Naar inhoud
2 blije vrouwen die aan het lachen zijn op de kermis.

Geef je dag kleur!

Wij zorgen voor meer kleur om je heen. Zo voel jij je positiever en vrijer!

Met méér kleur om je heen voel je je positiever. En vrijer. Vrij om te gáán! Om het leven te ontdekken en te doen wat bij jou past. Daar houden we van bij FBTO. Daarom willen we jouw dag letterlijk en figuurlijk meer kleur geven. Lees hier hoe FBTO dat doet. 

FBTO zaait kleurrijke wilde bloemen

Wij zaaien kleurrijke wilde bloemen langs wegen, zodat veel mensen kunnen genieten van meer kleur om hen heen. Ontdek hier de nieuwste zaaiplek en waar we al eerder zaaiden.

Afbeelding van wilde bloemen met mooie kleuren.

Over Pluk de Dag

Niemand houdt van saai, grauw of grijs. FBTO ook niet. Sterker nog, iedereen wordt vrolijk en energiek van veel kleur om zich heen. Je wordt actiever, geniet meer en voelt je vrijer! Klinkt logisch, zou je zeggen. Maar we deden ook echt onderzoek naar het vrijheidsgevoel van Nederlanders. Daaruit bleek dat meer kleur in de leefomgeving hier sterk aan bijdraagt. En Nederlanders hebben een sterke behoefte aan méér kleur, positiviteit en het gevoel van vrijheid. FBTO is van de vrijheid en zet zich daarom in om Nederland meer kleur te geven. We houden je hier én op onze socials op de hoogte van wat we allemaal doen.  

Volop gestemd op het nieuwe zaaigebied!

14 augustus 2023 | Terwijl de wilde bloemen in ons zaaigebied in Noord-Brabant lekker aan het groeien zijn, is er alweer flink gestemd op de volgende zaaiplek. In de hele maand juni 2023 kon iedereen in Nederland weer een stem uitbrengen.

Kaart van Nederland met Zuid Holland uitgelicht

En de winnaar is...  

We zullen het maar meteen verklappen: de meeste stemmen zijn gevallen in Zuid-Holland! Maar dat zag je vast al aan het plaatje bij dit nieuwsbericht. Honderden mensen lieten hun stem op dit gebied vallen. Samen met onze partner Honey Highway gaan we nu onderzoeken wat in deze provincie de beste zaaiplek is. Er moet namelijk voldoende ruimte en toestemming voor zijn. Daarbij kijken we ook welk wilde bloemenmengsel past bij de natuurlijke omgeving. Pluk de Dag groeit! Na Friesland en Noord-Brabant is nu dus Zuid-Holland aan de beurt. Zo gaan we lekker door, want we blijven zorgen voor méér kleur om ons heen en daarmee een groter gevoel van vrijheid.

Heel Nederland kan weer stemmen!

17 mei 2023 | We blijven zorgen voor méér kleur om ons heen en daarmee een groter gevoel van vrijheid! Want iedereen kan weer stemmen op de volgende zaaiplek. Waar wil jij meer kleur zien? Dat is ook de oproep in onze nieuwe campagnevideo, waarin we héél Nederland oproepen om te stemmen. Laatst hebben we in Noord-Brabant 10.000 m² kleurrijke wilde bloemen gezaaid langs de A4 bij Bergen op Zoom. We houden je hier op de hoogte van de groei en bloei.

Man met VR bril staat in weiland

Nieuwe zaaiplek is bekend

1 april 2023 | Afgelopen zomer vroegen we heel Nederland waar nog méér kleur moet komen. En daar werd massaal op gereageerd. Ruim 12.500 mensen kozen op de website een nieuwe zaaiplek. De meeste stemmen vielen in Noord-Brabant. Net als vorig jaar in Wirdum (FRL) gaan we binnenkort ook in Noord-Brabant een gebied van 10.000 m² inzaaien met kleurrijke wilde bloemen. Het nieuwe gebied ligt langs de A4, bij Bergen op Zoom. Goed zichtbaar langs de weg, zodat zoveel mogelijk mensen hiervan kunnen genieten.

Kaart van Nederland met Noord Brabant uitgelicht

Natuurlijk hebben we met biologen goed gekeken naar het gebied. We zaaien alleen wilde bloemen die hier thuishoren. Dat is onder andere goed voor de wilde bijensoorten die hier leven. Vanaf half april wordt de grond voorbereid en start het inzaaien. We hopen dat de weergoden ons goed gezind zijn… Dan kan iedereen vanaf augustus ook hier genieten van het kleurrijke resultaat. We houden je via deze website op de hoogte van de voortgang. En daar blijft het niet bij, vanaf juni kan er alweer gestemd worden op een nieuw zaaigebied. Zo blijven we zorgen voor méér kleur en groter gevoel van vrijheid!

13.000 stemmen

1 juni 2023 | Pluk de Dag blijft groeien, want volgend jaar gaan we opnieuw een groot gebied inzaaien. Daar kon iedereen over meestemmen op de website. En dat werd ook massaal gedaan: meer dan 13.000 mensen brachten hun stem uit! 

Meneer staat in een veld met wilde bloemen

En de volgende zaailocatie is in...

Dat houden we nog even geheim ☺. We gaan nu kijken wat de beste zaaiplek is in de provincie waar de meeste stemmen vielen. Want dit doen we natuurlijk in goed overleg met landeigenaren en gemeenten. Ook kijken we welke bloemensoorten thuishoren in het gebied. Zodat we met het juiste zaadmengsel de natuur niet verstoren maar juist ondersteunen. We houden je hier op de hoogte!

Kleurrijk resultaat van Pluk de Dag!

30 september 2022 | Het Friese Wirdum genoot van een mooie zomer met een kleurrijk bloemenveld! Vanaf de snelweg en de carpoolplek was dit goed te zien. Bekijk de video.

Duizenden stemmen op nieuw zaaigebied

30 juni 2022 | Wat gebeurt er met de stemmen? FBTO gaat de komende tijd wilde bloemen zaaien op een grootse plek. In mei hebben we 10.000 m² gezaaid langs de N32 bij Wirdum (vlakbij Leeuwarden). En iedereen kan stemmen in welk volgend gebied dat moet gaan gebeuren. FBTO kijkt waar het meest op wordt gestemd. En wat de meest geschikte plek is voor de nieuwe zaaiperiode in 2023.

Kaart van Nederland

Op deze provincies is het meest gestemd

We houden het nog even spannend waar de meeste stemmen zijn gevallen. We hebben wel een Top 5 gemaakt. De actie loopt nog, dus het kan natuurlijk nog veranderen. Top 5 in willekeurige volgorde: 

  1. Utrecht 
  2. Zuid-Holland 
  3. Gelderland 
  4. Noord-Brabant 
  5. Noord-Holland

Binnenkort maken we bekend welke provincie met de meeste stemmen heeft ‘gewonnen’. Ook kijken we dan naar de gebieden binnen die provincie. Er moet namelijk voldoende ruimte zijn en toestemming vanuit de gemeente of andere grondbezitters. Stay tuned! 

Hoe gaat het met de 10.000 m² aan wilde bloemen?

15 mei 2022 | Wat groeit en bloeit er allemaal? Er is goed nagedacht over de soorten bloemen die zijn gezaaid. Er worden alleen zaadmengsels gebruikt van bloemen die in de regio thuishoren. Dat is onder andere goed voor de algemeen voorkomende wilde bijensoorten die hier leven van stuifmeel en nectar. In het zaadmengsel zitten zaden van 40-50 lokale bloemensoorten, met de meest prachtige namen. Zoals Avondkoekoeksbloem, Barbarakruid, Dagkoekoeksbloem, Duizendblad, Gewone Brunel en Rapunzelklokje. Kijk in de FAQ voor alle soortnamen. Kies voor gaan en kom kijken! Hoe kleurrijk ziet 10.000 m² aan wilde bloemen eruit? Dat kun je zelf komen beleven. Er is een carpoolplaats vlakbij de zaaiplek. Die is ook met de fiets goed bereikbaar.

Hand die wilde bloemen zaait

Veelgestelde vragen

De bloemenzadenmengsels zijn samengesteld uit natuurzaden afkomstig van oogstwinning vanuit 80-100 natuurgebieden en velden in Nederland (Rijksoverheid ontheffing). De natuurzaden zijn niet afkomstig uit buitenland of van kweek. De natuurzaden zijn soorten die in stand worden gehouden door het zadenarchief i.s.m. Wageningen University & Research. Onze partner Honey Highway maakt nooit het hetzelfde mengsel. Op iedere plek wordt veldbezoek en bodemanalyse verricht. De waarden in de bodem bepalen de samenstelling van 40 tot 50 inheemse bloemensoorten die zichzelf in stand houden. Het is gericht op de ontwikkeling van veel biodiversiteit.

We gebruiken meerjarige inheemse natuurzadenmengsels. Deze onderscheiden zich van andere zadenmengsels doordat ze streekeigen gewonnen worden. Per locatie worden ze aangepast aan de omstandigheden en grondsoort. Hierdoor is de sterkte en weerbaarheid van dit bloemenzadenmengsel in ecologisch opzicht groter. Er worden geen soorten gezaaid die niet in een regio thuishoren. Hiermee worden dus ook de algemeen voorkomende wilde bijensoorten in de regio 
bediend van stuifmeel en nectar.

In het zaadmengsel zitten zaden van 40-50 inheemse bloemensoorten, o.a.: Avondkoekoeksbloem, Barbarakruid, Beemdkroon, Dagkoekoeksbloem, Duizendblad, Gewone Brunel, Wilde peen, Glad walstro, Rapunzelklokje, Schermhavikskruid, Sint-Janskruid, Biggenkruid, Veldlathyrus, Kleine leeuwentand, Kleine leeuwentand, Knoopkruid, Karweivarkenskervel, Gewone rolklaver, Hopklaver, Echte kamille, Scherpe boterbloem, Kraailook, Muskuskaasjeskruid, Bleke klaproos, Wilde klaproos, Kleine ratelaar, Gele morgenster, Kleine klaver, Rode klaver, Witte klaver, Reukloze kamille, Gele kamille, Vogelwikke, Smalle wikke, Bonte wikke, Smalle weegbree, Veldzuring, Veldsalie, Knolboterbloem, Bermooievaarsbek, Beemdooievaarsbek, Kleine pimpernel, Vlasbekje en Wilde margriet.

Voorafgaand aan de actie is veldbezoek uitgevoerd door onze partner Honey Highway i.s.m. Rijkswaterstaat, om locaties op geschiktheid te beoordelen. Vanuit Honey Highway en onder toeziend oog van een bodem- en zadenexpert. Rijkswaterstaat heeft een ambtenaar die zich bezighoudt met biodiversiteit. Honey Highway werkt vaker samen met natuurorganisaties. Vaak zijn ook ecologen uit de buurt betrokken bij een project.

In het zaadmengsel zitten zaden van 40-50 inheemse bloemensoorten.

Op iedere plek wordt veldbezoek en bodemanalyse verricht. De waarden in de bodem bepalen de samenstelling van 40 tot 50 inheemse bloemensoorten die zichzelf in stand houden. Het is gericht op de ontwikkeling van veel biodiversiteit. We gebruiken meerjarige inheemse natuurzadenmengsels. Deze onderscheiden zich van andere zadenmengsels doordat ze streekeigen gewonnen worden. Per locatie worden ze aangepast aan de omstandigheden en grondsoort. Er worden geen soorten gezaaid die niet in de regio thuishoren.

De bloemenzadenmengsels zijn samengesteld uit natuurzaden afkomstig van oogstwinning vanuit 80-100 natuurgebieden en velden in Nederland (Rijksoverheid ontheffing). De natuurzaden zijn niet afkomstig uit buitenland of van kweek.