Naar inhoud

Signaalhond

Ben je slechthorend en heb je een FBTO Zorgverzekering (basisverzekering)? Dan kun je een vergoeding krijgen voor een signaalhond, een blindengeleidehond en een ADL-hond
 

Wat is een signaalhond?

Een signaalhond helpt je als je gehoorproblemen hebt. De hond wijst zijn of haar baasje op geluiden die je niet mag missen. Zoals de deurbel.

Wat vergoedt de basisverzekering in 2022?

Je krijgt een:

  • een signaalhond
  • de kosten voor de verzorging van de hond

Goed om te weten: krijg je de hond halverwege het volgende kwartaal? Dat krijg je de vergoeding voor de verzorging vanaf het volgende kwartaal.

De vergoeding voor verzorging is € 326,- per kwartaal. Het maakt niet uit of je naar een gecontracteerde of niet-gecontracteerde leverancier gaat.

De vergoeding is voor mensen die:

  • volledig doof zijn
  • ernstige en blijvende lichamelijke beperkingen hebben
  • voor het dagelijks leven op een hond aangewezen zijn

Je krijgt een vergoeding voor de aanschaf/adoptie van de signaalhond en de kosten voor de verzorging van de hond.

Hoeveel krijg je vergoed?

Hoeveel je vergoed krijgt, hangt af van de basisverzekering die je hebt. En of wij een contract hebben met de zorgverlener. In de tabel zie je hoeveel je vergoed krijgt:
FBTO Basis
FBTO Basis Plus
FBTO Basis Vrij
Zorgverlener met contract
100%
100%
100%
Zorgverlener zonder contract
65%*
75%*
100%**

* Van het gemiddeld gecontracteerde tarief
** Van het marktconforme of wettelijke tarief

De zorgverleners met een contract vind je met de FBTO Zorgzoeker. Ga je naar een zorgverlener waar wij geen contract mee hebben? Bekijk dan de maximale tarieven die wij vergoeden.

Heb je een verwijzing nodig?

Je hebt een aanvraag met motivatie nodig voor een signaalhond. Hierin staat de reden waarom je een signaalhond nodig hebt. Je kunt de aanvraag met motivatie vragen aan je behandelend medisch specialist.

Heb je vooraf toestemming nodig?

Ja, je hebt toestemming nodig. Vraag toestemming met het aanvraagformulier hulpmiddelen (pdf). Stuur het formulier op samen met de offerte, aanvraag en motivatie.

Toestemming bij andere signaalhonden binnen 6 jaar

Je krijgt een signaalhond voor minimaal 6 jaar. Soms heb je eerder een nieuwe hond nodig. De hondenschool vraagt dan opnieuw toestemming voor je aan. 

Waar kun je naar toe?

Je kunt naar een leverancier van signaalhonden. Alle leveranciers waarmee we een contract hebben staat in de FBTO Zorgzoeker.

Heb je een eigen risico?

Ja. Maar je betaalt alleen een eigen risico voor de kosten van de verzorging voor de hond.

Wat zijn de voorwaarden voor 2022?

Het vergoedingenoverzicht geeft een samenvatting van de voorwaarden. Je kunt hieraan geen rechten ontlenen. De polisvoorwaarden en de reglementen die hierbij horen, bepalen de vergoeding waar je recht op hebt.
De vergoeding in andere jaren vind je in de polisvoorwaarden van 20212020.