Naar inhoud

Tinnitus­maskeerder

Heb je last van tinnitus of oorsuizen? Met de FBTO Zorgverzekering (basisverzekering) kun je een vergoeding krijgen voor een tinnitus­maskeerder. Dit apparaatje geeft een tegengeluid, waardoor het oorsuizen minder opvalt.

De vergoeding in het kort

Snel weten hoe het zit? Bekijk je vergoeding hieronder. Meer informatie vind je in de veelgestelde vragen.

2023
Basisverzekering
100% tot 18 jaar, 75% vanaf 18 jaar
Aanvullende module
Nee
Eigen risico
Alleen als je naar een zorgverlener zonder contract gaat
Eigen bijdrage
25% vanaf 18 jaar
Verwijzing nodig
Ja
Toestemming nodig
Alleen als je naar een leverancier zonder contract gaat

Minder vergoed bij zorgverlener zonder contract

Met een niet-gecontracteerde zorgverlener hebben we geen afspraken. Ga je naar een zorgverlener zonder contract? Dan krijg je meestal minder vergoed

Veelgestelde vragen

Mensen met oorsuizen of tinnitus krijgen een vergoeding. Je krijgt dan een vergoeding voor een tinnitusmaskeerder in bruikleen.

Hoeveel je vergoed krijgt hangt af van je leeftijd
Ben je jonger dan 18 jaar? Dan krijgt je 100% van de kosten vergoed. Ben je 18 jaar of ouder? Dan krijg je 75% vergoed. De overige 25% betaal je dan zelf.

Ga voor reparatie of een nieuw hoortoestel naar de audicien die het hoortoestel geleverd heeft
Je gebruikt de tinnitusmaskeerder minimaal 5 jaar. Heb je een nieuwe nodig? Ga dan voor een nieuwe tinnitusmaskeerder naar de leverancier. Heb je eerder een nieuwe tinnitusmaskeerder nodig? Dan vraagt de leverancier eerst toestemming aan bij ons.

Bekijk ook de vergoeding in 2022.

Kies je voor een niet-gecontracteerde leverancier, dan betaal je wel eigen risico. Goed om te weten: het hulpmiddel wordt dan je eigendom.

Ben je 18 jaar of ouder? Dan betaal je een eigen bijdrage van 25%.

Je kunt naar een leverancier van hoortoestellen (gehoorapparaten). Alle leveranciers en zorgverleners met een contract vind je in de FBTO Zorgzoeker.

Ja, je hebt een aanvraag met motivatie nodig. In deze aanvraag staat waarom je een tinnitus­maskeerder nodig hebt. Je kunt de aanvraag met motivatie vragen aan je kno-arts of audiologisch centrum.

Naast deze aanvraag heb je een audiogram nodig. Dat is een grafiek of diagram die gemaakt wordt met een audiometer. De grafiek laat zien welke tonen je nog kunt horen. Als je een audiogram en de aanvraag hebt, kun je contact opnemen met een leverancier of zorgverlener. De leverancier beoordeelt dan je aanvraag.

Bespreek met je leverancier wie de toestemming aanvraagt. Meestal vraagt je leverancier de toestemming voor je aan. Vraagt je leverancier geen toestemming voor je aan? Neem dan contact op met FBTO Zorgbemiddeling. Zij helpen je graag.

Lees de voorwaarden

Het vergoedingenoverzicht geeft een samenvatting van de voorwaarden. Je kunt hieraan geen rechten ontlenen. De polisvoorwaarden en de reglementen die hierbij horen, bepalen de vergoeding waar je recht op hebt.
De vergoeding in andere jaren vind je in de polisvoorwaarden van 202320222021.

Zo werkt de FBTO Zorg app

De FBTO Zorg app kan méér dan zorgnota's declareren alleen. Bekijk de video en ontdek alle voordelen!