Naar inhoud
Gerben zit met zijn schoonmoeder aan de eettafel, beiden lachen om wat ze zien op een tablet

De eerste stap naar een mantelzorg­woning

Wat doe je als je ouderlijk huis te groot wordt voor je moeder van 86? Dochter Saskia en haar man Gerben kochten het huis en plaatsten een mantelzorgwoning in de tuin.

De 1e keer is altijd spannend

In de blogserie de Eerste volgen we FBTO-klanten die over die bijzondere eerste keer willen vertellen. Of dat nu de 1e auto, de 1e reis, de 1e sportuitdaging of een andere 1e keer is. Je vindt de vorige en de volgende aflevering via de knoppen hieronder.
Gerben slaat lachend zijn arm om zijn schoonmoeder.
de kangoeroewoning van Gerbens schoonmoeder

Van te groot huis naar mantelzorgwoning

Saskia: “Hoewel mijn moeder voor haar leeftijd nog gezond is, merk je toch dat ze een dagje ouder wordt. Bovendien is ze slechthorend. Zo wordt ook het steeds lastiger om contacten te onderhouden. Daarom waren wij bang voor eenzaamheid in de toekomst.” Het was Gerben die met het idee kwam van een mantelzorgwoning: “Ik heb het ouderlijk huis van Saskia altijd een fijn huis gevonden: er hangt een prettige sfeer. Daarom stelde ik voor om uit te zoeken of we het huis konden kopen voor onszelf en er een mantelzorgwoning bij bouwen voor mijn schoonmoeder. Een win-winsituatie eigenlijk!”

Een huis... zo uit de verpakking!

Saskia en Gerben kozen in overleg met (schoon)moeder voor een prefab chalet, eentje die speciaal voor ouderen wordt gemaakt. Saskia: “De gangen zijn extra breed zodat er ruimte is voor een rolstoel. De keuken heeft geen bovenkasten en alles is op dezelfde verdieping. Perfect dus.” Het huis is helemaal in de fabriek gebouwd, wordt in twee delen geleverd en staat zo in de achtertuin. Gerben: “Het ging allemaal zo snel en soepel dat we ons er nog steeds wel eens over verbazen.”

“Mijn moeder woont nog in dezelfde straat, maar wel ineens in een ander huis.”

Een ander huis op hetzelfde adres

Saskia: "We hebben mijn moeder in hete zomer van 2019 verhuisd naar de mantelzorgwoning. Daarna konden we beginnen met de verbouwing van ‘ons’ grote huis. Daar moet nog behoorlijk wat gebeuren namelijk, voordat wij erin gaan wonen. Die verhuizing naar de tuin was best even heftig voor mijn moeder. Ze woont nog in dezelfde straat, maar wel ineens in een ander huis. Bovendien lag de hele tuin ondersteboven, zijn er elke dag bouwvakkers bezig in haar oude huis en stonden er containers vol met rotzooi. Maar inmiddels begint het steeds meer haar plek te worden. Ze is er erg blij mee.”

Verrassend snel geregeld

De bouw van een mantelzorgwoning, hoe pak je zoiets aan? Gerben: “We gingen eerst naar de gemeente. En met een mantelzorgverklaring van de huisarts was het eigenlijk allemaal verrassend snel geregeld.” Saskia is blij dat het zo vlot geregeld was, hoewel er natuurlijk wel heel veel bij komt kijken. Ze kan het iedereen aanraden, als je de mogelijkheid hebt natuurlijk. Saskia: “De zorg voor mijn moeder voel ik toch; dan woon ik liever dichtbij, zodat ik haar een beetje in de gaten kan houden.”
Gerben en zijn schoonmoeder zitten aan tafel achter de tablet

Huurhuis en mantelzorgwoning in je tuin?

Heb je zelf een huurwoning? Bij sommige wooncorporaties is het mogelijk om een tijdelijke aanbouw of zorgunit bij je huurhuis te plaatsen.

Familiebericht

De moeder van Saskia is overleden. We danken Saskia, Gerben en hun familie dat zij het mooie en persoonlijke verhaal met ons en onze klanten wilden delen.

Meer inspirerende klantverhalen

Er zijn veel FBTO-klanten met bijzondere verhalen. Ze vertellen je graag over hun ervaringen.