
Wanneer een overlijdensrisicoverzekering?
15 juli 2020Een overlijdensrisicoverzekering. Wat is dat eigenlijk? En in welke situatie heb je die precies nodig? Lees het hier!
Lees het artikel over"We waren eigenlijk niet opzoek, maar toen kwamen we ineens ons droomhuis tegen”, vertelt Renate. “Een grote tuin en toch vlakbij de stad, heerlijk! Daar betalen we alleen wel wat meer voor dan voor onze huidige woning. Natuurlijk hopen we dat we hier gezond samen oud worden. Maar we vroegen ons ook af: wat als 1 van ons overlijdt? Kan de ander hier dan onbezorgd blijven wonen?”
Wel met een overlijdensrisicoverzekering (ORV). Daarom sloten Marcel en Renate er 1 af, ook al was het niet verplicht bij hun hypotheek. Ze vertelt graag over haar keuze.
“Omdat we zijn verhuisd naar een grotere woning, moesten we een hogere hypotheek afsluiten. Die hogere maandlasten kunnen we nu prima betalen. Maar wat als er iets gebeurt met 1 van ons? En die ander moet het bedrag zelf ophoesten? Dan wordt het wel te duur. Daarom hebben we een overlijdensrisicoverzekering bij onze hypotheek afgesloten.”
“We kozen voor een uitkering op elkaars leven. Dat betekent dat Marcel een bedrag krijgt als ik overlijdt. Daarmee kan hij de helft van de hypotheek aflossen. Zo kan hij dus beter rondkomen. Als Marcel iets overkomt, krijg ik ook een bedrag.”
“We hebben er zelf voor gekozen om een ORV af te sluiten. Die zekerheid wilden we graag. Maar het was ons niet verplicht vanuit de geldverstrekker”, vertelt Renate. Dat werkt niet altijd zo. In sommige gevallen kan de bank waar je het geld voor je hypotheek leent, je verplichten een overlijdensrisicoverzekering af te sluiten. Anders willen ze je geen hypotheek lenen. Bijvoorbeeld als het bedrag dat je wilt lenen hoger is dan 80% van de waarde van de woning. Of als je leent met Nationale Hypotheek Garantie. Het risico dat de schuld niet wordt terugbetaald als iemand overlijdt, is dan kleiner.
Een verplichte ORV bij een hypotheek komt tegenwoordig minder vaak voor dan vroeger. Sinds 2018 is een overlijdensrisicoverzekering ook niet meer verplicht bij een hypotheek met NHG. Al mogen banken of verzekeraars daar wel van afwijken en je toch verplichten dat je een ORV afsluit.
Het afsluiten van een ORV is heel simpel en kun je online doen. Bereken je premie en je weet binnen 2 minuten wat dat kost. Heb je al een ORV bij een andere aanbieder dan FBTO? Je kunt je overlijdensrisicoverzekering makkelijk oversluiten. Dat kan voordeliger zijn.