Naar inhoud
autoverzekering kiezen dagwaarde

De dagwaarde van je auto 

De dagwaarde. Je kent het woord, maar wat is het precies? Dit zijn de meest gestelde vragen én bijbehorende antwoorden.
27 oktober 2021
Misschien ben je de term al wel eens tegen gekomen: de dagwaarde. Hij is belangrijk als je een tweedehands auto koopt, je eigen auto verkoopt of als je een autoverzekering afsluit. Maar wat is het precies? Waarom is het zo belangrijk om te weten wat de dagwaarde van je auto is? En hoe kom je erachter? Nou, door deze blog te lezen. We vertellen je er namelijk alles over.

Wat is de dagwaarde precies?

De dagwaarde wordt ook wel de economische waarde genoemd. Het is het bedrag dat je nodig hebt om een vergelijkbare vervangende auto te kopen. Dat zit zo: je betaalt een bepaalde prijs voor je nieuwe auto. Maar hoe langer je erin rijdt, hoe minder de auto waard is. Door slijtage, schade of gewoon omdat hij ouder wordt. De dagwaarde wordt bijvoorbeeld gebaseerd op:

 • Hoe oud je auto is
 • Hoe de auto is onderhouden
 • Hoeveel kilometers je hebt gereden
 • Op welke brandstof je rijdt
 • Welke opties de auto heeft, zoals airbags of navigatie

Wat is het verschil tussen dagwaarde en inruilwaarde?

Dat is een goede vraag. De dagwaarde is hoeveel je auto vandaag de dag waard is. Maar dat betekent niet dat je dit bedrag er ook daadwerkelijk voor krijgt als je hem inruilt of verkoopt. De inruilwaarde is het bedrag dat je krijgt van de dealer als je je auto inruilt. Die waarde is bijvoorbeeld afhankelijk van:

 • De staat van de auto
 • Eventuele schades
 • De dealer waar je hem inruilt

Overweeg je je auto in te ruilen? Dan is het wel handig om te weten wat de dagwaarde is. Zo kun je bepalen of de inruilwaarde die de dealer geeft interessant is.

En de cataloguswaarde dan?

Dat is wat je auto kost als je hem nieuw koopt. De waarde van auto’s daalt vaak snel. De cataloguswaarde kan daarom flink hoger zijn dan de inruil- of dagwaarde. Bijvoorbeeld door verouderde technieken, afschrijving of – daar heb je hem weer – schades.

Hoe bereken ik de dagwaarde van mijn auto?

Dat doe je online. Er zijn verschillende websites die zo’n berekening aanbieden. Vaak hoef je alleen het kenteken van de auto in te vullen, de dagwaarde wordt dan berekend. Weet je het kenteken niet? Dan kun je de dagwaarde laten berekenen door een aantal vragen te beantwoorden over de auto. Bijvoorbeeld welk type auto het is, welke opties en accessoires erop zitten en wat de kilometerstand is. Maar let wel op: de berekende dagwaarde kan soms flink verschillen.

Wat als mijn auto ouder dan 12 jaar is?

De dagwaarde van een auto ouder dan 12 jaar is lastig te bepalen. Dat geldt eigenlijk al voor auto’s vanaf 8 jaar. Dit lukt niet alleen op basis van de gegevens. In 12 jaar kan namelijk veel gebeuren. De ene auto zal er een stuk beter aan toe zijn dan de ander. Heb je per se de dagwaarde nodig? Dan kun je een schade-expert naar de auto laten kijken. Hier betaal je natuurlijk wel voor. Een andere optie is om uit te zoeken voor welke prijs vergelijkbare auto’s online aangeboden worden. Dat geeft je vaak een goede indicatie.

Waarom zou ik de dagwaarde van de auto berekenen?

Er zijn verschillende momenten waarop je de dagwaarde nodig hebt. Zo is het voor jou handig om te weten wat de dagwaarde is als je je auto gaat verkopen. Of als je een auto wilt kopen. Je hebt dan een richtlijn voor wat een redelijke prijs is. Ook dan kun je uitzoeken voor welke prijs vergelijkbare auto’s online aangeboden worden. Je autoverzekeraar bepaalt op basis van de dagwaarde welke vergoeding je krijgt als je schade hebt. Of je auto total loss is. Op dat moment wordt de dagwaarde door een schade-expert bepaald, dit hoef je dus niet zelf te doen.

Wat hebben die waardes te maken met mijn autoverzekering?

Het wettelijke uitgangspunt bij verzekeringen is dat je er na schade niet duidelijk op vooruit mag gaan. Knal je tegen een boom en is je auto total loss? Dan mag de verzekering je geen € 2.000,- voor de schade geven, terwijl de dagwaarde van je auto € 1.000,- is. Je krijgt dus maximaal de dagwaarde terug. Ook als de reparatiekosten hoger zijn dan de dagwaarde.

De hoogte van je premie wordt berekend op basis van de cataloguswaarde, de waarde waarvoor de auto op dat moment te koop is. Een auto van 10 jaar oud kostte nieuw bijvoorbeeld € 15.000,- en heeft nu een dagwaarde van € 4.500,-. De premie wordt berekend over die € 15.000,-. Goed om te weten: bij FBTO hoef je de extra accessoires niet bij de cataloguswaarde op te tellen. Die verzekeren we gratis mee.

Hoe bepaal ik dan welke verzekering ik nodig heb?

Goede vraag! Bij het afsluiten van een autoverzekering kun je kiezen tussen WA, WA-Plus of WA-Casco. De premie wordt gebaseerd op de cataloguswaarde van je auto. Hoe ouder je auto, hoe meer de dagwaarde – en dus het bedrag dat je maximaal krijgt bij een schade – daarmee verschilt. Het is daarom slim om een autoverzekering te kiezen die goed past bij de leeftijd en de staat van je auto. Wij zien dat onze klanten vaak deze keuze maken:

 • Een auto die jonger is dan 7 jaar: WA-Cascoverzekering
 • Auto tussen de 7 en 12 jaar: WA-Plusverzekering
 • Een oudere auto (ouder dan 12 jaar): WA-verzekering

Wil je direct weten hoeveel je daarvoor betaalt? Bereken je premie en je weet het binnen 2 minuten. Afsluiten kan direct online. Snel geregeld dus. Handig!

Misschien vind je dit ook interessant...