij je past. Want met de FBTO Woonverzekeringen kies je modules die bij jou passen. Lees meer over onze woonverzekeringen. Speciaal voor bewoners van Tiny Houses zijn we druk bezig met het ontwikkelen van een speciale Tiny Houseverzekering.

Ontdek meer de eerste

In de blogserie De Eerste vertellen FBTO-klanten over hun Eerste. Van hun eerste oldtimer tot hun eerste kangoeroewoning. Wat kun jij leren van hun ervaringen? Lees hun verhalen