Naar inhoud

Kangoeroewoning: de Eerste van Saskia en Gerben

De moeder (86) van Saskia & Gerben woont op hetzelfde erf. Ze heeft haar eigen fijne huis in de tuin.
2 december 2019

Wat doe je als je ouderlijk huis te groot wordt voor je moeder van 86? Saskia en Gerben besloten het huis te kopen, te verbouwen én een kangoeroewoning in de tuin te laten plaatsen. Een win-winsituatie voor beide partijen. Saskia en Gerben vertellen hoe je zo’n project aanpakt.

Ben je zelf ook mantelzorger? Bekijk dan ook eens hoe je zorgverzekering kan helpen.

Van onhandig huis naar kangoeroewoning

Saskia: “Mijn moeder is 86. Hoewel ze voor haar leeftijd nog gezond is, merk je toch dat ze een dagje ouder wordt. Ze is regelmatig duizelig. Gevaarlijk, in combinatie met de hoge trap in het oude huis. Bovendien is ze heel slechthorend, waardoor het steeds lastiger wordt om contacten te onderhouden. Daardoor waren wij bang voor eenzaamheid in de toekomst.”
Gerben slaat lachend zijn arm om zijn schoonmoeder. Ze staan voor de kangoeroewoning

Een mantelzorgwoning bouwen

Gerben: “Ik heb het ouderlijk huis van Saskia altijd een fijn huis gevonden: er hangt een prettige sfeer. Daarom stelde ik voor om uit te zoeken of het mogelijk was om het huis te kopen voor onszelf en er een mantelzorgwoning bij te bouwen. Een kangoeroewoning. Dan zou mijn schoonmoeder een fijne plek op de begane grond hebben, in de straat waar ze al 55 jaar woont, en wij zouden dan in het grote huis kunnen wonen. Een win-winsituatie, eigenlijk!”

Zorg het liefst dichtbij huis

Saskia: “We hebben er samen lang over nagedacht: wat zou zo’n verhuizing voor ons betekenen? En hoe zou het voelen als we het niét zouden doen? We kwamen tot de conclusie dat ik het graag op deze manier wilde, met een mantelzorgwoning in de tuin. De zorg voor mijn moeder voel ik toch; dan woon ik liever dichtbij, zodat haar een beetje in de gaten kan houden. We hebben het ook met mijn 2 broers besproken. Zij hadden geen belangstelling voor zo’n constructie. Dus toen zijn wij aan de slag gegaan.”

Ontdek de eerste keer trainen voor de Alpe D’HuZes

In de blogserie De Eerste vertellen FBTO-klanten over hun Eerste keer. Na een heftige mantelzorgperiode besloot Robert dat het tijd was om meer tijd vrij te maken voor dingen waar hij blij van wordt. Samen met zijn broer schreef hij zich in voor de Alpe D’HuZes 2020.

Lees het verhaal van Robert
Robert fietst in fietskleding en met helm op in het bos

Op de koffie bij de gemeente

Gerben: “Toen we besloten hadden dat we een kangoeroewoning wilden bouwen, ben ik eerst maar eens gaan googelen. Hoe pak je zoiets aan? Ik ontdekte dat de gemeente de 1e stap is. Toen ben ik daar koffie gaan drinken met de verantwoordelijke ambtenaar. Met een mantelzorgverklaring van de huisarts was het eigenlijk allemaal verrassend snel geregeld. Doordat het grote huis op een behoorlijk stuk grond ligt, mocht ik er sowieso 150 vierkante meter aan bijgebouwen bijplaatsen.

In 2 dagen geplaatst

We hebben gekozen voor een prefab chalet, speciaal voor ouderen. De gangen zijn extra breed zodat er ruimte is voor een rolstoel, de keuken heeft geen bovenkasten en alles is op dezelfde verdieping. Het huis in de fabriek gebouwd, werd in twee delen geleverd en in twee delen stond het in de achtertuin. Het ging zo snel en soepel dat ik me er nog steeds wel eens over verbaas. Soms denk ik wel eens: als er straks maar niet iemand binnen komt stappen om te vertellen dat ik iets over het hoofd gezien heb. Maar volgens mij hebben we alles prima voor elkaar.”

Gerben tuiniert met zijn schoonmoeder
Gerben tuiniert met zijn schoonmoeder. Op de achtergrond zien we de kangoeroewoning en woning

Wonen op een bouwplaats

Saskia: “We hebben mijn moeder in hete zomer van 2019 verhuisd naar de kangoeroewoning. Daarna konden we beginnen met de verbouwing van het grote huis. Daar moet nog behoorlijk wat gebeuren namelijk, voordat wij erin gaan wonen. Die verhuizing was best even heftig voor haar. Ze woont nog in dezelfde straat, maar wel in een ander huis. Daardoor moest ze haar gewoontes aanpassen. Bovendien lag de hele tuin ondersteboven, zijn er elke dag bouwvakkers bezig in haar oude huis en stonden er containers vol met rotzooi. Maar inmiddels begint het steeds meer haar plek te worden. Ze is er erg blij mee.

Bijna verhuizen

Ons huis is ook bijna af, we hopen er rond de jaarwisseling naartoe te verhuizen. Dan merken we ook hoe het bevalt, om naast mijn moeder te wonen. Op dit moment wonen wij namelijk op een vakantiepark, totdat het huis af is. Het is best spannend, zo’n constructie. Nu is ze nog gezond en helder. Ze kan zichzelf goed redden. Hoe het moet als ze meer zorg nodig heeft, moeten we nog bespreken. Maar gaan we na de verhuizing doen, als het allemaal weer wat rustiger is. Maar op dit moment zijn zowel wij, als mijn moeder heel blij met deze oplossing.”

Tips voor je kangoeroewoning

Wil jij ook een mantelzorgwoning in de tuin? Dit zijn onze tips:

  1. Bespreek vooraf goed met je partner, je eventuele broers en zussen en degene(n) die in de mantelzorgwoning gaat wonen wat de verwachtingen zijn. Ziet iedereen het zitten? Dan kun je aan de slag.
  2. Informeer bij de gemeente wat er allemaal kan en mag in jouw achtertuin. In de meeste gevallen heb je geen omgevingsvergunning nodig.
  3. Zoek uit wat voor soort woning je wilt plaatsen. Je kunt een aanbouw aan je eigen huis laten plaatsen, een nieuwe mantelzorgwoning in je tuin laten zetten of een garage of schuur om laten bouwen tot mantelzorgwoning. Alles heeft zijn eigen voor- en nadelen en prijskaartje. Op internet vind je veel ervaringen.
  4. Maak afspraken over privacy, financiën, zorgtaken en wat je doet bij overlijden. Zorg dat de afspraken op papier staan, bijvoorbeeld via de notaris.
  5. Ook als je geen koopwoning hebt, kun je soms een mantelzorgwoning plaatsen. Bij sommige wooncorporaties is het mogelijk om een tijdelijke aanbouw of zorgunit bij je huurhuis te plaatsen. Dat wordt geregeld via de gemeente.

Maak kans op een polaroidcamera!

Jouw eerste ervaring wordt nog leuker als je hem deelt. Met je vrienden én met ons. Zet de foto op Facebook en Instagram met #DeEerste, tag @FBTO en maak kans op een polaroidcamera!
Polaroid

Jij kiest je zorgverzekering

Bij FBTO kies je zelf je zorgverzekering met de aanvullende modules die jij nodig hebt. Bijvoorbeeld met de module Conditie & Fitheid, waarmee je ook de kosten van een personal trainer vergoed krijgt.

Ontdek de eerste mindfulnesstraining door Rienke

In de blogserie De Eerste vertellen FBTO-klanten over hun Eerste keer. Rienke besloot haar ervaringen met haar zorgintensieve kinderen om te zetten naar iets positiefs. Ze helpt nu andere ouders door mindfulnesstrainingen te geven. Lees haar verhaal over mindfulness.