Naar inhoud

Blindentaststok

Ben je blind of slechtziend? En heb je een blindentaststok of blindengeleidestok nodig? Met de FBTO Zorgverzekering krijg je een vergoeding.

Wat is een blinden­taststok?

Dit is een stok die blinden en slechtzienden helpt om de weg te verkennen.

Wat vergoedt de basisverzekering in 2022?

Vanuit de basisverzekering krijg je een vergoeding voor:

  • Opvouwbare en niet opvouwbare taststokken in verschillende uitvoeringen
  • I-Cane Mobilo (je moet hiervoor een Apple Smartphone type 4S, 5, 5C of 5S met een bijbehorend telefoonabonnement en internet hebben)

De vergoeding is voor mensen die blind of slechtziend zijn.

Moet je blinden­taststok vervangen of gerepareerd worden?

Je gebruikt de blindentaststok minimaal 3 jaar. Heb je een nieuwe nodig? Of moet de blindentaststok gerepareerd worden. Ga dan naar je leverancier. Heb je eerder een nieuwe taststok nodig? Dan vraagt de leverancier eerst toestemming aan bij ons.

Hoeveel krijg je vergoed?

Hoeveel je vergoed krijgt, hangt af van de basisverzekering die je hebt. En of wij een contract hebben met de zorgverlener. In de tabel zie je hoeveel je vergoed krijgt:
FBTO Basis
FBTO Basis Plus
FBTO Basis Vrij
Zorgverlener met contract
100%
100%
100%
Zorgverlener zonder contract
65%*
75%*
100%**

* Van het gemiddeld gecontracteerde tarief
** Van het marktconforme of wettelijke tarief

De zorgverleners met een contract vind je met de FBTO Zorgzoeker. Ga je naar een zorgverlener waar wij geen contract mee hebben? Bekijk dan de maximale tarieven die wij vergoeden.

Wat vergoeden we niet?

  • doppen of roldoppen voor onder de blindentaststok
  • een wandelstok
  • een herkenningsstok

Heb je een verwijzing nodig?

Ja, je hebt een verwijzing nodig. In de aanvraag staat de reden waarom je de blindentaststok nodig hebt. Vraag dit aan je behandelend oogarts of een regionaal centrum voor slechtzienden. Met de aanvraag met motivatie kun je direct contact opnemen met een (gecontracteerde) leverancier.

Heb je vooraf toestemming nodig?

Ja, je hebt vooraf toestemming nodig als je kiest voor een leverancier gaat waarmee we geen contract hebben.

Waar kun je naar toe?

Je bestelt je hulpmiddelen  makkelijk en veilig online bij een medische speciaalzaak. Naar welke leverancier je kunt, hangt af van de basisverzekering die je hebt.

FBTO Basis

Je bestelt je hulpmiddelen bij Medipoint. Ga je naar een andere leverancier? Dan vergoeden we tot maximaal 65 % van het tarief dat we gemiddeld betalen aan zorgverleners waarmee we een contract hebben.

FBTO Basis Plus

Je kunt je hulpmiddelen bestellen bij verschillende leveranciers. We hebben met veel leveranciers afspraken gemaakt. Je vindt ze in de FBTO Zorgzoeker. Goed om te weten: hebben we geen contract met je leverancier? Dan vergoeden we tot maximaal 75 % van het tarief dat we gemiddeld betalen aan zorgverleners waarmee we een contract hebben.

FBTO Basis Vrij

Je kiest zelf waar je je hulpmiddelen wilt bestellen. Maar met veel leveranciers maken wij afspraken over de kwaliteit, bereikbaarheid en de prijs van de zorg. Ga je naar een van deze leveranciers? Dan weet je zeker dat ze voldoen aan onze kwaliteitseisen. Je vindt ze in de FBTO Zorgzoeker.

Heb je een eigen risico?

Je betaalt eigen risico voor de vergoeding uit de basisverzekering.

Wat zijn de voorwaarden voor 2022?

Het vergoedingenoverzicht geeft een samenvatting van de voorwaarden. Je kunt hieraan geen rechten ontlenen. De polisvoorwaarden en de reglementen die hierbij horen, bepalen de vergoeding waar je recht op hebt.
De vergoeding in andere jaren vind je in de polisvoorwaarden van 20212020.