Naar inhoud
twee personen varen in een sloepje met de Nederlandse vlag door een zonnig groen landschap

Onderzoek: Rustigste gemeenten van Nederland

Wil je lekker rustig wonen? Dan kan een beetje onderzoek geen kwaad. We zetten de 10 rustigste gemeenten voor je op een rij.

14 juli 2022

Bomvolle treinen, laag overvliegende vliegtuigen, ruziënde buren en loeiende hulpdiensten. Soms heb je wel eens behoefte om te ontsnappen aan het drukke alledaagse leven. Maar waar in Nederland kun je eigenlijk echt goed tot rust komen? FBTO zocht het uit. Wij vergelijken alle 345 gemeenten op zoek naar dé locatie om weer even op te laden: dit zijn de rustigste gemeenten van Nederland.

Over het onderzoek

Hoe bepaal je eigenlijk wat de rustigste gemeente van Nederland is? Ons eindoordeel baseren we op basis van verschillende categorieën. We kijken hierbij in het bijzonder naar de volgende gebeurtenissen en situaties die de rust binnen een gemeente verstoren:

 • Geluidsoverlast door verkeer
 • Criminaliteit
 • Overige overlast (bijvoorbeeld meldingen openbare dronkenschap)
 • Stormen

De data die we hiervoor gebruiken zijn afkomstig van de Nationale Politie, het RIVM en het KNMI. Elke gemeente krijgt een eindscore van 1 tot 10. Hoe hoger het cijfer, hoe rustiger de gemeente is. Lees meer over de onderzoeksmethode.

Benieuwd hoe jouw gemeente scoort? Je leest het hieronder.

Tytsjerksteradiel de rustigste gemeente van Nederland

Op zoek naar rust? Reis dan af naar Friesland. Met een eindscore van een 8,8 mag Tytsjerksteradiel zichzelf namelijk de rustigste gemeente van Nederland noemen. Inwoners hebben hier nauwelijks te maken met stormen, criminaliteit en geluidsoverlast van bijvoorbeeld buren, auto’s en vliegverkeer.

Ook de Overijsselse Dalfsen en Dinkelland scoren goed. Beide gemeenten krijgen de eindscore 8,7. Na Tytsjerksteradiel een perfecte plek dus om de eigen batterij op te laden.

twee mensen fietsen door een groen en weids landschap

Benieuwd naar de andere Nederlandse gemeenten? Hieronder is een interactief kaartje, waarop elke gemeente van Nederland te vinden is met de bijbehorende score. Hoe hoger de score, hoe rustiger. Maar dus ook: hoe lager de score, hoe drukker de gemeente.

De rustigste gemeenten van Nederland

Eindcijfer Provincie en gemeenten
8,8 Friesland: Tytsjerksteradiel
8,7 Overijssel: Dalfsen, Dinkelland
8,6
 • Gelderland: Aalten, Berkelland, Bronckhorst, Heerde, Oude IJsselstreek
 • Groningen: Westerkwartier
 • Friesland: Achtkarspelen, Dantumadiel, De Fryske Marren, Opsterland
 • Overijssel: Tubbergen, Zwartewaterland
 • Zuid-Holland: Krimpen aan den IJssel
8,5 Friesland: Ameland, Terschelling
8,4
 • Drenthe: Borger-Odoorn
 • Gelderland: Putten
 • Overijssel: Haaksbergen
 • Utrecht: Eemnes, Renswoude, Wijk bij Duurstede

Benieuwd welke gemeenten het beste scoren bij de individuele categorieën? Bijvoorbeeld geluidshinder, criminaliteit en overlast? Lees dan verder.

Ameland ‘stilste’ gemeente

Toeterende weggebruikers, voorbijrazende treinen, landende vliegtuigen of schreeuwende buurkinderen. Op Ameland zal je hier waarschijnlijk weinig last van hebben. Van alle Nederlanders geven Amelanders namelijk het minst vaak aan last te hebben van geluidshinder.

Ook andere (voormalig) eilanden scoren goed. De top 5 ‘stilste’ gemeenten:

 1. Ameland (Friesland)
 2. Urk (Flevoland)
 3. Terschelling (Friesland)
 4. Schiermonnikoog, Vlieland en De Fryske Marren (Friesland)
 5. Tytsjerksteradiel (Friesland) en De Wolden (Drenthe)

Meeste geluidshinder in Aalsmeer
Aalsmeer is juist de gemeente waar inwoners het vaakst last hebben van omgevingsgeluid. Vooral het vliegverkeer dat boven de gemeente raast veroorzaakt veel overlast. Ook in Uithoorn en Vught is veel overlast door geluid.

Minste criminaliteit op Terschelling

Criminaliteit kan de rust in een gemeente verstoren. Inbraken, geweldplegingen en andere misdrijven zorgen vanzelfsprekend voor spanning onder inwoners. De hoeveelheid misdaden verschilt sterk per gemeente.

Volgens data van de Nationale Politie blijken de volgende 5 gemeenten de rustigste op het gebied van criminaliteit:

 1. Terschelling (Friesland)
 2. Ameland (Friesland)
 3. Vlieland (Friesland)
 4. Dalfsen (Overijssel)
 5. Schiermonnikoog (Friesland) en Dinkelland (Overijssel)

Meeste criminaliteit in Amsterdam
Aan de andere kant van het spectrum staat de hoofdstad: in Amsterdam wordt juist het vaakst een melding gemaakt van criminaliteit. Opvallend is voornamelijk het aantal meldingen van straatroven, overvallen en diefstallen uit voertuigen. Ook in Ouder-Amstel, Diemen en Rotterdam wordt veel criminaliteit geregistreerd.

Minste overlastmeldingen in Dinkelland

Naast criminaliteit en geluidshinder zijn er ook andere vormen van overlast. Denk bijvoorbeeld aan vandalisme, overlast door een verward persoon, alcohol / drugs en openbare dronkenschap.

De top 5 gemeenten met de minste meldingen van overlast is:

 1. Dinkelland (Overijssel)
 2. Oirschot (Noord-Brabant)
 3. Opmeer (Noord-Holland)
 4. Renswoude (Utrecht)
 5. Tubbergen (Overijssel)

Relatief meeste meldingen van overlast in Woensdrecht
In Woensdrecht, Moerdijk en Roosendaal (Noord-Brabant) wordt juist het vaakst een melding gedaan van overlast.

Vaakst onstuimig weer op de Waddeneilanden en langs kust

Omgewaaide bomen en rondvliegende dakpannen: ook een flinke storm kan voor de nodige onrust zorgen binnen een gemeente. Niet overal in Nederland is de kans op noodweer even groot. Zo hebben onder andere de Waddeneilanden het vaakst te maken met heftige windstoten van windkracht 7 of meer. Ook over kustgemeenten als Den Haag, Zandvoort, Noordwijk en Katwijk raast vaker dan gemiddeld een storm.

twee personen in gele regenjassen lopen hand in hand door een bewolkt duinlandschap

Onderzoeksmethode

Om na te gaan welke gemeente in Nederland de rustigste is, zijn verschillende categorieën en datasets met elkaar vergeleken: geluidsoverlast door verkeer, criminaliteit en overlast. De data van de politie, het RIVM, het CBS en het KNMI is gebruikt om een score te maken van elke gemeente van Nederland. Bij de data van het KNMI, de politie en het CBS is gekeken naar de afgelopen 3 jaar (2019 tot en met 2021) en bij de geluidhinder data van het RIVM is gekeken naar de meest recente beschikbare versie, in dit geval die van 2020. De data is vervolgens geïndexeerd om zo de gemeenten op de verschillende vlakken te kunnen vergelijken. Op deze manier ontstond er voor alle punten een score. Hoe hoger de score, hoe rustiger de gemeente. Enkel stormen (KNMI) zijn gebruikt voor minpunten.

Bronvermelding: