Naar inhoud

Knokken naar de top

Esra zet alles op alles om de top van de Nederlandse paardensport te halen. Maar de weg er naartoe is niet eenvoudig.
18 november 2019

Knokken naar de top: paardrijden met hersenletsel

Geef je je droom op na een zwaar ongeluk? Esra de Ruiter niet. In de documentaire Knokken naar de top volgen we haar op haar weg terug naar de subtop van de Nederlandse paardensport. Na een zwaar ongeluk met haar paard Halloween, drie jaar geleden, was stoppen met paardrijden voor haar geen optie. Ze stortte zich op een zwaar revalidatieproces en leerde opnieuw lopen én paardrijden. Ondanks haar hersenletsel staat ze nu op het punt om mee te doen met de subtop van de Nederlandse paardendressuur. Daarvoor moet ze nog wel wat obstakels overwinnen. Hieronder zie je haar indrukwekkende verhaal.

Esra op weg naar de top

Welke hobbels Esra moet nemen naar de top zie je hier.

Wie is Esra de Ruiter?

Esra de Ruiter (25) rijdt al paard zo lang ze zich kan herinneren. Samen met Britt Dekker vlogt ze over haar paardenavonturen op YouTube-kanaal PaardenpraatTV. Met para-dressuurruiter Glasten Krapels heeft ze een ander YouTube-kanaal: Drafgekeurd. Hier vloggen de twee over paardrijden op hoog niveau met een beperking. Esra heeft in september 2016 een ernstig ongeluk gehad met haar paard Halloween. Daarbij kwam ze met haar hoofd onder het paard terecht. Aan het ongeluk heeft ze diffuus axonale hersenschade overgehouden. Daardoor heeft ze minder controle over de rechterkant van haar lichaam. Ze heeft vaak extreme hoofdpijn en ziet slecht. Drie maanden na het ongeluk zat Esra voor het eerst weer op een paard. Sinds die tijd is ze bezig geweest met herstellen en leert ze leven met de gevolgen van haar hersenletsel.

“Eigenlijk is dit veel te moeilijk voor mij. Maar ik wil het heel graag proberen om te kijken of ik het op mijn eigen manier tóch voor elkaar krijg.”
Een rijlaars is vastgebonden aan het stijgbeugel van een paard
Esra wordt geholpen bij het klimmen op haar paard
Esra geeft haar paard een kus op de neus
Esra rijdt op haar paard in de binnenbak

Misschien vind je dit ook interessant...