Naar inhoud

Brillen

Heb je een FBTO Zorgverzekering met de module Gezichtszorg & Orthodontie? Dan kun je een vergoeding krijgen voor brillen.

De vergoeding in het kort

Snel weten hoe het zit? Bekijk je vergoeding hieronder. Meer informatie vind je in de veelgestelde vragen.
2023
Basisverzekering
Nee
Aanvullende module
Gezichtszorg & Orthodontie
Eigen risico
Nee

De module Gezichtszorg & Orthodontie

De module Gezichtszorg & Orthodontie vergoedt maximaal € 100,- per kalenderjaar de aanschaf van een bril bij Specsavers.
Bekijk ook de polisvoorwaarden. Daarin lees je precies wat wel en niet verzekerd is. 

Veelgestelde vragen

Je krijgt geen vergoeding voor een bril vanuit de basisverzekering. Heb je een medische indicatie voor een (speciale) bril of lenzen? Dan kun je soms wel een vergoeding krijgen. Je leest hierover meer op de pagina vergoeding voor hulpmiddelen.

Een bril van Specsavers met de module Gezichtszorg & Orthodontie
Met de aanvullende module Gezichtszorg & Orthodontie krijg je een brillenvergoeding als je een bril koopt bij Specsavers. We hebben de volgende afspraken met Specsavers:

 • Je kunt 1 keer per jaar een complete bril op sterkte uitzoeken bij Specsavers. Je ontvangt daarvoor een vergoeding van € 100,-.
 • Daarnaast kan elk meeverzekerd kind tot 18 jaar 1 keer per jaar een (kinder)bril uitzoeken. Je ontvangt daarvoor een vergoeding van € 100,-.

Specsavers rekent geen extra kosten voor de sterkte, een prisma en een cilinder in alle enkelvoudige en varifocale glazen. De extra kosten voor andere speciale glasopties of een duurder montuur betaal je zelf. Goed om te weten, we betalen alleen brillen van Specsavers. Brillen van andere opticiens vergoeden we niet.

Wat krijg je zonder de module Gezichtszorg & Orthodontie?

Heb je de module niet aan staan? Als klant van FBTO krijg je bij een bril van € 89,- of meer bij Specsavers 1 van de volgende voordelen:

 • De 2e bril gratis
 • Standaard varifocale glazen
 • Gratis standaard ontspiegeling

Liever lenzen? Dan krijg je elke 2 jaar een gratis bril met de waarde van € 59,- bij een contactlensabonnement

Je kunt ook een vergoeding krijgen voor een beeldschermbril

Wil je een beeldschermbril (computerbril)? Dan krijg je bij Specsavers als klant van FBTO 25% korting als je een montuur van € 89,- of meer koopt. Belangrijk om te weten: neem wel de kortingsvoucher speciaal voor klanten van FBTO (pdf) mee. Je kunt hem geprint of digitaal meenemen naar de winkel.

Goed om te weten, je krijgt deze voordelen alleen in Nederland. Je kunt de voordelen niet met elkaar combineren.

Bekijk ook de vergoeding in 2022.

 • lenzen
 • glazen zonder montuur
 • een vergoeding als de (zonne)bril goedkoper is dan € 100,-
 • testen, opmeten of optometrisch onderzoek van de ogen door een opticien
 • los montuur zonder glazen
 • lenzenvloeistof, reparatie, brillenkoker en andere accessoires
 • onderhoud van brillen en lenzen

Er geldt geen eigen risico voor vergoedingen uit de aanvullende module.

Je hebt geen eigen bijdrage.

Je kunt naar de winkels van Specsavers. De vergoedingen zijn te combineren met andere kortingen of acties van Specsavers. De vergoeding wordt gelijk bij het betalen in de winkel verrekend. Vergeet niet om je zorgpas mee te nemen naar de winkel.

Let op: Soms zijn de kosten hoger dan de vergoeding. Dat verschil betaal je zelf. Bijvoorbeeld: je kiest een montuur met glazen, bril uit waar je € 200,- voor betaalt. De maximale vergoeding uit de module Gezichtszorg & Orthodontie is € 100,-. Je betaalt in dit voorbeeld dus € 100,- zelf.

Nee, je mag rechtstreeks contact opnemen met een zorgverlener. 

Nee, je hoeft vooraf geen toestemming aan te vragen.

De aanvullende module Gezichtszorg & Orthodontie kies je tegelijk met de basisverzekering per 1 januari. De module blijft aan staan tot en met 31 december.

Lees de voorwaarden

Het vergoedingenoverzicht geeft een samenvatting van de voorwaarden. Je kunt hieraan geen rechten ontlenen. De polisvoorwaarden en de reglementen die hierbij horen, bepalen de vergoeding waar je recht op hebt.
De vergoeding in andere jaren vind je in de polisvoorwaarden van 202320222021.

Zo werkt de FBTO Zorg app

De FBTO Zorg app kan méér dan zorgnota's declareren alleen. Bekijk de video en ontdek alle voordelen!