Naar inhoud

Oekraïne en je verzekering

In Oekraïne is sprake van een gewapend conflict. Schade veroorzaakt door of ontstaan uit gewapend conflict is niet verzekerd op je schadeverzekering(en).

Wil je precies weten hoe het zit met je verzekering in bepaalde situaties? Bijvoorbeeld als je mensen uit Oekraïne wilt opvangen. Of mensen gaat ophalen aan de grens? Lees hieronder de meest gestelde vragen.

Algemeen

Nee, schade door ernstige conflicten (zoals een oorlog) en schade door atoomkernreacties en alles wat hiermee te maken heeft, is niet verzekerd. Zie hiervoor artikel 7 in de Algemene Voorwaarden

Dat is afhankelijk van de status die ze hebben. Als ze vermoedelijk langer dan 4 maanden in Nederland verblijven, mogen zij zich normaal verzekeren.

FBTO Woon­verzekeringen

Nee dit heeft geen gevolgen voor je opstal- of inboedelverzekering. Je inboedel en huis blijven uiteraard gewoon verzekerd. De mensen die je (tijdelijk) opvangt, maken immers geen deel uit van je huishouden. Zij zijn daarmee geen verzekerden. Je hoeft dan ook geen aanpassingen door te geven.

Ja, dat is verzekerd. Het gebruiken van je 2e huis of vakantiehuis door vluchtelingen zien wij hetzelfde als het gebruik van het huis door huurders. En verhuur is verzekerd. 

Ja, schade aan je inboedel en vakantiehuis die normaalgesproken verzekerd is, is ook verzekerd als een vluchteling in je vakantiehuis verblijft.

De spullen die de mensen uit Oekraïne hebben meegenomen zijn tot € 25.000,- meeverzekerd op je inboedelverzekering. Goed om te weten: dit geldt ook voor de spullen van iemand die tijdelijk als gast (bijvoorbeeld een vluchteling) in je huis woont of bij je gezin hoort.

FBTO Aansprakelijk­heids­verzekering

Nee, de mensen uit de Oekraïne die je thuis opvangt, zien wij als je logés. En logés zonder een eigen aansprakelijkheids­verzekering zijn op jouw aansprakelijkheids­verzekering meeverzekerd.

Nee, je bent dan niet verzekerd. Schade door een gewapend conflict, zoals oorlog, is uitgesloten in de algemene voorwaarden.

FBTO Rechtsbijstand­verzekering

Dit heeft geen gevolgen voor je rechtsbijstands­verzekering. De mensen die je opvangt uit Oekraïne zijn geen verzekerde op jouw rechtsbijstand­verzekering.

FBTO Autoverzekering

Wij raden niet aan om naar Oekraïne te reizen vanwege de veiligheidsrisico’s zoals ook aangegeven door de Rijksoverheid. Er is sprake van een gewapend conflict. Schade als gevolg van een gewapend conflict zijn niet gedekt op je verzekering.

FBTO Reisverzekering

Nee, schade veroorzaakt door of ontstaan uit een gewapend conflict is altijd uitgesloten. Daarnaast biedt onze reisverzekering geen dekking als er een rood reisadvies is afgegeven door het Ministerie van Buitenlandse Zaken. 

Bent je op dit moment in Oekraïne? Registreer je dan bij het ministerie van Buitenlandse Zaken. Zo blijf je op de hoogte van de laatste informatie. Daarnaast raden wij aan om altijd de adviezen van het Ministerie van Buitenlandse Zaken te volgen.

In gebieden met kleurcode groen, geel en oranje ben je verzekerd. In gebieden die een rood reisadvies hebben, ben je dat niet. 

Schade die veroorzaakt wordt door of ontstaat uit een gewapend conflict is altijd uitgesloten. 

Op de website van het Ministerie van Buitenlandse Zaken vind je de reisadviezen per land.

Nee, annulering is dan niet verzekerd. Schade die veroorzaakt wordt door of ontstaat uit een gewapend conflict is niet verzekerd. 

Nee, dit is geen verzekerde gebeurtenis. 

Nee, dit is geen verzekerde gebeurtenis. Neem contact op met de organisator van je reis over de mogelijkheden voor vergoeding.

Als je een kortlopende reisverzekering hebt afgesloten is het wel mogelijk om voor de oorspronkelijke aanvangsdatum van de reis de verzekering te annuleren. Je krijgt de premie dan van ons terug. Neem hiervoor contact op met ons op.

Nee, schade veroorzaakt door of ontstaan uit een gewapend conflict is altijd uitgesloten. Neem contact op met je reisbureau, hotel, luchtvaartmaatschappij of touroperator om te vragen of zij iets voor je kunnen doen.

Nee, schade veroorzaakt door of ontstaan uit een gewapend conflict is altijd uitgesloten.