Naar inhoud

Epilatie van gezichts­beharing

Heb je een FBTO Zorgverzekering en heb je de module Gezichtszorg & Orthodontie aanstaan? Dan worden kosten van epilatie van ernstig ontsierende gezichts- en/of halsbeharing vergoed voor mannen en vrouwen.

De vergoeding in het kort

Snel weten hoe het zit? Bekijk je vergoeding hieronder.  Meer informatie vind je in de veelgestelde vragen.

2023
Basisverzekering
Ja
Aanvullende module
Ja
Eigen risico
Nee
Verwijzing nodig
Ja

Wat is epilatie?

Met epilatie wordt het haar op je gezicht verwijderd.

Hoeveel krijg je vergoed?

Hoeveel je vergoed krijgt, hangt af van de basisverzekering die je hebt. En of wij een contract hebben met de zorgverlener. In de tabel zie je hoeveel je vergoed krijgt:
FBTO Basis
FBTO Basis Plus
FBTO Basis Vrij
Zorgverlener met contract
100%
100%
100%
Zorgverlener zonder contract
65%*
75%*
100%**

* Van het gemiddeld gecontracteerde tarief
** Van het marktconforme of wettelijke tarief

De zorgverleners met een contract vind je met de FBTO Zorgzoeker. Ga je naar een zorgverlener waar wij geen contract mee hebben? Bekijk dan de maximale tarieven die wij vergoeden.

Wat vergoedt de module Gezichts­zorg & Orthodontie?

In totaal krijg je met de aanvullende module Gezichtszorg & Orthodontie maximaal € 250,- vergoed per kalenderjaar, per verzekerde voor:

Veelgestelde vragen

Vanuit de basisverzekering krijg je geen vergoeding voor elektrische epilatie. Je krijgt wel een vergoeding vanuit de aanvullende module Gezichtszorg & Orthodontie.

Wat vergoedt de aanvullende module Gezichtszorg & Orthodontie?

In totaal krijg je met de aanvullende module Gezichtszorg & Orthodontie maximaal € 250,- vergoed per kalenderjaar, per verzekerde voor:

 • Elektrisch epileren en IPL bij erge haargroei in het gezicht en/of hals.
 • Laserepilatie (of laserontharing) door een huidtherapeut, bij erge haargroei in het gezicht en/of hals.

De behandelaar moet een geldige AGB code hebben. Op www.AGBcode.nl kun je de beroepsvereniging en AGB code controleren. Vul de AGB code in en klik op ‘Zoeken’. Klik daarna op de behandelaar die je zoekt. Onder het tabblad ‘Basisregistratie’ zie je of de behandelaar een geldige AGB code heeft. Onder het kopje ‘Erkenningen’ zie je bij welke beroepsvereniging de behandelaar is aangesloten.

Let op: onze aanvullende module Gezichtszorg & Orthodontie heeft een maximale vergoeding per kalenderjaar, per verzekerde. Heb je dit jaar al eerder zorg gebruikt uit de module? Dan kan het zijn dat je het maximum bedrag, of een deel van het maximum bedrag hebt opgemaakt.

Bekijk ook de vergoeding in 2022.

 • Intakegesprek
 • Onderzoeken
 • Cosmetische behandeling van lichte beharing

Er geldt geen eigen risico voor vergoedingen uit de aanvullende module.

Nee, je hebt geen eigen bijdrage.

Voor elektrische epilatie of Intense Pulsed Lightbehandelingen:

 • Een huidtherapeut met een geldige AGB-code die als ‘kwaliteitsgeregistreerd’ staat ingeschreven in het Kwaliteitsregister Paramedici.
 • Een schoonheidsspecialist met een geldige persoonlijke AGB-code, die lid is van de ANBOSDe Huidprofessional of in het Skinregister met specialisatie elektrisch ontharen of ontharingstechnieken.
 • Ook moet de zorgverlener geregistreerd staan in Vektis.

Voor laserbehandeling:

 • Een huidtherapeut met een geldige persoonlijke AGB-code, die als ‘kwaliteitsgeregistreerd’ staat ingeschreven in het Kwaliteitsregister Paramedici.
 • Een gekwalificeerde instelling met een geldige AGB-code waaraan een dermatoloog is verbonden.
 • Ook moet de zorgverlener geregistreerd staan in Vektis.

Belangrijk om te weten: op de nota moet duidelijk staan dat het om ernstig ontsierende gezichts- en/of hals beharing in het gezicht en/of de hals gaat.

Let op! Houd je er rekening mee dat de kosten van epilatie soms hoger zijn dan de vergoeding? Het verschil moet je dan zelf betalen.

Controleer of je nota aan de voorwaarden voor declareren voldoet. Wij controleren extra op persoonlijke AGB-code, prestatiecode en beroepsvereniging. Soms geeft je zorgverlener je een handgeschreven nota. Handgeschreven nota's zijn fraudegevoelig en niet altijd leesbaar waardoor de declaratie soms wordt afgewezen. Vraag daarom altijd om een digitale of geprinte nota.

Ja, je hebt een verwijzing nodig van een huisarts of medisch specialist.

Nee, je hebt geen toestemming nodig.

De module Gezichtszorg & Orthodontie kies je tegelijk met de basisverzekering per 1 januari. De module blijft aan staan tot en met 31 december.

Lees de voorwaarden

Het vergoedingenoverzicht geeft een samenvatting van de voorwaarden. Je kunt hieraan geen rechten ontlenen. De polisvoorwaarden en de reglementen die hierbij horen, bepalen de vergoeding waar je recht op hebt.
De vergoeding in andere jaren vind je in de polisvoorwaarden van 20222021, of 2020.

Zo werkt de FBTO Zorg app

De FBTO Zorg app kan méér dan zorgnota's declareren alleen. Bekijk de video en ontdek alle voordelen!