
Vitaliteit tips: mentaal en fysiek topfit!
3 augustus 2020Energie. Soms kun je er wel wat meer van gebruiken. Herkenbaar? Met deze tips gaat jouw energieniveau zeker wat omhoog!
Lees het artikel overDe overgang begint zodra de voorraad eicellen in de eierstokken opraakt. Als er geen eitje meer vrijkomt, wordt er ook geen oestradiol meer aangemaakt. Dit hormoon regelt bijvoorbeeld de opbouw van het baarmoederslijmvlies. Deze raakt ontregelt, waardoor je uiteindelijk niet meer ongesteld wordt.
Het stoppen van de menstruatie is niet de enige overgangsklacht waarmee je te maken kunt krijgen. Zo hebben veel vrouwen ook last van:
Maar liefst 80% van de Nederlandse vrouwen krijgt te maken met overgang symptomen. Gemiddeld gebeurt dit wanneer ze tussen de 45 en 60 jaar zijn. 1 op de 3 vrouwen heeft er zelfs zoveel last van dat het hun dagelijkse leven beïnvloed. Dat is nogal wat. De overgang kan namelijk tussen de 5 en 10 jaar duren. Logisch, dat dit voor veel vrouwen een vervelende periode is.
De laatste menstruatie voor de overgang wordt de menopauze genoemd. Dit is dus iets waar alleen vrouwen last van hebben. Penopauze, de menopauze voor mannen, is een minder bekende term. Toch hebben ook mannen last van overgangsverschijnselen. Dit komt omdat het testosterongehalte bij hen terugloopt naarmate ze ouder worden. Dit gebeurt vanaf een jaar of 40 tot 70. Ongeveer 12% van de mannen ervaart klachten door dit tekort aan testosteron.
Menopauze en bijbehorende klachten kunnen dus behoorlijk vervelend zijn. Gelukkig is er wat aan te doen. Zo kun je contact opnemen met een overgangsconsulent. Zij doet onderzoek naar het probleem, geeft je advies en stelt zo nodig een gericht behandelplan op. Zodat je goed om leert te gaan met de overgang symptomen en klachten kunt verminderen.
Goed om te weten: bij FBTO kun je je aanvullend verzekeren om de overgangsconsulent vergoed te krijgen. Meer hierover lees je op de pagina over de module Zorg & Herstel. Alle informatie over de vergoeding lees je op de pagina Overgangsconsulent.
Ga je liever eerst zelf aan de slag om je overgangsklachten te verminderen? Dat kan. Bijvoorbeeld door je levensstijl onder de loep te nemen. Beweeg je wel genoeg? Drink je niet te veel cafeïne of alcohol? Te veel suiker komt je stemming ook niet ten goede. Groente die je hormoonhuishouding ondersteunen zijn bijvoorbeeld broccoli, bloemkool, boerenkool en spruitjes. Daarnaast kan het verstandig zijn om je vitamines aan te vullen. Vitamine D tegen botontkalking, magnesium tegen spierkrampen en vitamine B voor extra energie.
Ook homeopathische geneesmiddelen kunnen helpen om overgang symptomen te verminderen. Neem wel eerst even contact op met je huisarts voor je deze homeopathische middelen gaat proberen. En check ook of je een vergoeding kunt krijgen vanuit de module Alternatieve Geneeswijzen. Dat scheelt weer in de kosten, hoef je je daar in ieder geval niet meer druk om te maken.