Naar inhoud

Wat te doen tegen hooikoorts? 9 tips!

Tranende ogen, een kriebelende keel, flinke niesbuien. Het is weer zover: hooikoorts. Gelukkig kun je er wat aan doen.
15 juni 2020

Zodra je het fonkelende lentezonnetje instapt, begint het alweer te kriebelen. Niet figuurlijk. Nee, jij krijgt er letterlijk de kriebels van. Kriebels in je neus, in je keel, je ogen. Soms zelfs op je huid. Waarom? Hooikoorts! Dat wil je dus zoveel mogelijk vermijden. Maar hoe? Misschien kan je zorgverzekering  helpen. We hebben wat tips voor je.

Wat is hooikoorts en wat doe je er tegen?

Hooikoorts is een allergie voor het stuifmeel – ook wel de pollen genoemd – van planten, bomen of grassen. Daarom heb je vaak last van hooikoorts in de lente, als alles bloeit. De pollen dringen door tot onder meer je ogen, neus en mond. Het resultaat? Jeuk! Symptomen van hooikoorts zijn bijvoorbeeld:

  • Rode en tranende ogen
  • Veel niezen
  • Een jeukende en snotterige neus
  • Een droge keel

Ben je heel erg allergisch? Dan kun je zelfs koorts, hoofdpijn of benauwdheid krijgen van hooikoorts. Gelukkig kun je de symptomen verminderen. Bekijk onderstaande tips maar eens. Misschien heb je er wat aan!

1. Maak regelmatig schoon

Doordat je van buiten naar binnen loopt en ramen open hebt staan, komen pollen je huis binnen. Maar daarom regelmatig schoon. En kies voor een anti-allergiestofzuiger die het grootste gedeelte van de pollen opzuigt. Was je beddengoed regelmatig, maar hang het niet buiten te drogen. Dan kunnen er namelijk naar hartenlust aan blijven hangen. En dat wil je niet.

2. Kies voor horren met pollenfilter

Jazeker, ze bestaan. Zo kun je het raam openzetten en genieten van frisse lucht, zonder dat het zorgt voor een nieuwe niesbui.

3. Vermijd pollen zoveel mogelijk

Check voor je naar buiten gaat de pollenradar. Zodat je precies weet hoeveel er in de lucht hangt. Is het code rood? Doe dan geen lange fietstocht door de weilanden en stel die mooie boswandeling maar even uit.

4. Smeer met vaseline

Het klinkt misschien een beetje gek, maar het helpt echt. Vaseline beschermt je huid tegen de prikkelingen van pollen en houdt de pollen vast. Smeer een beetje rond je ogen, neus en mond en de pollen zitten je minder dwars.

5. Draag een zonnebril

Een andere manier om de weg te blokkeren voor die pollen, is het dragen van een zonnebril. Hoe groter, hoe moeilijker het voor de pollen is om er omheen te dwarrelen naar je ogen. Niet alleen mode dus, die grote zonnebril, maar pure noodzaak.

6. Spoel je ogen uit

Heeft het stuifmeel je toch flink te pakken genomen? Spoel je ogen dan goed uit onder de kraan. Het restje pollen dat nog op of rond je ogen zit, spoelt zo de gootsteen in.

7. Vraag de huisarts naar verschillende medicijnen

Oogdruppels, neusspray, pilletjes; er bestaan veel verschillende soorten medicijnen tegen hooikoorts. Misschien moet je verschillende opties proberen, voor je de variant vindt die het beste voor jou werkt. Doe dit niet zelf, maar schakel de hulp in van je huisarts. Hij of zij weet wat het beste werkt tegen welke allergie. En hoe het zit met de bijwerkingen.

8. Slik extra vitamines

Je wilt liever geen medicijnen slikken, wat is er dan te doen tegen hooikoorts? Je zou bijvoorbeeld natuurlijke middelen kunnen proberen. Zo willen extra vitamine C, bijenpollen en kamille nog wel eens helpen.

9. Probeer acupunctuur

Een behandeling met acupunctuur kan helpen tegen hooikoorts. Maar, dit werkt wel alleen preventief. Lijkt het je wat, zo’n behandeling? Dan kun je hier dus het beste in de winter al mee beginnen.

Spreek snel een specialist

Heb je ineens een gekke klacht, waarvan je niet precies weet wat je ermee moet? Is het hooikoorts of toch iets anders? Maar wil je er niet direct mee naar de huisarts? Dan is de Dokter op Zak app misschien iets voor je. Je stelt je vraag via de app aan een verpleegkundige. Vaak krijg je binnen 1 uur al reactie. Wel zo fijn! Lees hier meer over de Dokter op Zak app.

Misschien vind je dit ook interessant...