Naar inhoud
Vrouw met waaier

In de overgang: symptomen en oplossingen

Ineens breekt het zweet je uit. Ja hoor, de overgang. 80% van de vrouwen tussen 45 en 55 krijgt last van overgang symptomen. Gelukkig zijn er mensen en middeltjes die kunnen helpen.
25 oktober 2022 3 min
Je zit gewoon rustig op de bank, en dan krijg je het ineens heel erg warm. Het zweet breekt je uit. Wat je ook doet, niets helpt. Herkenbaar? Grote kans dat de menopauze in aantocht is. Opvliegers zijn een van de meest bekende overgang symptomen. Maar er zijn nog veel meer. Benieuwd welke dat zijn, wat je eraan kunt doen en hoe je zorgverzekering  daarbij kan helpen? Lees dan snel verder.

De belangrijkste overgang symptomen

De overgang begint zodra de voorraad eicellen in de eierstokken opraakt. Als er geen eitje meer vrijkomt, wordt er ook geen oestradiol meer aangemaakt. Dit hormoon regelt bijvoorbeeld de opbouw van het baarmoederslijmvlies. Deze raakt ontregelt, waardoor je uiteindelijk niet meer ongesteld wordt.

Het stoppen van de menstruatie is niet de enige overgangsklacht waarmee je te maken kunt krijgen. Zo hebben veel vrouwen ook last van:

  • Opvliegers: plotseling zweten, misselijkheid, duizeligheid en een versnelde hartslag. Wat precies de oorzaak is van opvliegers, is niet bekend.
  • Slechte huid. De hoeveelheid oestrogeen in het lichaam daalt. En laat oestrogeen nou net erg goed zijn voor een mooie, soepele huid.
  • Extra lichaamshaar. Door minder vrouwelijk hormoon en meer mannelijk hormoon in je lichaam, kun je ineens last krijgen van bijvoorbeeld overtollig arm-, been- of gezichtshaar.
  • Slapeloosheid. Dit wordt niet direct gelinkt aan hormonale veranderingen, maar er zijn een hoop vrouwen die dit toch ervaren zodra ze in de overgang raken.
  • Stemmingswisselingen. Door alle hormonale veranderingen in je lichaam, kun je hier last van krijgen. Net als tijdens een menstruatie of zwangerschap bijvoorbeeld. 

Wanneer in de overgang

Maar liefst 80% van de Nederlandse vrouwen krijgt te maken met overgang symptomen. Gemiddeld gebeurt dit wanneer ze tussen de 45 en 60 jaar zijn. 1 op de 3 vrouwen heeft er zelfs zoveel last van dat het hun dagelijkse leven beïnvloed. Dat is nogal wat. De overgang kan namelijk tussen de 5 en 10 jaar duren. Logisch, dat dit voor veel vrouwen een vervelende periode is.

Menopauze of penopauze?

De laatste menstruatie voor de overgang wordt de menopauze genoemd. Dit is dus iets waar alleen vrouwen last van hebben. Penopauze, de menopauze voor mannen, is een minder bekende term. Toch hebben ook mannen last van overgangsverschijnselen. Dit komt omdat het testosterongehalte bij hen terugloopt naarmate ze ouder worden. Dit gebeurt vanaf een jaar of 40 tot 70. Ongeveer 12% van de mannen ervaart klachten door dit tekort aan testosteron.

Overgangsconsulent

Menopauze en bijbehorende klachten kunnen dus behoorlijk vervelend zijn. Gelukkig is er wat aan te doen. Zo kun je contact opnemen met een overgangsconsulent. Zij doet onderzoek naar het probleem, geeft je advies en stelt zo nodig een gericht behandelplan op. Zodat je goed om leert te gaan met de overgang symptomen en klachten kunt verminderen.

Goed om te weten: bij FBTO kun je je aanvullend verzekeren om de overgangsconsulent vergoed te krijgen. Meer hierover lees je op de pagina over de module Zorg & Herstel. Alle informatie over de vergoeding lees je op de pagina Overgangsconsulent.

Overgangsklachten oplossen

Ga je liever eerst zelf aan de slag om je overgangsklachten te verminderen? Dat kan. Bijvoorbeeld door je levensstijl onder de loep te nemen. Beweeg je wel genoeg? Drink je niet te veel cafeïne of alcohol? Te veel suiker komt je stemming ook niet ten goede. Groente die je hormoonhuishouding ondersteunen zijn bijvoorbeeld broccoli, bloemkool, boerenkool en spruitjes. Daarnaast kan het verstandig zijn om je vitamines aan te vullen. Vitamine D tegen botontkalking, magnesium tegen spierkrampen en vitamine B voor extra energie.

Ook homeopathische geneesmiddelen kunnen helpen om overgang symptomen te verminderen. Neem wel eerst even contact op met je huisarts voor je deze homeopathische middelen gaat proberen. En check ook of je een vergoeding kunt krijgen vanuit de module Alternatieve Geneeswijzen. Dat scheelt weer in de kosten, hoef je je daar in ieder geval niet meer druk om te maken.

Misschien vind je dit ook interessant...