Naar inhoud
Amsterdamse grachtenpanden met woonboten ervoor.

Huizenruil: 5 vragen en antwoorden

Een goedkope en bijzondere manier van vakantie vieren: huizenruil. Hoe werkt het? En hoe zit het met je verzekering?
3 juli 2020
Het liefst ga je zo vaak mogelijk op vakantie. Naar de andere kant van de wereld of gewoon in eigen land. Je bent altijd op zoek naar nieuwe, mooie plekken. Maar vakanties kosten geld en dat heb je niet altijd. Huizenruil is dan een leuke optie. Je komt op bijzondere locaties en de overnachting kost je niets. Klinkt goed! Hieronder lees je 5 vragen en antwoorden over woningruil. En we vertellen je hoe het zit met je woonverzekering  als er iemand anders in je huis zit.

Hoe werkt woningruil?

Eigenlijk is het vrij simpel: jij logeert in het huis van iemand anders, terwijl diegene in jouw huis slaapt. Je kunt je aanmelden via verschillende websites en zo de perfecte match vinden. Je hoeft trouwens niet per se op hetzelfde moment in elkaars huis te slapen. Sluiten de data niet helemaal goed op elkaar aan? Dan kun je zelf ook ergens anders verblijven, terwijl iemand in jouw huis logeert.

Mag je zomaar van huis ruilen?

Het is belangrijk dat je toestemming hebt van de eigenaar van jouw huis. Woon je in een huurhuis? Dan moet je huurbaas altijd toestemming geven voor het (tijdelijk) verhuren van je huis. Of de woningcorporatie, als je sociale huur woont.

Let op: ook al heeft de huurbaas toestemming, je bent niet verzekerd. De verzekeraar ziet dit namelijk als onderverhuur.

Heb je een koophuis? Dan is het slim om de voorwaarden van je hypotheek door te lezen. Van veel geldverstrekkers mag je je huis namelijk niet verhuren, als je hypotheek nog niet helemaal is afgelost.

Met wie doe je eigenlijk aan huizenruil?

Met wie maar wil! Je kunt met iedereen van huis ruilen. Zelfs met iemand in het buitenland. Huizenruil is juist een goede manier om relatief goedkoop nieuwe gebieden te ontdekken. Zo kun je je huis ruilen met iemand uit een andere provincie. Maar ook met iemand uit een ander land, zoals Zweden, Spanje of zelfs Bali.

Wat als ik schade veroorzaak in het huis van iemand anders?

Hoe voorzichtig je ook bent, een ongeluk zit in een klein hoekje. Stoot je per ongeluk die mooie vaas om? Of zak je door het bed? Dan wil je graag verzekerd zijn. Ben je aansprakelijk voor schade aan de spullen van iemand anders? Dat verzeker je met een aansprakelijkheidsverzekering. Ook als je in het buitenland bent.

Wat als er iets in mijn woning kapot is?

Kom je er bij thuiskomst achter dat er iets gesneuveld is? Dan zijn je spullen in huis meestal verzekerd onder je inboedelverzekering. Daar zitten wel een aantal voorwaarden aan. Zo moet er een schriftelijke huurovereenkomst zijn. En mag je je woning niet meer dan 300 dagen per kalenderjaar verhuren. En ja, huizenruil valt ook onder verhuur.

Bij FBTO kun je kiezen uit 2 inboedelverzekeringen. Meer weten? Je kunt hier onze inboedelverzekeringen vergelijken.

Goed verzekerd van huis

Heb je een mooi huis gevonden om de jouwe mee te ruilen? Fijn! Dan ben je klaar om te gaan. Hoewel, check van tevoren even hoe het staat met je reisverzekering. Past die nog bij je situatie? Ook als je binnen Nederland op vakantie gaat, is dat handig om te hebben. Heb je nog geen reisverzekering? Bereken je premie en sluit hem direct online af.

Misschien vind je dit ook interessant...