Naar inhoud
woning met veel ramen

Glasschade: hoe verzeker je dat?

Hoe voorzichtig je ook bent, glasschade kan iedereen overkomen. Gelukkig kun je je ervoor verzekeren. Lees snel hoe.
11 november 2019
Een fikse storm, overenthousiaste kinderen of een onhandige partner. Een kapotte ruit zit in een klein hoekje. En daar zit natuurlijk niemand op te wachten. Gelukkig heb je een verzekering. Maar wacht even. Is glasschade verzekerd binnen je woonverzekering ? Niet altijd. Hoe dat zit en hoe je zorgt dat je wél verzekerd bent, lees je hier.

Is glasschade opstal of inboedel?

Laten we beginnen bij het begin. In principe heb je 2 verzekeringen voor je huis: een inboedelverzekering  en een opstalverzekering. Deze worden vaak met elkaar verward, maar eigenlijk is uit elkaar houden best simpel:

  • Met een inboedelverzekering verzeker je alles in huis. Denk hierbij aan die grote bank, mooie tv of dure kleren.
  • Met een opstalverzekering verzeker je het huis zelf en alles wat eraan vastzit. Zoals de inbouwkeuken, garage en het vastgelijmde tapijt.

Gebroken glas

Dus wat als je kleine koter zijn eigen kracht een beetje onderschat en die voetbal keihard door het keukenraam knalt? Omdat ramen aan je huis vastzitten, zou je zeggen dat deze onder de opstalverzekering valt. Klopt! Maar dat betekent niet dat je automatisch verzekerd bent voor glasschade als je een opstalverzekering hebt. Bij de veel verzekeraars sluit je hier een aanvullende module voor af. Bij FBTO is dit de module Glas.

Glas verzekerd of niet?

Nou is die kapotte ruit voor de hand liggend als je denkt aan glasschade. Maar waarschijnlijk is dat niet het enige glas in je huis. Wat als vriendlief Handige Harry die grote glazen vaas omstoot bijvoorbeeld? En hoe zit het met die dikke tak die zich door het dak van de serre boorde? Binnen de glasverzekering vallen bijvoorbeeld ook:

  • De douchecabine
  • Glazen deuren
  • Een lichtkoepel in het plafond
  • Glazen dakplaten en dakramen

Heb je glas in je balkon? Of bijzonder versierd glas in huis? Check dan eerst bij je verzekeraar of schade hieraan wel vergoed wordt. Dat verschilt namelijk nog wel eens.

Zelf schade veroorzaakt

Nou geven we die kleine kinderen en onhandige partner de schuld. Maar wat als je zelf per ongeluk het ruitje van de buurman intikt? Ben je daar dan voor verzekerd? Nee, daar heb je dan weer een andere verzekering voor nodig. Een aansprakelijkheidsverzekering vergoed schade die je zelf veroorzaakt bij iemand anders en waarvoor jij aansprakelijk bent. Goed om te weten: ook je partner, kinderen, huisdieren en eventueel bezoek vallen onder die verzekering. Kun je toch nog iemand anders de schuld geven.

Misschien vind je dit ook interessant...