Naar inhoud

Dieet­preparaten

Heb je om medische redenen dieetpreparaten nodig en heb je een FBTO Zorgverzekering (basisverzekering)? Je hebt recht op een vergoeding onder voorwaarden.

Wat zijn dieetpreparaten?

Een dieetpreparaat is voeding met een speciale samenstelling en vorm. Het vult aan wat je zelf niet kunt eten of drinken door een ziekte of behandeling. Voorbeelden van dieetpreparaten zijn drinkvoeding en sondevoeding.

Wat vergoedt de basisverzekering in 2022?

Je hebt recht op vergoeding van dieetpreparaten als je die nodig hebt om medische redenen. Een medische redenen kan bijvoorbeeld zijn dat je niet genoeg voedingsstoffen op kan nemen via normaal eten of drinken of via een speciaal dieet. Dit kan bijvoorbeeld gaan om een:

  • stofwisselingsstoornis
  • voedselallergie
  • resorptiestoornis
  • ondervoeding

Soorten dieetpreparaten:

  • polymere dieetpreparaten
  • oligomere dieetpreparaten
  • monomere dieetpreparaten
  • modulaire dieetpreparaten

Hoeveel krijg je vergoed?

Hoeveel je vergoed krijgt, hangt af van de basisverzekering die je hebt. En of wij een contract hebben met de zorgverlener. In de tabel zie je hoeveel je vergoed krijgt:
FBTO Basis
FBTO Basis Plus
FBTO Basis Vrij
Zorgverlener met contract
100%
100%
100%
Zorgverlener zonder contract
65%*
75%*
100%**

* Van het gemiddeld gecontracteerde tarief
** Van het marktconforme of wettelijke tarief

De zorgverleners met een contract vind je met de FBTO Zorgzoeker. Ga je naar een zorgverlener waar wij geen contract mee hebben? Bekijk dan de maximale tarieven die wij vergoeden.

Waar kun je naar toe?

Je kunt naar een apotheek of een medisch gespecialiseerde leverancier.

Heb je een verwijzing nodig?

Voor een vergoeding heb je een verklaring nodig. Een verklaring is een soort verwijzing. In de verklaring staat dat de dieetpreparaten medisch noodzakelijk zijn. Vraag de verklaring aan je arts of diëtist. Bij een allergie krijg je een verklaring als de allergie is vastgesteld met een provocatietest door de (huis)arts of diëtist. Met deze verklaring kun je direct naar een medisch speciaalzaak.

Heb je een eigen risico?

Ja, je betaalt eigen risico.

Wat zijn de voorwaarden voor 2022?

Het vergoedingenoverzicht geeft een samenvatting van de voorwaarden. Je kunt hieraan geen rechten ontlenen. De polisvoorwaarden en de reglementen die hierbij horen, bepalen de vergoeding waar je recht op hebt.
De vergoeding in andere jaren vind je in de polisvoorwaarden van 20212020.