Naar inhoud
een autotransporter met beide lagen vol met auto's

Auto kopen in het buitenland: 5 vragen

Overweeg je een auto te kopen over de grens? Bekijk dan eerst deze 5 belangrijke vragen. Zo weet je waar je aan toe bent.
29 september 2021

Er worden in Nederland steeds meer auto’s geïmporteerd, blijkt uit cijfers van BOVAG. Vooral tweedehands auto’s en elektrische auto’s zijn populair. Overweeg jij ook een tripje over de grens om een nieuwe bolide te bemachtigen? Lees dan snel verder. In deze blog beantwoorden we 5 belangrijke vragen over een auto kopen in het buitenland. En lees je hoe het dan zit met je autoverzekering.

Is een auto kopen in het buitenland goedkoper?

Dat kan. Tweedehands auto’s zijn vaak goedkoper in het buitenland, omdat het aanbod daar groter is. Ook de belastingregels kunnen daarbij helpen. Dat is bijvoorbeeld in Duitsland zo. Maar staar je niet blind op de prijs. Want voor het importeren van een auto betaal je kosten die je niet hebt als je de auto in Nederland koopt.

Wat kost een auto importeren?

Dat ligt eraan hoe je de auto naar Nederland haalt. Laat je dit door een gespecialiseerd importbedrijf doen? Dan rekent dit bedrijf daar kosten voor. Hoe hoog deze kosten zijn, verschilt per bedrijf. Check ook van tevoren wat precies is inbegrepen bij de kosten, dat verschilt namelijk. Haal je de auto zelf uit het buitenland? Dan betaal je bijvoorbeeld:

 • BPM
  Belasting van personenauto’s en motorrijwielen. Hoeveel je betaalt is onder meer afhankelijk van het type auto, de brandstof waarop je rijdt en de CO2-uitstoot. Je moet er zelf voor zorgen dat je BPM-aangifte klopt.
 • Btw
  Omzetbelasting. Dit betaal je voor nieuwe auto’s. Goed om te weten: de Belastingdienst vindt een auto nieuw als er minder dan 6.000 kilometer op de teller staat. Of als de auto niet ouder is dan 6 maanden. Je betaalt dan 21% btw. Ook als je in het land waar je de auto hebt gekocht al btw betaald hebt. Importeer je een auto van buiten de Europese Unie? Dan betaal je altijd 21% Btw.
 • Kentekenplaten
  Zodra je auto in Nederland is, heb je een Nederlands kenteken nodig. Ook dit betaal je zelf. Vaak is dit tussen de € 20,- en € 60,-.
 • RDW-keuring
  Voordat je auto een Nederlands kenteken krijgt, moet hij gekeurd worden door de RDW. Dit kost normaal gesproken iets meer dan € 100,-. Heeft de auto geen Europese typegoedkeuring of is de auto niet in de Europese Unie geleverd? Dan moet de auto bij de RDW in Lelystad een uitgebreide keuring ondergaan. Dit is een stuk duurder.
 • Invoerrechten
  Koop je een auto in een land buiten de Europese Unie? Bijvoorbeeld uit Groot-Brittannië of Zwitserland? Dan betaal je invoerrechten van 10% over de aankoopwaarde en de transportkosten.

Denk er ook aan dat je naast bovenstaande kosten, waarschijnlijk ook betaalt voor de reis. En misschien een overnachting op de plek van bestemming. Het is dus verstandig om vooraf en goede rekensom te maken om te bepalen of een auto kopen in het buitenland echt goedkoper is.

Waar moet ik op letten voor ik de auto meeneem?

Koop je een auto bij een autodealer in Nederland? Dan kun je gemakkelijk terug als er iets mee is. Als je een auto koopt in bijvoorbeeld Duitsland of Polen dan gaat dat lastiger. Het is daarom belangrijk dat je de auto heel goed controleert voor je de koop doet. Let bijvoorbeeld op krassen, roest, gekke deuken en of de naden wel recht lopen. Is dat niet zo? Dan is er waarschijnlijk schade geweest.

Kijk ook onder de motorkap. Check bijvoorbeeld of er geen aanslag of roest aanwezig is. En of de koelvloeistof helder is. Hoe klinkt de motor als de auto gestart is? Hoor je geen haperingen of getik?

Kan ik een proefrit maken?

Ja hoor, dat kan zeker. Sterker nog, zonder een proefrit is het niet verstandig om de auto te kopen. Tijdens de proefrit kom je erachter hoe de auto rijdt. Gaat het schakelen soepel? En het optrekken? Doen de remmen het goed? Hoe ziet het dashboard eruit, werkt alles?

En de autoverzekering als ik een auto in het buitenland koop?

Zodra je in de auto gaat rijden, heb je minimaal een WA-autoverzekering nodig. Ook als je nog geen definitief Nederlands kenteken hebt. Je hebt dan een eendagskenteken nodig, die je kunt aanvragen bij de RDW. En zodra je dat definitieve kenteken wel hebt, kun je ervoor kiezen om je verzekering te veranderen. Bijvoorbeeld naar WA-Plus of WA-Casco. Lees meer over je auto importeren en je verzekering.

Misschien vind je dit ook interessant...