Naar inhoud

Autoverzekering kiezen & de dagwaarde

Je kiest slim een autoverzekering. Eentje die bij je past. Het helpt dat je weet wat de dagwaarde van je auto is.
11 april 2019

Dagwaarde. Misschien heb je er al eens van gehoord. De dagwaarde van je auto is belangrijk om in je achterhoofd te houden wanneer je een autoverzekering gaat kiezen. Maar wat is dagwaarde precies? En waarom is het zo belangrijk als je een autoverzekering afsluit?

De dagwaarde: wat je auto waard is

Stel, je auto is total loss. Het bedrag dat je nodig hebt om een vergelijkbare vervangende auto te kopen, is de dagwaarde. De dagwaarde is vaak anders dan de nieuwwaarde: het bedrag dat je zelf voor je auto zou betalen als hij nieuw bij de dealer vandaan komt. Dat komt omdat je auto door het gebruik steeds minder waard wordt. Door slijtage of schade. Of omdat hij ouder wordt.

Total loss = de dagwaarde terug

Het idee van verzekeren is dat je er na schade niet op vooruit mag gaan. Knal je tegen een boom en is je auto total loss? Dan mag de verzekering je geen € 2.000,- voor de schade geven, terwijl de dagwaarde van je auto € 1.000,- is. Je krijgt dus maximaal de dagwaarde terug.

De nieuwwaarde bepaalt de premie

De hoogte van je premie wordt berekend op de nieuwwaarde van je auto. Een auto van 10 jaar oud kostte nieuw bijvoorbeeld € 15.000,- en heeft nu een dagwaarde van € 4.500,-. De premie wordt berekend over die € 15.000,-, maar bij schade wordt maximaal € 4.500,- vergoed. Je betaalt daardoor dus in verhouding veel premie voor de schade die je vergoed krijgt.

De leeftijd van je auto

Kies daarom voor een verzekering die goed past bij de leeftijd van je auto. Welke dat is? Deze vuistregels helpen je verder:

Leeftijd is niet alles

Kan en wil je zelf de kosten van schade aan je eigen auto vergoeden? Een belangrijke vraag om jezelf te stellen bij elke verzekering. Want je kunt natuurlijk elke maand braaf je (hoge) premie betalen. Maar dat is zonde van je geld als je genoeg geld opzij hebt gezet voor schade. Je eigen portemonnee is natuurlijk de baas. Is die groot genoeg om wat schade op te vangen? Jij kiest. En wil je de basisverzekering nog uitbreiden? Bekijk dan onze aanvullende modules.

Misschien vind je dit ook interessant...