Naar inhoud
jongen staat op e-step

E-step kopen: zo zit dat

Welk model is legaal? Waar mag je rijden? En waar niet? Bekijk de antwoorden op de meest gestelde vragen over de e-step.
16 juni 2022
De tijd dat een step alleen voor kinderen was is al lang voorbij. Met de e-step, de elektrische step, maak je de blits op straat. En hij is nog hartstikke handig ook, want door zijn smalle formaatje rijd je overal makkelijk langs. Ideaal, zeker in de stad. Lees dit artikel wel even door, voor je enthousiast de weg op gaat. Er zijn namelijk een aantal dingen om rekening mee te houden. Hier vind je het antwoord op de meest gestelde vragen over het kopen van een e-step.

Welke e-step is legaal?

Een e-step is officieel een voertuig en moet daarom aan verschillende eisen voldoen. Voor je de openbare weg op mag in Nederland, moet de minister van Infrastructuur en Waterstaat hier toestemming voor geven. De elektrische step moet dan aangemerkt worden als bijzondere bromfiets. De meeste modellen hebben deze toestemming nog niet. De elektrische steps die wel zijn goedgekeurd vind je op de website van de Rijksoverheid.

Wat als ik rij met een model dat niet is toegestaan op de openbare weg?

Dit kan onveilige situaties opleveren. Daarnaast ben je niet verzekerd als je een ongeluk krijgt. Word je met een elektrische step die niet is toegestaan van de weg gehaald door de politie? Dan kan de step worden ingenomen en soms vernietigd. Ook kun je een boete krijgen.

Mag de e-step op de openbare weg?

Als je op een legale e-step rijdt, mag dat. Dat betekent dat hij dus moet zijn goedgekeurd door het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Daarnaast is het belangrijk dat de elektrische step net als een brommer, scooter of auto minstens WA verzekerd is. Je hebt daarvoor een bromfietsverzekering nodig.

Mag de elektrische step ook op de stoep?

Nee, dat mag niet. Je rijdt ermee op het (brom)fietspad. Is dat er niet? Dan ga je met je e-step de weg op.

Hoe oud moet ik zijn voor ik een e-step mag kopen?

Je moet minstens 16 jaar oud zijn voor je op een e-step op de openbare weg mag rijden.

Heb ik een rijbewijs nodig voor een e-step?

Nee. Hoewel een elektrische step een bijzondere bromfiets is, heb je hiervoor geen bromfietsbewijs (rijbewijs AM) nodig. Je hebt wel een rijbewijs nodig als je op een elektrische scooter rijdt.

Moet ik een helm op als ik op een e-step rijd?

Op dit moment is dat nog niet verplicht. Vind je het veiliger om sowieso een helm te dragen? Dan mag dat natuurlijk altijd. Je kunt dan gewoon een fietshelm opzetten.

Waar moet ik op letten als ik een e-step wil kopen?

De elektrische step is vrij nieuw in het straatbeeld en erg populair. Veel fabrikanten spelen hierop in door een model op de markt te brengen. De meeste van deze steps zijn helaas nog niet goedgekeurd en mogen dus niet op de openbare weg. Wil je dat wel? Dan is het belangrijk om te checken of het model dat je op het oog hebt, is goedgekeurd. Daarnaast kun je bij het kopen van een e-step letten op:

  • de maximale snelheid die je wilt rijden
  • hoe fijn de step rijdt en of je er lekker op staat
  • hoe lang het duurt voor hij volledig is opgeladen
  • de actieradius, hoe lang je kunt rijden met een volle accu
  • of de step opvouwbaar is of niet, voor het geval je hem mee wilt nemen
  • de prijs

Hoe zit het met de e-step in het buitenland?

Door de Europese Unie zijn regels gemaakt waar voertuigen aan moeten voldoen voor ze de openbare weg op mogen. Een elektrische step is officieel een voertuig. Maar omdat de ontwikkeling hierin zo snel gaat, is deze niet opgenomen in die Europese regelgeving. Ieder land moet daarom per step bepalen of deze de weg op mag. Zo kan het zijn dat je op een bepaalde step wel in Polen de weg op mag, maar niet in Spanje. Check daarom goed hoe het zit in het land waar jij de weg op wilt.

Welke verzekering heb ik nodig?

Wil je een elektrische step kopen? Voor je de weg op gaat, moet de e-step verzekerd zijn. Een wettelijke aansprakelijkheidsverzekering (WA) is verplicht. Maar je kunt ook voor een uitgebreidere verzekering kiezen: de all risk verzekering. Op dit moment hebben we bij FBTO geen e-stepverzekering, maar we houden de ontwikkelingen natuurlijk nauwlettend in de gaten!

Misschien vind je dit ook interessant...