Naar inhoud
een man zit met zijn computerbril op achter een laptop

Computerbril: 5 vragen & antwoorden

Hip of handig? Of misschien wel allebei? We beantwoorden de 5 meest gestelde vragen over de computerbril.
23 augustus 2021
Je ziet de leukste monturen voorbij komen via social media. Niet van zonnebrillen, maar van computerbrillen. Helemaal hip tegenwoordig, maar heb je er ook wat aan? Of is het een gewoon een excuus om een mooie, nieuwe bril te kopen? In deze blog lees je alles over de computerbril. En vertellen we of je ervoor bij je zorgverzekering kan aankloppen.

1. Wat is een computerbril?

Een computerbril, ook wel beeldschermbril genoemd, is precies afgestemd op de afstand tussen jou en – je raad het al – je computer of laptop. Heb je al een bril? Dan is dit waarschijnlijk een leesbril, varifocale bril of andere bril op sterkte. Met de een zie je scherper dichtbij, met de ander veraf. Het probleem is dat je computer hier vaak tussenin zit. Dan kan een beeldscherm bril fijn zijn.

Naast de sterkte, is ook het soort glazen van een computerbril vaak anders. Deze hebben een speciaal Blue Filter. Dit filter vermindert het blauwe licht dat je laptop uitstraalt. En dat is fijn, want dit licht kan zorgen voor zere ogen en soms zelfs slapeloosheid.

2. Kan een beeldschermbril zonder sterkte zijn?

Dat kan. Ook als je goed ziet, kan het fijn zijn om het blauwe licht van je computer of laptop te verminderen. Je kiest dan voor een bril met glazen zonder sterkte, mét Blue Filter.

3. Wanneer heb je een computerbril nodig?

Als je veel achter de computer zit, gemiddeld meer dan 2 uur per dag. Je kunt dan last krijgen van vermoeide ogen, die prikken en droog aanvoelen. Misschien zie je aan het einde van een werkdag zelfs hartstikke wazig, terwijl je volgens de oogmeting van de opticien geen sterkte nodig hebt. In dat geval kan een beeldschermbril je ogen rust geven en de klachten verminderen.

4. Wat kost een computerbril?

Net als bij een gewone bril, lopen de kosten van een computerbril flink uiteen. Dit komt omdat je niet alleen betaalt voor de glazen, maar ook voor het montuur. Die monturen zijn er al vanaf een paar tientjes. Heb je glazen met sterkte nodig? Dan kan de prijs flink oplopen. Je kunt het beste even langs een opticien in de buurt gaan om je ogen op te laten meten. Dit is vaak gratis. Ze kunnen je daarna precies vertellen hoe duur een computerbril voor jou is.

5. Krijg je een vergoeding voor een beeldschermbril?

Dat verschilt. Je kunt een vergoeding voor een computerbril krijgen via je zorgverzekeraar. Heb je een FBTO Zorgverzekering? Dan krijg je 25% korting op je beeldschermbril bij Specsavers. Dat scheelt weer! 

Heb je nog geen FBTO Zorgverzekering? Bereken je premie en je weet binnen 2 minuten wat je betaalt. Zo heb een zorgverzekering die precies bij je past. En betaal je alleen voor wat je kiest.

Misschien vind je dit ook interessant...