Naar inhoud

Schadevrije jaren met een leaseauto

Heb je jarenlang in een leaseauto gereden? Bijvoorbeeld via je werkgever? Dan heb je geen schadevrije jaren opgebouwd op je eigen naam. Wil je een eigen auto kopen? Dan hebben we goed nieuws. Want in sommige gevallen kun je de schadevrije jaren van je leaseauto meenemen. Met een leaseverklaring bijvoorbeeld. Zo voorkom je dat je met 0 begint. En hoe meer schadevrije jaren, hoe lager je premie!

Goed om te weten: om de schadevrije jaren van je leaseauto mee te kunnen nemen, moet het contract gestopt zijn. Je hebt op dat moment dus geen leaseauto meer.

Wat staat er in een leaseverklaring?

Een leaseverklaring is het bewijs van het aantal jaren dat je zonder schade in de leaseauto gereden hebt. Dat zit zo: normaal gesproken staat de auto waarin je rijdt op je eigen naam. Schadevrije jaren worden dan automatisch op jouw naam geregistreerd. Een leaseauto staat vaak op naam van een bedrijf. De jaren die je zonder schade rijdt, worden dan niet automatisch op jouw naam gezet.

Je krijgt een leaseverklaring alleen als jij de enige bent die in de auto hebt gereden. Een auto die je deelt met meerdere collega’s telt dus niet. In een leaseverklaring staat alle informatie over de leaseauto, zoals:

  • Jouw gegevens en die van de auto
  • De periode waarin je gereden hebt
  • Hoeveel schades je geclaimd hebt
  • Hoe en waar de auto verzekerd was

No-claimkorting

Met de leaseverklaring kijkt FBTO hoeveel schadevrije jaren je kunt gebruiken voor je nieuwe autoverzekering. Daarna zie je meteen hoe hoog je no-claimkorting is. Een overzicht van de schadevrije jaren en bijbehorende no-claimkorting vind je in de tabel Schadevrije jaren en no-claimkorting autoverzekering (pdf). Je maximale no-claimkorting is 75%. Wil je weten hoeveel premie je dan betaalt?

Heb je meer leaseverklaringen?

Heb je meer dan 1 leaseverklaring? Bijvoorbeeld omdat je voor verschillende werkgevers hebt gewerkt, waarbij je in een leaseauto reed? Dan mag de jongste leaseverklaring niet ouder zijn dan 3 jaar. En de tussenliggende periode zonder leasecontract mag maximaal 1 jaar zijn. Heb je een royementsverklaring die langer dan 3 jaar geleden in Roy-data is gezet en aansluit op een leaseverklaring die jonger is dan 3 jaar? Dan kun je deze jaren wel gebruiken. FBTO kijkt hoeveel schadevrije jaren je kunt gebruiken voor no-claimkorting.

Alles over schadevrije jaren

Er wordt nogal wat over gebeld naar onze klantenservice. Tijd voor een blog dus! Hier lees je de antwoorden op de meest gestelde vragen over schadevrije jaren.
Lees de blog
Een vrouw belt terwijl ze tegen haar auto leunt

Schadevrije jaren niet meenemen

Het is niet altijd voordelig om de schadevrije jaren van een leaseauto mee te nemen. Met een leaseauto claim je meestal namelijk vaker schade, omdat je die schade vaak niet zelf hoeft te betalen. De schade kost je op dat moment misschien geen geld, maar heeft wel invloed op je schadevrije jaren. Heb je door de geclaimde schade bijvoorbeeld een negatief aantal schadevrije jaren? Dan kan het voordeliger zijn om op 0 te beginnen in plaats van een leaseverklaring op te vragen.

Schades onder € 500,- tellen we niet mee

Bij FBTO worden schades onder € 500,- niet meegerekend in de berekening van de schadevrije jaren. Dit geldt ook voor ruitschade, diefstal en brand- en stormschade. 

Veelgestelde vragen

Heb je schadevrije jaren bij een andere verzekeraar opgebouwd? En ga je een autoverzekering afsluiten bij FBTO? Dan nemen wij deze jaren over. Je oude verzekeraar geeft dit aantal door aan Roy-data. Dit is een Nederlandse databank waarin verzekeraars het aantal schadevrije jaren van hun verzekerden zetten. Wij zien dit. En verwerken het automatisch in je polis. Je hoeft zelf dus niks te doen!

Vroeger werd er een royementsverklaring naar je gestuurd als je een autoverzekering opzegde. Dat is dus nu niet meer nodig. Je nieuwe verzekeraar haalt deze gegevens rechtstreeks uit Roy-data.

Ja, je no-claimkorting wordt lager als we de je schade vergoeden. Hoeveel de korting die je op je premie krijgt daalt, hangt af van je aantal schadevrije jaren. En het aantal schades dat wij betalen. In de polisvoorwaarden (pdf) staat hoeveel de korting op je premie daalt in de bonus-malus tabel. Goed om te weten: je houdt je no-claimkorting bij schade als je de extra optie No-claimbeschermer aan hebt staan. En als de schade niet je eigen schuld is, heeft dit in de meeste gevallen geen invloed op je no-claimkorting.

Je schadevrije jaren worden lager als we je schade vergoeden. Hoeveel jaren er af gaan, hangt af van hoeveel schadevrije jaren je hebt. En het aantal schades dat wij betalen. Op de polis staat hoeveel schadevrije jaren je hebt. In de polisvoorwaarden (pdf) lees je wat je schadevrije jaren worden als we 1, 2, 3 of 4 schades betalen. Als de schade niet je eigen schuld is, heeft dit in de meeste gevallen geen invloed op je schadevrije jaren.

De optie no-claimbeschermer zorgt ervoor dat je op dezelfde bonus malus trede blijft staan als wij een schade betalen. Je krijgt het procent aan korting dat bij de bonus malus trede hoort. Heb je schade? En staat de optie no-claimbeschermer aan? Dan passen we alleen je schadevrije jaren aan. 

Roy-data is een centrale database waarin je schadevrije jaren staan. Alle Nederlandse verzekeraars kunnen deze informatie lezen.