Naar inhoud

Verhuizen en je woon­verzekeringen

Verhuizen is leuk, maar er moet ook een heleboel geregeld worden. Alles wat je moet weten over je woonverzekeringen tijdens de verhuisperiode, lees je hier!

Vertel ons dat je gaat verhuizen

Ga je binnenkort verhuizen? Of ben je al verhuisd? Geef dit dan binnen 14 dagen aan ons door. Je wijzigt je adres gemakkelijk in MijnFBTO.

Een nieuwe premie na je verhuizing

Wat je betaalt voor je woonverzekeringen, wordt bepaald door verschillende dingen. Bijvoorbeeld de plaats waar je woont en hoe groot je gezin is. Zo kan het zijn dat je verzekering voor een woning in Amsterdam duurder is dan wanneer diezelfde woning in Leeuwarden zou staan. Dat heeft te maken met het risico dat je loopt op bijvoorbeeld inbraak.

Verhuizen: de ultieme checklist

Zoveel te regelen! Waar moet je beginnen? Bij deze checklist. Ga er punt voor punt doorheen en je verhuizing verloopt van een leien dakje!
Lees de blog
Een man helpt zijn vriend en neemt de verhuisdoos van hem over. Op de achtergrond staan nog meer verhuisspullen.

Verzekerd tijdens de verhuizing

Na dagen klussen en schilderen is het dan eindelijk tijd om alle spullen te verhuizen. Goed om te weten: de inboedel is op beide adressen verzekerd. Vanaf het moment dat je de sleutel van de nieuwe woning krijgt tot je er helemaal woont. Gaan er dingen stuk tijdens het verhuizen? Dan betalen we schade als:

  • De auto of vrachtwagen die je gebruikt om te verhuizen een ongeluk krijgt.
  • Je spullen tijdens het hijsen of laten zakken losraken.
  • Er schade is door laden en lossen, doordat een hulpmiddel niet werkt. Bijvoorbeeld als de laadbrug van de verhuiswagen het ineens laat afweten.
  • Er schade is door verlies of diefstal van verhuisdozen, of iets anders waarin je spullen verhuist. Bijvoorbeeld kratten of tassen.

Als een verhuisbedrijf helpt met verhuizen

Een erkend verhuisbedrijf is verzekerd voor schade en diefstal tijdens een verhuizing of bij tijdelijke opslag van je spullen. Check van tevoren wel of jouw verhuizer dit goed voor je regelt. En natuurlijk wat de voorwaarden zijn. Zo kom je niet voor onaangename verrassingen te staan.

Leegstaand huis verzekeren

Als je gaat verhuizen sluit je een nieuwe opstalverzekering af voor je nieuwe huis. Heb je je oude huis nog niet verkocht? Dan blijft de opstalverzekering van je oude huis gewoon doorlopen. Ook als jij je woning tijdelijk verhuurt. Na 90 dagen wordt de vergoeding minder. Heb je je oude huis verkocht? Dan kan je de verzekering stopzetten.

Je oude huis verhuren

Wanneer jij als verhuurder een gemeubileerde woning of ruimte verhuurt, moet je de inboedel zelf verzekeren.

  • Woon je als verhuurder nog op hetzelfde adres, dan valt het onder je eigen inboedelverzekering.
  • Woon je als verhuurder op een ander adres? Dan moet je een aparte inboedelverzekering afsluiten.
  • Neemt de huurder zelf spullen mee, dan moet hij zelf voor een inboedelverzekering zorgen.

Wil je weten hoeveel je betaalt voor het verzekeren van je nieuwe huis? Of voor die extra inboedelverzekering?

Veelgestelde vragen

Geef je nieuwe adres gemakkelijk door via MijnFBTO.

Het is verstandig om te checken welke woonverzekeringen jij en je partner al hebben. Jullie hebben bijvoorbeeld niet allebei een inboedel- of opstalverzekering nodig. Je past je woonverzekeringen makkelijk aan in MijnFBTO. Je kunt daar ook je gezinssamenstelling aanpassen. Dan geldt je inboedel-, opstal- of aansprakelijkheidsverzekering meteen voor 2 personen!

Bijgebouwen die vastzitten aan je woning zijn verzekerd met de FBTO Basis Opstalverzekering. Wil je ook je losstaande schuurtje, garage of berging verzekeren? Kies dan de FBTO Opstalverzekering.

Een sleutelverklaring zien wij als overdracht van het huis. Dat betekent dat de woning van eigenaar is gewisseld. Jij bent nu echt de eigenaar van de woning en de koop helemaal is afgerond. De opstalverzekering kan dus al ingaan. 

Een adreswijziging doorgeven doe je gemakkelijk via MijnFBTO. Geef je nieuwe adres binnen 14 dagen aan ons door. Dan weet je zeker dat alles goed geregeld is.