Naar inhoud

Wonen, werken of studeren in het buitenland 

Woon, werk of studeer je in het buitenland? Soms heb je recht op een Nederlandse zorgverzekering. Maar in sommige gevallen niet. We leggen het voor je uit. Kijk of jouw situatie er ook bij staat.

Wonen in het buitenland

Woon en werk je in het buitenland? Dan heb je geen recht op een Nederlandse zorgverzekering. Heb je een FBTO Zorgverzekering? Dan moet je die bij ons opzeggen. Verzeker je in het land waar je woont en werkt.

Je bent verplicht om een Nederlandse zorgverzekering af te sluiten. Bereken je premie voor de FBTO Zorgverzekering. Sluit je de FBTO Zorgverzekering af? Dan heb je recht op medische zorg in het land waar je woont. Dat geldt ook voor bijvoorbeeld je partner en/of kinderen. Je hebt hiervoor wel het verdragsformulier S1 nodig. Met dit formulier meld je je aan bij een zorgverzekeraar in het land waar je woont.

Stop je met werken in Nederland? Of stopt je inkomen uit Nederland, en blijf je in het buitenland wonen? Dan heb je geen recht meer op een Nederlandse zorgverzekering. Heb je een FBTO Zorgverzekering? Dan moet je die bij ons opzeggen. Verzeker je in het land waar je woont.

Je hebt geen recht meer op een Nederlandse zorgverzekering. Heb je een FBTO Zorgverzekering? Dan moet je die bij ons opzeggen. Verzeker je in het land waar je woont. Blijft 1 van de gezinsleden werken in Nederland en verhuis je naar een verdragsland? Het CAK weet dan waar je je moet verzekeren. Kijk op de website van het CAK voor meer informatie.

Je houdt recht op een Nederlandse zorgverzekering zolang de uitkering loopt. Stopt de uitkering? En heb je een FBTO Zorgverzekering? Dan moet je die bij ons opzeggen. Verzeker je dan in het land waar je woont.

Je hebt dan geen recht op een Nederlandse zorgverzekering. Heb je een FBTO Zorgverzekering? Dan moet je die bij ons opzeggen. Verzeker je in het land waar je woont. Woon je in een verdragsland? Of verhuis je naar een verdragsland? Meld jezelf en bijvoorbeeld je partner en/of kinderen aan bij het CAK. Woon je in een land waar geen verdrag mee is? Of verhuis je naar een land waar geen verdrag mee is? Verzeker jezelf dan bij een zorgverzekeraar in dat land. Kijk voor meer informatie op de website van het CAK.

Werken in het buitenland

Woon en werk je in het buitenland? Dan heb je geen recht op een Nederlandse zorgverzekering. Heb je een FBTO Zorgverzekering? Dan moet je die bij ons dan opzeggen. Verzeker je in het land waar je woont en werkt.

Wij kunnen niet bepalen of je in Nederland verzekerd moet blijven. Kijk op de website van de Sociale Verzekeringsbank (SVB). Daar lees je meer informatie over hoe het zit met je zorgverzekering en de zorgverzekering van bijvoorbeeld je partner en/of kinderen.

Blijf je verzekerd volgens de Wet langdurige zorg (Wlz)? Dan moet je een Nederlandse zorgverzekering hebben. Is dat niet zo? Dan verzeker je je in het land waar je werkt.

Je hebt dan geen recht op een Nederlandse zorgverzekering. Heb je een FBTO Zorgverzekering? Dan moet je die bij ons opzeggen via het formulier. Goed om te weten: ook als je in Nederland woont kun je dit formulier invullen. Vul dan je Nederlandse adres in.

Verzeker je in het land waar je werkt. Werk je in een verdragsland? Dan kunnen jij en je partner en/of kinderen medische zorg in Nederland krijgen van de verzekeraar in het land waar je woont. Je vraagt hiervoor het verdragsformulier S1 bij je zorgverzekeraar in het buitenland aan.

Studeren, stage lopen of reizen in het buitenland

Blijf je ingeschreven bij een Nederlandse gemeente? Dan houd je recht op een Nederlandse zorgverzekering. En de zorgtoeslag als je daar recht op hebt. Schrijf je je uit bij de gemeente? Vraag dan een Wlz-onderzoek aan bij de Sociale Verzekeringsbank (SVB) om te kijken of je je Nederlandse zorgverzekering kunt houden. Kijk voor meer informatie op de website van de SVB.

Aanvullend verzekerd in het buitenland
De basisverzekering van de zorgverzekering in Nederland verzekert alleen de kosten voor medische zorg in het buitenland tot het maximale bedrag dat hier in Nederland vergoed wordt. Krijg je een ongeval of heb je spoedeisende zorg nodig in een land waar de zorg duurder is? Dan is de kans groot dat je zelf veel moet bijbetalen. Je kunt je aanvullend verzekeren. Bijvoorbeeld met de aanvullende module Zorg in het buitenland van de FBTO Zorgverzekering. Of de module Zorg op reis van de FBTO Reisverzekering.

Controleer je verzekeringsbewijs
Check welk verzekeringsbewijs je nodig hebt in het land waar je naartoe gaat. Heb je voor je universiteit een Engelstalig verzekeringsbewijs nodig? Stuur ons dan even een chatberichtje.

Heb je vaccinaties nodig?
Op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersvaccinaties controleer je of je vaccinaties nodig hebt.

Heb je betaald werk in het buitenland? Of een arbeidsovereenkomst en betaal je er loonbelasting? Dan heb je geen recht op een Nederlandse zorgverzekering. Heb je een FBTO Zorgverzekering? Dan moet je die bij ons opzeggen. Goed om te weten: een stagevergoeding wordt ook gezien als inkomen. Vergeet niet je zorgtoeslag te stoppen als je geen recht meer hebt op een Nederlandse zorgverzekering.

Heb je nog vragen hierover? Neem dan contact op met de Sociale Verzekeringsbank (SVB). Zij kijken of je je zorgverzekering in Nederland moet houden. Dat doen ze met een Wlz-onderzoek. Kijk voor meer informatie op de website van de SVB.

Hoe zit het met vaccinaties?
Op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersvaccinaties (LCR) controleer je of je vaccinaties nodig hebt.

Verzekeringsbewijs (E104) bij emigreren

Als je gaat emigreren heb je soms een verzekeringsbewijs (E104) nodig. Dit is een bewijs waarmee je laat zien dat je bij ons verzekerd bent geweest. De zorgverzekeraar in het land waar je gaat wonen kan hier om vragen. Het verzekeringsbewijs sturen we per post toe. Je kunt het verzekeringsbewijs aanvragen als je verzekering gestopt is.