Naar inhoud
een vrouw zit met headset op achter een laptop en maakt aantekeningen op papier

”Ik had rechtsbijstand nodig door corona”

Coronamaatregelen zijn nodig, maar veroorzaken ook schade. Youri, Marie en Victor hadden zelfs rechtsbijstand nodig.
8 maart 2021

In het bestrijden van corona is er licht aan het eind van de tunnel. Dankzij hard werk door de wetenschap zijn er vaccins ontwikkeld die ons kunnen beschermen. Tussen nu en september 2021 kan iedere volwassen Nederlander een prik krijgen. Dat moet ervoor zorgen dat er in de toekomst minder coronamaatregelen nodig zijn. Voorlopig is het nog niet zover. Dingen die we leuk of belangrijk vinden, kunnen helaas nog niet. Hierdoor kan schade ontstaan. Soms kunnen bedrijven bijvoorbeeld hun afspraken niet meer nakomen. Daarom kan het juist nu verstandig zijn als je een rechtsbijstandverzekering hebt. In dit artikel lees je een paar voorbeelden.

Yoeri kreeg geen vast contract. Of toch wel?

Yoeri werkt op een vakantiepark. Zijn werkgever had hem een vast contract aangeboden. Een paar weken later kreeg hij een brief. Daarin stond dat het bedrijf door de onzekerheden rond corona geen vaste contracten meer aanbiedt. Yoeri had zich er al bijna bij neergelegd, maar voor de zekerheid belde hij zijn verzekeraar. Die bracht hem in contact met een jurist.

Samen maakten ze een nette brief aan de werkgever en werd hij alsnog aangenomen. In de brief toonden ze aan dat Yoeri een vast contract was aangeboden. Ook schreven ze dat de werkgever niet kon aantonen dat er een hoge financiële nood was. Bovendien krijgt de werkgever vanwege corona een tegemoetkoming in de loonkosten van de overheid. Een rechter zou daarom niet zomaar accepteren dat het contract niet doorgaat. Gelukkig hoefde er geen rechter aan te pas te komen, want de werkgever was het eens met Yoeri’s brief. Het vakantiepark wordt nu mooi opgeknapt en ze hopen in de zomer weer veel gasten te verwelkomen.

Marie doet uitzendwerk en wordt toch doorbetaald

Marie werkt al heel lang bij een drukkerij via het uitzendbureau. Er zijn nu minder klanten en het meeste werk kun je thuis niet doen. Het werk viel bijna helemaal stil. Toen vertelde het uitzendbureau dat haar werk ophoudt en dat ze een WW-uitkering moest gaan aanvragen. Maar klopt dat wel?

Via de rechtsbijstandverzekering kwam ze in contact met een jurist. Die heeft haar uitzendovereenkomst gelezen. Daarin staat geen voorwaarde in dat de samenwerking snel beëindigd kan worden. Bovendien staat in de overeenkomst een vaste einddatum. Het uitzendbureau moet haar daarom gewoon doorbetalen tot die einddatum. Wel is Marie nu verplicht om ander passend werk aan te nemen van het uitzendbureau. Samen zijn ze nu aan het kijken welk passend werk er is.

Victor kreeg geld terug na een geannuleerd concert

Victor had een speciaal cadeau voor zijn vrouw en kinderen. Met z’n allen naar een concert van Paul McCartney. De kosten: 5 x € 100,- voor de kaartjes. En daarnaast kosten voor overnachting in de buurt. Bij elkaar een flink bedrag. De organisatie verplaatste eerst het concert naar mei 2021. Dat gaat nu ook niet door. Toen kreeg Victor een tegoed van € 500,- om aan een ander concert te besteden, maar de evenementenkalender is nog steeds leeg.

Via de verzekeraar kwam Victor in contact met een juridisch adviseur. Die vertelde hem dat hij het recht heeft om geld terug te krijgen als een concert niet doorgaat. Als de organisatie zich beroept op overmacht, kan hij geen vergoeding eisen voor overige kosten, zoals het hotel. Hij kan dus maximaal € 500,- eisen, plus de servicekosten.

Na een tijdje twijfelen heeft Victor een verzoek aan de organisatie gestuurd om zijn geld terug te vragen. Hij voelde zich daar wel bezwaard over, want geluidstechnici en andere mensen moeten ook betaald worden. “Als ik alleen voor mezelf een kaartje had, zou ik het geld niet terugvragen. Maar ik denk niet dat ik een alternatief kan vinden dat leuk is voor het hele gezin”.

Wil je verzekerd zijn van goed juridisch advies?

Sluit dan vandaag nog een FBTO Rechtsbijstandverzekering af. Je kunt kiezen uit verschillende modules. Kies je voor de module Werk & Inkomen dan ben je verzekerd bij geschillen met bijvoorbeeld je werkgever. En met Consument & Wonen ben je verzekerd voor onder andere conflicten met (web)winkels of evenementen- en reisbureaus. Na 3 maanden wachttijd ben je verzekerd voor nieuwe situaties.

Misschien vind je dit ook interessant...