Naar inhoud
een vrouw doet onder begeleiding van een instructeur oefeningen in een sportzaal

Rechtsbijstand na een medische fout

Elk jaar lijden zo’n 40.000 mensen schade door een medische fout. Wat kan je doen als het jou overkomt?
18 mei 2021
Je leest ze weleens in de krant, medische missers. Bijvoorbeeld een verhaal van een vrouw die in haar hand sneed. Pas na 3 ziekenhuisbezoeken werd vastgesteld dat ze een pees had doorgesneden. Gelukkig kon ze nog geholpen worden, maar ze heeft wel lange tijd onnodig pijn gehad. Ook had ze inkomen misgelopen doordat ze niet kon werken. De rechter kende haar een vergoeding toe voor het gemiste inkomen en gemiste levensvreugde. Wat kan jij doen na een medische fout?

Wat kun je doen als je vindt dat je niet goed bent behandeld?

Is er volgens jou een fout gemaakt tijdens een behandeling of operatie? Of is er geen goede diagnose gesteld of zijn er verkeerde medicijnen voorgeschreven? Met een rechtsbijstandverzekering en de module Medisch kun je die schade bij de zorgverlener verhalen, als blijkt dat het om een medische fout gaat.

Stap 1: Vind je het een medische fout?

Bij elke operatie kan er iets misgaan, dat noemen ze complicaties. Het risico ligt dan bij jou als patiënt, want een complicatie is geen medische fout. Bij een complicatie reageert het lichaam op een onverwachte manier. Je krijgt bijvoorbeeld een allergische reactie of een wond gaat ontsteken. Als de arts heeft gedaan wat hij moet doen, dan heeft hij geen schuld. Dat is anders bij een medische fout. Dan heeft de arts verkeerd gehandeld, terwijl hij beter kon weten. Hij heeft bijvoorbeeld een medicijn voorgeschreven, terwijl hij kon weten dat de patiënt allergisch is. Vind jij dat er een medische fout is gemaakt? Vraag dan hulp van experts.

Stap 2: Hulp van een jurist

Heb je een FBTO Rechtsbijstandverzekering met de module Medisch? En vind je dat er echt een medische fout gemaakt is? Dan kun je dat melden bij SAR: Stichting Achmea Rechtsbijstand. Een jurist gaat met je bekijken wat er aan de hand is, en wat de mogelijkheden zijn. Als er bewijs is voor een verwijtbare medische fout, dan kan de jurist de zorgverlener aansprakelijk stellen.

Men spreekt van een ‘verwijtbare fout’ als de arts bepaalde interne regels en richtlijnen niet goed gevolgd heeft. Met als gevolg een verkeerde diagnose, een fout tijdens een operatie, verkeerde medicijnen of onvoldoende nazorg.

Stap 3: Een schadevergoeding eisen

Is het duidelijk dat de zorgverlener een verwijtbare medische fout heeft gemaakt? Dan krijg je hulp van Stichting Achmea Rechtsbijstand (SAR) bij het eisen van een schadevergoeding. Denk aan medische kosten, reiskosten of gemiste inkomsten. Daarnaast kunnen ze ook smartengeld eisen voor de emotionele schade. Het kan heel ingrijpend zijn als je een tijd in onzekerheid hebt geleefd of een blijvend letsel hebt, waardoor je bepaalde dingen niet meer kunt. SAR legt bij elke stap uit wat jouw mogelijkheden zijn. Bijvoorbeeld wat er gebeurt als de verzekeraar van de zorgverlener wel of niet de schuld accepteert en jouw schade wil vergoeden.

Verzeker jezelf voor juridische hulp na een medische fout

Een medische fout kan iedereen overkomen. Met de module Medisch van de FBTO Rechtsbijstandsverzekering ben je verzekerd voor juridische hulp na een medische fout. Bereken je premie in 2 minuten.

Misschien vind je dit ook interessant...