
Ontspannen thuis bevallen, de tips
8 april 2020Bevallen in je eigen vertrouwde omgeving: thuis. Hoe pak je dat aan? Deze tips helpen je met de voorbereiding.
Lees het artikel over“Fysiotherapie op afstand betekent dat de patiënt thuis is en daar de therapie of de informatie krijgt die hij of zij nodig heeft. Dat deden we altijd al via de mail, we stuurden video’s en instructies op. Nu doen we dat ook via beeldbellen. Zo kun je een consult doen terwijl iemand gewoon thuis is. Dat heeft in deze tijd een enorme vlucht genomen. We zijn snel handiger geworden met techniek.”
“Het is echt gelijkwaardig is aan een consult in de praktijk en dat is heel prettig. Natuurlijk kan het elkaar niet helemaal vervangen. Maar het vult elkaar goed aan. Je kunt wat je doet in de praktijk tijdens de beeldafspraak thuis aanvullen. Samen wordt het een veel effectievere therapie.”
“Zowel voor patiënt als voor de therapeut is het slim is om van tevoren na te denken over wat je wilt vertellen of vragen. In het geval van de therapeut betekent dit dat hij of zij het dossier doorleest. Een tip van mij voor de patiënt is: schrijf je vragen op zodat je ze niet vergeet te stellen.”
“Als je thuiswerkt lopen privé en zakelijk sneller door elkaar. Je loopt dan het risico om continu maar aan het werk te zijn en achter je bureau te zitten. Gezond thuiswerken kan bijvoorbeeld door je werkplek goed in te richten. Zorg dat je lekker zit en alles op de goede hoogte staat. En blijf niet steeds zitten, afwisseling is belangrijk. Loop dus regelmatig heen en weer.”
“Het meest belangrijke is dat je privé en werk gescheiden houdt. Dat doe je bijvoorbeeld door op een andere plek te lunchen dan waar je werkt. Eet niet achter je bureau, leg je placemat en je bord ergens anders neer!”
“Dat is afhankelijk van wat de taak is die je moet doen. Belangrijk is altijd dat je een goede werkruimte hebt, een lege tafel waar je je spullen kwijt kunt. Daarnaast: een lekkere stoel waar je goed op kunt zitten, een bureau op de goede hoogte en goed licht, dat scheelt getuur naar je beeldscherm. Zo kun je jezelf fit houden.”
Heb je fysiotherapie nodig? Dan kun je hiervoor van FBTO een vergoeding krijgen. Als je een chronische indicatie hebt, kun je vanaf de 21e behandeling een vergoeding krijgen vanuit de basisverzekering. Heb je geen chronische indicatie? Of wil je tot de 21e behandeling een vergoeding krijgen? Dan heb je de module Spieren & Gewrichten nodig. Je kiest dan zelf hoeveel je vergoed wilt krijgen. Niet zoveel behandelingen nodig? Dan betaal je ook minder premie. Wel zo fijn.
Je zet de module Spieren & Gewrichten aan per 1 januari. Hij blijft dan aanstaan tot 31 december. Heb je fysiotherapie nodig voor een chronische aandoening? Dan krijg je dit vergoed vanuit de basisverzekering.