
9 reis apps waar je echt wat aan hebt
25 mei 2020Goed voorbereid op reis. Wel zo fijn. Je bent het, met deze reis apps op je telefoon. Je redder in nood in je broekzak. Je hebt graag alle informatie in je broekzak.
Lees het artikel overHeb je milde verkoudheidsklachten? Bijvoorbeeld een loopneus, niezen, keelpijn, lichte hoest of verhoging tot 38 graden? Blijf dan thuis, zodat je anderen niet kunt besmetten. Worden je klachten erger en krijg je koorts, hoger dan 38 graden? Moet je veel hoesten en adem je moeilijk? Bel dan de huisarts.
De symptomen van een coronabesmetting en een 'normale' griep lijken op elkaar. Twijfel je over je gezondheidsklachten? Dan kun je de huisarts bellen. Of de Dokter op Zak app raadplegen. Je krijgt dan binnen 45 minuten een reactie.
Heb je gezondheidsklachten die passen bij corona? Dan kun je getest worden. Per 1 december 2020 kun je je ook laten testen wanneer je geen klachten hebt. Neem hiervoor contact op met de GGD. De test wordt betaald vanuit de basisverzekering en je betaalt hiervoor geen eigen risico. Ga je naar een particuliere aanbieder van een coronatest? Dan betaal je de kosten zelf.
Neem dan zo snel mogelijk contact op met de FBTO Alarmcentrale (Eurocross Assistance) . Ben je in het buitenland en heb je vragen over de zorg, medicatie of repatriëring? Je leest er meer over op dewebsite van Eurocross.
Ja, dat wordt vergoed vanuit de basisverzekering. Je krijgt een vergoeding van de kosten voor spoedeisende zorg tot het tarief dat in Nederland voor die behandeling gerekend wordt. Is de behandeling in het land waar jij bent duurder? Dan betaal je het verschil zelf. Je betaalt ook eigen risico voor de behandeling.
Heb je de module Zorg in het buitenland aan staan? Dan krijg je het volledige bedrag vergoed als je in een land met kleurcode groen, geel of oranje bent. Ben je in een land met een rode kleurcode? Dan krijg je geen aanvulling tot 100% vergoeding uit de module Zorg in het buitenland.
Moet je langer op je vakantieadres blijven vanwege een kans op besmetting? Dan brengt dat waarschijnlijk extra kosten met zich mee. Dit valt niet onder je zorgverzekering en wordt dus niet vergoed. In sommige gevallen wordt dit wel vergoed door de reisverzekering. Overleg daarom met je reisverzekeraar wat de mogelijkheden zijn.
Had jouw plaats van bestemming voor je vertrek al een negatief reisadvies? En ben je toch gegaan? Dan krijg je geen aanvullende vergoeding uit de module Zorg in het buitenland. Was je al op de plek voordat het negatief reisadvies werd afgegeven voor het Ministerie van Buitenlandse Zaken? Dan krijg je wel een aanvullende vergoeding uit de module Zorg in het buitenland. Je moet dan wel zo snel mogelijk het land of gebied verlaten.
In landen met een geel reisadvies ben je gewoon verzekerd. We vergoeden zorg volgens de normale voorwaarden van de basis- en aanvullende verzekering. Je betaalt wel eigen risico.
Je bent altijd verzekerd voor spoedeisende zorg, ook in een land met oranje kleurcode. Dit zit in je basisverzekering. Je krijgt het Nederlandse tarief vergoed. Wel is het belangrijk dat je altijd contact opneemt met de FBTO Alarmcentrale als je zorg nodig hebt.
Heb je de module Zorg in het buitenland aanstaan? Dan wordt er onderscheid gemaakt tussen een niet-noodzakelijke reis of een noodzakelijke reis.
Je bent altijd verzekerd voor spoedeisende zorg, ook in een land met rode kleurcode. Dit zit in je basisverzekering. Je krijgt het Nederlandse tarief vergoed. Wel is het belangrijk dat je altijd contact opneemt met de FBTO Alarmcentrale als je zorg nodig hebt. Heb je de module Zorg in het buitenland aanstaan? Hieruit krijg je geen vergoeding als het land voor vertrek al een rode kleurcode had.
Alleen als dit medisch noodzakelijk is. Neem dan altijd contact op met de FBTO Alarmcentrale. Lees meer over repatriëring uit het buitenland.
Nee hoor, het vaccineren is niet verplicht. Ben je aan de beurt? Dan krijg je vanzelf een oproep hiervoor. Je wordt bijvoorbeeld gevaccineerd door een verpleegkundige van de GGD, je huisarts of assistente. Het RIVM houdt bij wie een vaccinatie heeft gekregen. Zoals ze ook doen bij andere vaccinaties zoals kinderen die krijgen.
Nee, de vaccinatie tegen het coronavirus krijg je vanuit het rijksvaccinatieprogramma en hoeft u niet voor te betalen.
Nee, een mondkapje of desinfecterende gel wordt niet vergoed vanuit de basisverzekering. Je kunt je hier ook niet aanvullend voor verzekeren.
Je maakt geen zorgkosten als je thuis in quarantaine moet. Dit is een voorzorgsmaatregel om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Je krijgt dus geen vergoeding.
Speciaal voor ouderen en kwetsbare groepen is de Rode Kruis Hulplijn opgericht. Je kunt bij hen terecht voor een luisterend oor, advies of extra hulp. Het Rode Kruis heeft een netwerk om zich heen verzameld met mensen die je kunnen helpen. Bijvoorbeeld door boodschappen te doen. De Rode Kruis Hulplijn is bereikbaar op nummer 070 44 558 88.
De zorgkosten voor het behandelen van het coronavirus worden vergoed vanuit de basisverzekering. Voor de meeste zorgkosten - zoals ziekenhuiszorg en laboratoriumonderzoek - betaal je wel een verplicht en vrijwillig (als je daarvoor gekozen hebt) eigen risico.
Het coronavirus kan een flinke impact hebben op je lichaam. Heb je nadat je corona hebt gehad medisch specialistische revalidatie nodig volgens je arts? Dan moet hij of zij je hiervoor een verwijzing geven. Je krijgt de behandeling dan vergoed vanuit de basisverzekering. Je betaalt hiervoor wel eerst het eigen risico. Lees meer over de vergoeding voor medisch specialistische revalidatie.
Dat kan. Ziekenhuizen hebben maatregelen genomen om verspreiding van het virus te voorkomen. Hun website wordt continu bijgewerkt met informatie voor bezoekers en patiënten. Kijk eerst op de website van het ziekenhuis waar je een afspraak hebt. Als je de afspraak toch wilt verzetten, kun je het beste contact opnemen met het ziekenhuis.
Als je al onder behandeling bent, is het verstandig om dit te overleggen met je arts. Zo kunnen jullie samen een goede oplossing vinden. Als je de behandeling voortzet bij een andere arts, is het belangrijk dat er een goede overdracht plaatsvindt.
Heb je al een verwijzing van je huisarts voor het ziekenhuis waar je niet naartoe wilt? Dan kun je altijd contact opnemen met het FBTO Zorgteam.
Ja hoor! Misschien vind je het (nog) niet prettig of heeft je fysiotherapeut liever dat je op afstand, via beeldbellen, contact hebt. Bij FBTO krijg je fysiotherapie op afstand vergoed wanneer je telefonisch of via een online platform contact hebt. Zo kun je gebruik maken van de zorg die je nodig hebt. De vergoeding is ook voor oefentherapie, ergotherapie en logopedie.
Dit zijn de voorwaarden:
Goed om te weten: heb je module Spieren & Gewrichten aan staan? Gebruik dan de FBTO Online Fysio app. Een handig hulpmiddel om zelf met je klachten aan de slag te gaan. De oefeningen de app zijn een goede aanvulling op de behandeling die je krijgt bij een therapeut.
Is je inkomen plots veranderd door de impact van het coronavirus? En heb je daardoor moeite met betalen van bijvoorbeeld je maandelijkse premie voor de zorgverzekering? Dat kan erg vervelend en stressvol zijn. Graag kijken we samen naar een oplossing. Je mag ons bellen op 058-2345678. Je kan ook zelf een betalingsregeling aanvragen in Zorggebruik .
Staat je vraag hier niet bij? Bekijk dan de website van het RIVM. Daar worden meer vragen over het coronavirus beantwoord.