Naar inhoud
Fysiotherapeut aan het werk

Fysio op afstand: zo werkt dat

Online fysiotherapie. Klinkt onmogelijk, maar is het niet! Fysiotherapeut Gideon legt uit hoe dat gaat in deze video.
4 juni 2020
Niet iedereen wil of kan naar de fysio in tijden waarin het coronavirus rondgaat. Ben jij 1 van die mensen, maar heb je toch fysiotherapie nodig? Dan kun je kiezen voor fysiotherapie op afstand, online. Fysiotherapeut Gideon de Haan van FysioHolland Den Helder vertelt in deze video hoe dat bij hem in de praktijk gaat. En geeft je wat tips voor het thuiswerken.

Gideon vertelt over fysio op afstand

Hoe werkt dat nou, online fysiotherapie? En hoe kun je ervoor zorgen dat je fit blijft, terwijl je continu thuis moet werken? Gideon weet het als geen ander. En deelt zijn kennis graag.

Wat is fysiotherapie op afstand precies?

“Fysiotherapie op afstand betekent dat de patiënt thuis is en daar de therapie of de informatie krijgt die hij of zij nodig heeft. Dat deden we altijd al via de mail, we stuurden video’s en instructies op. Nu doen we dat ook via beeldbellen. Zo kun je een consult doen terwijl iemand gewoon thuis is. Dat heeft in deze tijd een enorme vlucht genomen. We zijn snel handiger geworden met techniek.”

Wat is het verschil met een bezoek aan de praktijk?

“Het is echt gelijkwaardig is aan een consult in de praktijk en dat is heel prettig. Natuurlijk kan het elkaar niet helemaal vervangen. Maar het vult elkaar goed aan. Je kunt wat je doet in de praktijk tijdens de beeldafspraak thuis aanvullen. Samen wordt het een veel effectievere therapie.”

Hoe bereid je je goed voor op online fysiotherapie?

“Zowel voor patiënt als voor de therapeut is het slim is om van tevoren na te denken over wat je wilt vertellen of vragen. In het geval van de therapeut betekent dit dat hij of zij het dossier doorleest. Een tip van mij voor de patiënt is: schrijf je vragen op zodat je ze niet vergeet te stellen.”

Thuiswerken en soepel blijven, hoe doe je dat?

“Als je thuiswerkt lopen privé en zakelijk sneller door elkaar. Je loopt dan het risico om continu maar aan het werk te zijn en achter je bureau te zitten. Gezond thuiswerken kan bijvoorbeeld door je werkplek goed in te richten. Zorg dat je lekker zit en alles op de goede hoogte staat. En blijf niet steeds zitten, afwisseling is belangrijk. Loop dus regelmatig heen en weer.”

“Het meest belangrijke is dat je privé en werk gescheiden houdt. Dat doe je bijvoorbeeld door op een andere plek te lunchen dan waar je werkt. Eet niet achter je bureau, leg je placemat en je bord ergens anders neer!”

Hoe richt je een thuiswerkplek in?

“Dat is afhankelijk van wat de taak is die je moet doen. Belangrijk is altijd dat je een goede werkruimte hebt, een lege tafel waar je je spullen kwijt kunt. Daarnaast: een lekkere stoel waar je goed op kunt zitten, een bureau op de goede hoogte en goed licht, dat scheelt getuur naar je beeldscherm. Zo kun je jezelf fit houden.”

Hoe zit het met fysiotherapie en een vergoeding?

Heb je fysiotherapie nodig? Dan kun je hiervoor van FBTO een vergoeding krijgen. Als je een chronische indicatie hebt, kun je vanaf de 21e behandeling een vergoeding krijgen vanuit de basisverzekering. Heb je geen chronische indicatie? Of wil je tot de 21e behandeling een vergoeding krijgen? Dan heb je de module Spieren & Gewrichten nodig. Je kiest dan zelf hoeveel je vergoed wilt krijgen. Niet zoveel behandelingen nodig? Dan betaal je ook minder premie. Wel zo fijn.

Je zet de module Spieren & Gewrichten aan per 1 januari. Hij blijft dan aanstaan tot 31 december. Heb je fysiotherapie nodig voor een chronische aandoening? Dan krijg je dit vergoed vanuit de basisverzekering.

Misschien vind je dit ook interessant...