Naar inhoud
een vrouw houdt een schilderij tegen de muur terwijl een man haar helpt bij het recht houden ervan

6 vragen over een woon­verzekering kiezen

Welke woonverzekering heb je nodig? En waar let je op als je gaat kiezen? Dit zijn 6 veelgestelde vragen & antwoorden.
2 mei 2022
Je gaat verhuizen, hebt nieuwe waardevolle spullen gekocht of je bent gaan samenwonen. Wat je situatie ook is: je wilt zeker weten dat je goed verzekerd bent. Bij storm, diefstal of als je tijdens het stofzuigen die mooie grote tv kapot omstoot. Daarom zoek je een woonverzekering. Maar wat houdt dat precies in? Welke verzekering heb je nodig? En waar let je eigenlijk op als je een woonverzekering gaat kiezen? Je leest het hier.

Welke woonverzekeringen zijn er?

Heel goed, beginnen bij het begin. Er zijn 4 verschillende woonverzekeringen:

  • Een opstalverzekering. Hiermee verzeker je je huis tegen schade door bijvoorbeeld blikseminslag, brand of een hevige storm. Onder opstal valt alles wat je niet uit je huis kunt halen zonder dat er schade ontstaat. Denk bijvoorbeeld aan een gelijmde vloer, inbouwkoelkast of zonnepanelen.
  • Met een inboedelverzekering verzeker je de spullen ín je huis. Eigenlijk valt hieronder alles wat niet vastzit aan het huis. Denk bijvoorbeeld aan meubels, de vloerbedekking en gordijnen. Of die mooie grote tv dus. Bij FBTO hebben we trouwens ook een Basis Inboedelverzekering. Je verzekert dan alleen wat je nodig hebt en regelt alles helemaal online. In ruil daarvoor betaal je minder.
  • Met een opstal- en inboedelverzekering zit je wel goed qua woonverzekeringen toch? In principe wel, maar er is nog een 3e optie waar je over na kunt denken: de aansprakelijkheidsverzekering. Want wat als je per ongeluk die dure vaas bij oma omstoot? Je dochtertje een glas water leegt op de laptop van een vriend? Of de hond iets te enthousiast tegen de buurvrouw opspringt, waardoor zij haar enkel breekt? Het gaat dan niet om je eigen spullen, maar de schade kan wel aanzienlijk zijn.

Hoe verzeker ik mijn tuin?

Je tuin valt onder de opstalverzekering, hier hoef je dus geen aparte woonverzekering voor af te sluiten. Je planten, struiken, bomen, bestrating en tuinverlichting is gewoon verzekerd. Dat geldt trouwens ook voor de garage. Als het een vast onderdeel van de tuin is, is het gewoon verzekerd met een opstalverzekering. Goed om te weten: een garage op een ander adres is ook verzekerd.

En mijn huisdieren?

Het klinkt misschien een beetje gek, maar huisdieren vallen onder je inboedelverzekering. Het wordt dus gezien als ‘spullen’. Goed om te weten: dit geldt alleen voor dieren voor de gezelligheid of als hobby. Wedstrijddieren of dieren om bijvoorbeeld te fokken, vallen niet onder je inboedelverzekering. Je kunt ze wel verzekeren met de huisdierenverzekering van InShared! Zij zijn net als FBTO onderdeel van Achmea.

Ben ik ook verzekerd als ik mijn spullen meeneem naar buiten?

Goed, met een inboedelverzekering heb je de spullen in je huis dus goed verzekerd. Maar wat als je je spullen meeneemt naar buiten? Wat gebeurt er als je die goede laptop laat vallen of als je fototoestel in de zee belandt? Daarvoor is de buitenshuisverzekering. De naam zegt het al: hiermee verzeker je spullen die je meeneemt buiten huis. Tegen diefstal, brand- en waterschade, maar ook tegen schade die je zelf per ongeluk veroorzaakt.

Wanneer sluit je een woonverzekering af?

Dat is een goede vraag. En 1 die niet zo makkelijk te beantwoorden is. Dat is namelijk helemaal afhankelijk van jouw situatie. Dat zit zo:

  • Je hebt een huis
    Een opstalverzekering wordt vaak verplicht als je een hypotheek wilt om een huis te kopen. Een inboedelverzekering is niet verplicht, maar vaak wel verstandig. Zo zijn je meubels, laptop en dure zonnebril goed verzekerd.
  • Je hebt een appartement
    Koop je een appartement? Dan valt de opstalverzekering vaak onder de Vereniging van Eigenaren (VvE). Ook hier is een inboedelverzekering vaak wel verstandig om af te sluiten. Zo zijn de spullen in je huis verzekerd bij brand, diefstal of waterschade.
  • Je koopt een nieuwbouwhuis
    In dat geval sluit je de woonverzekering af vanaf het moment dat je de sleutel krijgt. In de periode dat er nog gebouwd wordt, is de aannemer verantwoordelijk. Je hoeft dan zelf dus nog geen opstalverzekering of inboedelverzekering af te sluiten.
  • Je huurt een huis of appartement
    Als het goed is, heeft de eigenaar van jouw woning een opstalverzekering afgesloten. Dit hoef je dus niet zelf te doen. De spullen die in je huis staan, zijn wel jouw eigen verantwoordelijkheid. Het is dus vaak wel verstandig om daar een inboedelverzekering voor af te sluiten.

Waarom zou ik een aansprakelijkheids­verzekering kiezen?

Een aansprakelijkheidsverzekering is net als een inboedelverzekering niet verplicht, maar vaak wel verstandig. Je kunt hem afsluiten alleen voor jezelf of ook voor gezinsleden. Zelfs logees en studerende kinderen vallen binnen de verzekering. Zo weet je zeker dat schade die jij of je gezinsleden veroorzaken aan iemand anders of zijn of haar spullen vergoed wordt. En dat is wel zo’n fijn idee.

Wat kost een woonverzekering?

Hé, kijk nou: een 7e vraag. Die krijg je gratis van ons, want het is zeker belangrijk om te weten hoeveel je nou betaalt voor een woonverzekering. Bereken je premie en je weet het binnen 2 minuten. Je kiest gemakkelijk de woonverzekering én de opties die je wilt.

Misschien vind je dit ook interessant...