Naar inhoud
Ouder echtpaar met jong meisje

De kangoeroe­woning: samen en toch apart

Je woont gewoon in je eigen huis. Maar als het nodig is, ben je binnen 2 stappen bij elkaar. Handig, zo’n kangoeroewoning!
15 oktober 2019
Je had er eigenlijk nooit zo over nagedacht. Maar het is helemaal niet zo’n gek idee. Met z’n allen onder 1 dak. Samen maar toch apart. Je kunt je ouders helpen als het nodig is. Je ouders kunnen op de kinderen passen als het uitkomt. En geen zin in elkaar? Dan doe je gewoon de deur dicht. Lees hoe de familie Daddinga besloot in een kangoeroewoning te gaan wonen en leer of een kangoeroewoning ook voor jou een uitkomst kan zijn. En waar ze op moesten letten voor hun woonverzekering.

Meer dan een beetje vergeetachtig

Sjaan (73) en Anton (78) Daddinga genieten al jaren van hun pensioen. Maar de laatste jaren merkte Sjaan dat Anton steeds vergeetachtiger werd. Ouderdom was de meest gehoorde reactie uit hun omgeving. Hij was tenslotte niet de eerste in de vriendengroep die merkte dat hij een dagje ouder werd. Inmiddels blijkt dat Anton licht dementerend is. Sjaan is optimistisch: “Hij heeft nu de juiste medicijnen en voelt zich goed. Het kan gelukkig nog jaren duren voordat hij echt verward wordt.”

Kangoeroewoning als hulpmiddel

Het was wel een reden voor de familie om de koppen bij elkaar te steken. Dochter Amber (46): “Mijn 1e reactie was: hoe kan ik mama helpen als papa straks écht vergeetachtig wordt?” Amber is getrouwd met Dennis en samen hebben ze 2 kinderen. Dennis kwam met het idee om met z’n allen onder 1 dak te gaan wonen. In een kangoeroewoning. Amber: “Daar had ik nooit aan gedacht! Maar toen Dennis met steeds meer informatie en voordelen kwam, was ik eigenlijk snel verkocht.”

Verschil kangoeroe- en mantelzorgwoning

Een kangoeroewoning is niet hetzelfde als een mantelzorgwoning. Een mantelzorgwoning is een zelfstandige woning op het terrein van je eigen huis. Bijvoorbeeld een losse, kleinere woning in de tuin. In een kangoeroewoning woon je samen onder 1 dak, maar je hebt wel allebei je eigen voordeur en eigen ruimtes. Je hebt dus ook een eigen keuken en woonkamer.

In beide gevallen geldt: zorg voor een goede woonverzekering. Amber: “Gelukkig regelt Dennis onze gezinszaken tot in de puntjes. En bij FBTO kun je heel makkelijk je inboedel - en opstalverzekering  regelen, afhankelijk van je gezinssituatie. Dat is een zorg minder voor mij.”

De oppas 1 deur verder

De nieuwe woonsituatie bevalt de familie prima. Sjaan en Anton genieten volop van de gezelligheid en levendigheid die de kinderen en kleinkinderen in huis brengen. En Sjaan vindt het een prettig idee dat ze er straks niet alleen voor staat als Anton verder achteruit gaat. Een rustig idee. En tot die tijd? Maken Amber en Dennis graag gebruik van oma in de buurt als oppas!

Misschien vind je dit ook interessant...