Naar inhoud

Staaroperatie

Heb je een FBTO Zorgverzekering? Dan krijg je een vergoeding voor een staaroperatie.

Wat is een staaroperatie?

Met een staaroperatie kan het gezichtsvermogen hersteld worden bij mensen waarvan de ooglens troebel is geworden door staar. Bij de operatie wordt de eigen lens vervangen door een kunstlens. Soms heb je niet genoeg aan een standaardlens, je hebt dan een multifocale of torische lens nodig.

Wat vergoedt de basisverzekering in 2022?

Je krijgt een vergoeding voor een staaroperatie als er een medische reden is. Je oogarts beoordeelt dit. Je krijgt een vergoeding voor een operatie met:

  • een standaardlens
  • een multifocale of torische lens. Goed om te weten: je hebt hiervoor vooraf toestemming nodig. De arts vraagt toestemming bij ons aan.

Hoeveel krijg je vergoed?

Hoeveel je vergoed krijgt, hangt af van de basisverzekering die je hebt. En of wij een contract hebben met de zorgverlener. In de tabel zie je hoeveel je vergoed krijgt:
FBTO Basis
FBTO Basis Plus
FBTO Basis Vrij
Zorgverlener met contract
100%
100%
100%
Zorgverlener zonder contract
65%*
75%*
100%**

* Van het gemiddeld gecontracteerde tarief
** Van het marktconforme of wettelijke tarief

De zorgverleners met een contract vind je met de FBTO Zorgzoeker. Ga je naar een zorgverlener waar wij geen contract mee hebben? Bekijk dan de maximale tarieven die wij vergoeden.

Wat vergoeden we niet?

We vergoeden geen operatie waarbij een deel van de behandeling met lasers gedaan wordt. Zo’n operatie is duurder, maar leidt niet tot betere resultaten. Daarom wordt de operatie niet vergoed.

Goed om te weten; deze operatie is niet hetzelfde als oog laseren. Daar is een andere vergoeding voor.

Heb je een verwijzing nodig?

Ja, je hebt een verwijzing nodig van je oogarts.

Heb je een eigen risico?

Ja, je betaalt een eigen risico. En wordt je aan beide ogen geopereerd? Dan lopen er 2 DBC’s. Een DBC is een diagnose-behandelcombinatie. Dat betekent dat je dan ook 2 keer een eigen risico betaalt.

Wat zijn de voorwaarden voor 2022?

Het vergoedingenoverzicht geeft een samenvatting van de voorwaarden. Je kunt hieraan geen rechten ontlenen. De polisvoorwaarden en de reglementen die hierbij horen, bepalen de vergoeding waar je recht op hebt.
De vergoeding in andere jaren vind je in de polisvoorwaarden van 20212020.