Naar inhoud
snowboarden of sandboarden

Snowboarden of sandboarden? Jij kiest!

Zandstrand of sneeuwtoppen? Het maakt je niet uit. Zolang je maar op een board staat. De verschillen op een rij.
7 februari 2019
Als je moest kiezen tussen de wintersportvakantie of lekker de zon opzoeken in de zomervakantie, wat kies je dan? Dat is een vraag die veel gesteld wordt. Soms is dat een lastige keuze, omdat je bij 30 graden nou eenmaal niet op een snowboard kan staan. Maar is sandboarden dan misschien een optie? Wij zetten de verschillen voor je op een rij. Ben jij van plan om de kou óf de warmte op te zoeken? Sluit dan nog snel je reisverzekering af.

Snel, sneller, snelst

Snowboarden of sandboarden? Bij beide activiteiten glij je op een houten bord naar beneden. Maar de naam zegt het al: bij snowboarden glij je van een besneeuwde berg en bij sandboarden van een berg zand. Wat gaat nu sneller? Als je gaat snowboarden en je de techniek goed onder de knie hebt, kun je veel snelheid maken. Dat kan trouwens ook als je niet zo goed weet hoe je moet stoppen, maar dat raden we je niet aan. Omdat zand veel meer weerstand heeft dan sneeuw, gaat het een stuk langzamer. Toch kun je veel snelheid halen. Als je op je board gaat liggen, kun je zo de 70 kilometer per uur aantikken.

Met vallen en opstaan

De techniek van sandboarden is vrijwel gelijk als de techniek van snowboarden. Alleen kun je in het zand niet zo makkelijk bochten maken als in de sneeuw. Als je gaat sandboarden kun je daarom het beste een rechte lijn aanhouden.

Ga je voor het eerst sandboarden of snowboarden? Dan moet je goed oefenen wil je de techniek onder de knie krijgen. Dat gaat natuurlijk niet zonder te vallen. Val je tijdens het sandboarden? Dan is dat een stuk pijnlijker dan dat je tijdens het snowboarden in de poedersneeuw valt. Zand veert niet mee, is vaak ontzettend heet en schuurt als je er met blote huid overheen glijdt. Pas dus op voor schaaf- of brandplekken.

Werk aan je conditie

Nadat je met je snowboard de berg afgegleden bent, kom je direct bij een skilift die je weer de berg op brengt. Zo’n lift vind je niet in de duinen. Dus als je met je board van het zand glijdt, moet je daarna de duin weer oplopen. Niet direct een nadeel, want zo blijf je tijdens de vakantie ook nog fit! Je kunt op sommige plaatsen ook meegaan met een georganiseerde rondrit, waarbij je met een sterke auto weer omhoog gebracht wordt.

Geen last van de kou

Nu klinkt het alsof sandboarden nogal wat nadelen kent. Maar een enorm groot voordeel is dat je kunt sandboarden met het stralende zonnetje bovenaan de hemel. Je bent niet verplicht om bepaalde kleding of een helm te dragen. Het is dus aan jou wat je aandoet. Als je gaat snowboarden is het als het goed is lekker koud, waardoor je al snel veel laagjes kleding aan moet.

Tip: Denk om de warmte

Als je gaat sandboarden kun je dat het beste vroeg in de morgen doen of later op de dag. Het is dan nog niet zo heel erg warm en kun je nog rustig door het zand lopen. Midden op de dag kan het zand soms zo heet worden, dat je er met blote voeten niet doorheen kunt lopen.

Boarden in de winter of in de zomer

Zoek je de sneeuw op of ga je naar een warmer land? Aan de activiteit hoeft het niet meer te liggen. Beide keren kun je het board onder je voeten binden. Sneeuw en zand hebben beide zo z’n voor- en nadelen. Jij kiest! Ga je voor de prachtige, wit besneeuwde bergen? Pak dan onze ‘Wintersport paklijst’ er bij en je weet zeker dat je niets vergeet.

Misschien vind je dit ook interessant...