Naar inhoud
onderzoek elfstedentocht

Onderzoek Elfstedenkoorts in Nederland

Wat hebben Nederlanders er écht voor over om bij de Elfstedentocht te zijn? FBTO deed onderzoek.
24 januari 2019
Elk jaar hopen we met zijn allen dat er weer eens een echte winter komt! Een winter waarbij we met onze warme adem wolkjes blazen van de kou. Een winter waarbij de vorst lang genoeg duurt om een Elfstedentocht te kunnen schaatsen. En zodra het kwik onder nul zakt, heeft iedereen gelijk de ‘Elfstedenkoorts’ te pakken. Maar je hebt net een FBTO Reisverzekering geregeld voor je zonvakantie op Ibiza… Wat hebben Nederlanders er écht voor over om bij de Elfstedentocht te zijn?

De resultaten van de Elfstedenkoorts

Daar waren we nieuwsgierig naar en hebben vijf verschillende vraagstukken onderzocht. Zou jij bijvoorbeeld terugkomen van je vakantie als de Elfstedentocht doorgaat? Meer dan 500 mensen vulden onze vragenlijst in. Hieronder lees je de resultaten.

Terug naar Nederland voor de Elfstedentocht

Veel mensen zoeken deze periode de besneeuwde bergen op om op de lange latten naar beneden te gaan. Maar wat als de Elfstedentocht precies tijdens deze wintersportvakantie doorgaat? We vroegen onze volgers op Social Media of ze hun vakantie afbreken en terug naar Nederland zouden gaan. En wat blijkt: maar liefst 34% van de ondervraagden zou ook echt naar Nederland terug gaan om bij de ‘Tocht der tochten’ te zijn. Het zijn niet alleen de Friezen die daar zo over denken. Want 75% van de volgers die de vragenlijst heeft ingevuld komt uit een andere provincie. Een deel is klant bij FBTO maar ook een deel niet. Klinken dan eindelijk de drie magische woorden It giet oan, maar jij zit dan net in het buitenland? Als je een geldig startbewijs hebt, betalen wij de annuleringskosten van je geboekte vakantie.

11stedentocht schaatsers aanmoedigen

We hebben al een beetje kunnen proeven van het koude weer. De voorspellingen voor deze winter zijn goed, er lijkt een lange winter aan te komen. We voelen de Elfstedentocht daarom met de dag dichterbij komen. Ga jij aan de route staan als de Elfstedentocht dit jaar dan echt gaat plaatsvinden? Grote kans dat je antwoord volmondig ja is, want 70% van de ondervraagden zei dat ook. We trekken een dikke jas aan, zetten een muts op en trotseren de kou om de schaatsers aan te moedigen.

Buitenland vakantie afzeggen

De Elfstedenkoorts loopt bij veel mensen hoog op als de eerste voorspellingen van vorst er zijn. Maar, hoe groot is de kans dat de tocht ook echt doorgaat? Je boekt daarom gewoon dat reisje omdat je daaraan toe bent. Maar als een paar dagen voor vertrek toch blijkt dat de Elfstedentocht doorgaat, precies op de dag dat jij naar het buitenland vertrekt... Blijf je dan thuis? Veel ondervraagden vonden dit niet eens iets om over na te denken, want 43% zegt de vakantie dan af.

Bewust geen vakantie plannen

De 1e 3 maanden van het jaar zijn echte wintermaanden. Maanden waarin het in Nederland op zijn koudst is. Van de ondervraagden zegt 30% bewust geen vakantie te plannen in de wintermaanden, omdat er een kans is dat de tocht doorgaat. Wat zou jij doen?

Giet it oan!

Het blijkt dat wij Nederlanders veel over hebben om nog eens de Elfstedentocht van dichtbij mee te kunnen maken. Vakanties zeggen we af of we komen er zelfs voor terug, zelfs als we geen startbewijs voor de Elfstedentocht hebben. Aanmoedigen is minstens zo belangrijk. En als je een geldig startbewijs hebt, betalen wij de annuleringskosten van je geboekte vakantie. Hopelijk zet de vorst door en horen we: ‘It giet oan’.

Misschien vind je dit ook interessant...