Naar inhoud
De Tour de Fryslân gaat ook langs de 7 meter hoge mistfontein met 2 witte kinderhoofden

Tour de Fryslân: door de provincie op je motor

Optimaal genieten van het gevoel van vrijheid? Dat doe je als je op de motor door Friesland rijdt.
14 februari 2024
Zeg je Friesland? Dan zeg je natuurlijk de Elfstedentocht! En je hoeft echt niet te wachten tot er geroepen wordt “It giet oan”, om ‘m te rijden. Deze route is namelijk ook uitstekend geschikt om eens met je motor te ontdekken. Bijna 200 kilometer lang en je vult er zo een hele dag mee als je overal lekker rustig de tijd voor neemt. Want onderweg is er genoeg te zien! Zo staat er sinds 2018 in iedere stad een fontein, gemaakt door internationale kunstenaars. Daarom noemen we deze route ook wel de 11 Fonteinen Route. Motorverzekering klaar? Rijden maar!

Start in Dokkum, door naar Leeuwarden

Laten we de route starten in Dokkum. Daar vind je de IJsfontein op de Markt. Een bijzondere fontein, want de lagen van het kunstwerk veranderen iedere dag door de elementen en beschikbare zonne-energie. Dokkum gehad? Dan door naar Leeuwarden. In het stationsgebied vind je een 7 meter hoge mistfontein van 2 witte kinderhoofden. Kijk je vanaf het station langs de 2 hoofden? Dan zie je ons, FBTO! Maak een foto en deel ‘m via #FBTOTourdeFryslan.

Door naar Sneek en IJlst

De route gaat verder naar Sneek. Vlakbij de Waterpoort vind je de volgende fontein aan het Hoogend. De fontein in Sneek is een man op een ronddraaiende gouden bal. In zijn hand heeft hij een hoorn waar het water uitkomt. Gezien? Dan is het nog maar een klein stukje naar IJlst. Hier vind je een kleurrijke fontein: een stalen schaal met bloemenvaas van ongeveer 4 meter. Mooi gekleurde bloemen hangen boven de vaas.

Sloten en Stavoren

We duiken richting het zuiden van Friesland. Het landschap verandert en je ziet steeds meer water. Net voorbij het Slotermeer, arriveer je in de stad Sloten. Hier staat een stapelwerk van een fontein. Van onder naar boven: een toren van emmers en vaten. Daar bovenop balanceert een man. Op zijn schouders staat een meisje en zij houdt een kievit vast. Dit maar liefst 5 meter hoge kunstwerk is zeker de moeite waard om te bewonderen. Vervolg je route langs het IJsselmeer richting Stavoren. Daar staat fontein De Vis in de haven: 20 meter lang en 5 meter hoog. Niet te missen dus! De bek van de vis is open en je kunt erin lopen. Maar… kans op nattigheid!

Richting Hindeloopen en Workum

Stap weer op je motor en rijdt noordwaarts. Nog steeds met het uitzicht op water, nader je Hindeloopen. Je moet hier misschien even 2 keer kijken. Want het bijzonder grote gewei lijkt niet meteen op een fontein. Maar het wapen van Hindeloopen is de inspiratie geweest: een boom, hert en hinde. In het gewei staat een 3,5 meter hoge levensboom met vogels erin die water spuwen. Ook geïnspireerd op het wapenschild, is de fontein in Workum. Achter de grote kerk staan 2 gigantische, water spuwende leeuwen van 3,5 meter hoog. De vergelijking is niet te missen met het wapenschild van Workum, dat je kunt zien op het Waaggebouw van de stad.

Het einde in zicht: Bolsward, Harlingen en Franeker

Je hebt er al een lange tocht opzitten! Van Workum duik je weer iets de provincie in naar Bolsward. Hier aangekomen? Dan kun je op zoek gaan naar een ruim 2 meter hoge vleermuis. Deze spookachtige vleermuis spuit water en staat voor de oude ruïne op het Broereplein.

Vanuit de provincie nog 1 uitstapje richting het water: de Waddenzee! De fontein van Harlingen is een levensgrote walvis in de haven. Harlingen stond namelijk bekend om de walvisvaart. Deze walvis kun je vanaf de haven bekijken óf er met een pontje naar toe. Maar opgepast! Want net als een echte walvis, spuit ook deze zo nu en dan.

We sluiten af met de meest klassieke fontein in Franeker. De fontein is een eerbetoon aan een bekende astronoom uit Franeker. Het symboliseert een soort schil om het zonnestelsel heen waar kometen vandaag komen. Je vindt de fontein in een hofje naast de kerk.

Motorverzekering afsluiten

Klinkt goed toch, zo'n tocht door zonnig Friesland? Zorg er dan wel voor dat je je motorverzekering goed geregeld hebt. Bereken je premie binnen 2 minuten en sluit hem direct online af. Klaar voor de start? Rijden maar! 

Misschien vind je dit ook interessant...