Naar inhoud

Gehoorapparaat (hoor­toestel) tot 18 jaar

Ben je jonger dan 18 jaar en ben je slechthorend? En heb je een FBTO Zorgverzekering (basisverzekering)? Dan krijg je een vergoeding voor een gehoorapparaat, oftewel hoortoestel. Daarmee bedoelen we een hoortoestel per oor.

De vergoeding in het kort

Snel weten hoe het zit? Bekijk je vergoeding hieronder. Meer informatie vind je in de veelgestelde vragen.

2023
Basisverzekering
Ja
Aanvullende module
Ja
Eigen risico
Nee
Eigen bijdrage
Ja
Verwijzing nodig
Ja
Toestemming nodig
Ja

Wat is een gehoorapparaat?

Als je niet goed kunt horen, dan helpt een gehoorapparaat (oftewel een hoortoestel) je beter te horen.

Hoeveel krijg je vergoed?

Hoeveel je vergoed krijgt, hangt af van de basisverzekering die je hebt. En of wij een contract hebben met de zorgverlener. In de tabel zie je hoeveel je vergoed krijgt:
FBTO Basis
FBTO Basis Plus
FBTO Basis Vrij
Zorgverlener met contract
100%
100%
100%
Zorgverlener zonder contract
65%*
75%*
100%**

* Van het gemiddeld gecontracteerde tarief
** Van het marktconforme of wettelijke tarief

De zorgverleners met een contract vind je met de FBTO Zorgzoeker. Ga je naar een zorgverlener waar wij geen contract mee hebben? Bekijk dan de maximale tarieven die wij vergoeden.

Veelgestelde vragen

Je krijgt een vergoeding voor:

  • Een hoortoestel uit de categorie 1 tot en met 5
  • Oorstukjes
  • Een buitencategorie hoortoestel bij medische noodzaak vastgesteld door een audioloog in een audiologisch centrum. Een buitencategorie hoortoestel is een hoortoestel dat niet behoort tot categorie 1 tot en met 5.
  • Bezoek van je audicien aan huis, als je om een medische reden niet naar een audicien kunt.

Ga je naar een audicien waarmee we een contract hebben? Dan leen je een nieuw hoortoestel. In de FBTO Zorgzoeker vind je alle gecontracteerde audiciens.

Gehoorapparaat bij een niet-gecontracteerde audicien

Ga je naar een audicien waarmee we niet een contract hebben? Dan koop je het hoortoestel Je krijgt bij een audicien zonder contract alleen een deel van de kosten vergoed als je toestemming hebt van ons. En als de audicien geregistreerd is in het Stichting Audicienregister (StAr) of Stichting Erkenningsregeling leveranciers Medische Hulpmiddelen (SEMH).

Belangrijk om te weten: is het hoortoestel duurder dan de maximale vergoeding die in de tabel staat? Dan betaal je het prijsverschil zelf.

Ga voor reparatie of een nieuw hoortoestel naar de audicien die het hoortoestel geleverd heeft

Je gebruikt het hoortoestel minimaal 5 jaar. Heb je binnen 5 jaar een nieuwe nodig? Ga dan voor een nieuw hoortoestel naar de audicien die het heeft geleverd. Na 5 jaar mag je naar een andere audicien. Heb je eerder een nieuw toestel nodig? Dan vraagt de audicien eerst toestemming aan bij ons.

Wat vergoedt de aanvullende module Gezichtszorg & Orthodontie?

Heb je de module Gezichtszorg & Orthodontie aanstaan? Dan krijg je in totaal maximaal € 250,- per verzekerde, per kalenderjaar voor het voor het verschil tussen de aanschafprijs van het hoortoestel en de vergoeding uit de basisverzekering.

Let op: heb je dit jaar al eerder zorg gebruikt uit de module? Dan kan het zijn dat je het maximale bedrag, of een deel van het maximale bedrag hebt opgemaakt en een deel zelf moet betalen.

Bekijk ook de vergoeding in 2022.

Je krijgt geen vergoeding voor:

  • Onderhoud
  • Nieuwe batterijen
  • Een hoortoestel dat niet valt in de categorie 1 tot en met 5 (een buitencategorie hoortoestel)

Nee, als je jonger bent dan 18 jaar betaal je geen eigen risico.

Ja, je betaalt een eigen bijdrage van 25%. Je krijgt een vergoeding voor de eigen bijdrage vanuit de module Gezichtszorg & Orthodontie. 

  • Voor het gehooronderzoek: en audiologisch centrum of kno-arts
  • Voor een gehoorapparaat (hoortoestel): een audicien

Gecontracteerde audiciens en audiologische centra vindt u in de FBTO Zorgzoeker. Kiest u voor een niet-gecontracteerde audicien? Gaat u dan naar een audicien die geregistreerd staat bij StAr of SEMH.

Ja, je hebt een verwijzing nodig voor een gehooronderzoek door een audiologisch centrum of kno-arts. Je kunt deze verwijzing vragen aan:

  • je arts

Je hebt een gehooronderzoek nodig

Met de verwijzing voor een gehooronderzoek kan de kno-arts of het audiologisch centrum een gehooronderzoek doen. Blijkt dat je een gehoorapparaat nodig hebt? Dan krijg je een verwijsbrief voor het gehoorapparaat. Met deze verwijsbrief ga je naar een audicien voor het hoortoestel. 

Je hebt toestemming nodig als je naar een niet-gecontracteerde zorgverlener gaat. De zorgverlener vraagt dan meestal de toestemming voor je aan, je hoeft dat zelf niet te doen. Overleg hierover wel met je zorgverlener. Soms moet je zelf toestemming aanvragen.

De module Gezichtszorg & Orthodontie kies je tegelijk met de basisverzekering per 1 januari. De module blijft aan staan tot en met 31 december.

Lees de voorwaarden

Het vergoedingenoverzicht geeft een samenvatting van de voorwaarden. Je kunt hieraan geen rechten ontlenen. De polisvoorwaarden en de reglementen die hierbij horen, bepalen de vergoeding waar je recht op hebt.
De vergoeding in andere jaren vind je in de polisvoorwaarden van 20222021, of 2020.

Zo werkt de FBTO Zorg app

De FBTO Zorg app kan méér dan zorgnota's declareren alleen. Bekijk de video en ontdek alle voordelen!