Naar inhoud

Cesartherapie

Heb je een chronische indicatie en ben je 18 jaar of ouder en heb je een FBTO Zorgverzekering (basisverzekering)? Dan heb je recht op een vergoeding voor Cesartherapie. Met de aanvullende module Spieren & Gewrichten kun je een extra vergoeding krijgen.

Wat is Cesartherapie?

Met Cesartherapie ga je klachten door een verkeerde lichaamshouding of fout bewegingspatroon aanpakken. Dat is voor iedereen weer anders. Het kan gaan om klachten door een aangeboren afwijking maar ook om klachten die ontstaan zijn door het beroep dat je hebt of de sport die je doet.

Wat vergoedt de basisverzekering in 2020?

Ben je 18 jaar of ouder en heeft je behandelend fysiotherapeut beoordeeld dat je een chronische indicatie hebt? Dan heb je vanuit de basisverzekering recht op een vergoeding van Cesartherapie. Je krijgt per aandoening een vergoeding vanaf de 21e behandeling en de daaropvolgende behandelingen. Je krijgt de Cesartherapie van een fysiotherapeut of een oefentherapeut Cesar/Mensendieck.

Ben je jonger dan 18 jaar? Dan vergoedt de basisverzekering alle behandelingen door een fysiotherapeut of door een oefentherapeut Cesar/Mensendieck. Lees meer over de vergoeding van fysiotherapie voor verzekerden tot 18 jaar.

Hoe weet ik of er sprake is van een chronische aandoening?

Je aandoening moet staan op de lijst Besluitvorming zorgverzekering die door de minister van VWS is vastgesteld. Op die lijst is voor een aantal aandoeningen ook een maximale behandelperiode opgenomen. De fysiotherapeut of oefentherapeut Cesar/Mensendieck kan je dit ook vertellen.

Hebben wij een contract met je zorgverlener?

Hoeveel je vergoed krijgt hangt af van de polis die je hebt. En van wie je de zorg krijgt. Je krijgt minder vergoed bij een zorgverlener zonder contract. Je vindt de zorgverleners met wie wij een contract hebben met de FBTO Zorgzoeker.

Zorgverlener met contract:

  • Restitutiepolis: 100% vergoeding
  • Naturapolis: 100% vergoeding

Zorgverlener zonder contract:

  • Restitutiepolis: 100% vergoeding van het wettelijke maximale tarief (WMG-tarief). Als dat er niet is, dan krijg je 100% van het marktconforme tarief
  • Naturapolis: 75% vergoeding van het gemiddeld tarief dat wij hebben afgesproken (het gecontracteerd tarief)

Bekijk de maximale tarieven (pdf) die wij vergoeden bij een zorgverlener zonder contract.

Heb ik een verwijzing nodig?

Er is geen verwijzing nodig. Je mag zonder verwijzing contact opnemen met een zorgverlener.

Wat vergoedt de aanvullende module Spieren & Gewrichten?

Heb je een chronische indicatie, dan kun je je voor de 1e 20 behandelingen verzekeren met de aanvullende module Spieren & Gewrichten. Met deze module krijg je vergoeding voor fysiotherapeutische behandelingen. Het gaat in alle gevallen om medisch noodzakelijke behandelingen. Je hebt recht op een vergoeding van maximaal € 200,- of € 350,- per verzekerde, per kalenderjaar. Je krijgt dan een vergoeding tot het gekozen bedrag.

Let op! Onze aanvullende module Spieren & Gewrichten heeft een maximale vergoeding per kalenderjaar. Heb je dit jaar al eerder zorg gebruikt uit de module? Dan kan het zijn dat je het maximum bedrag, of een deel van het maximum bedrag hebt opgemaakt.

Wanneer kan ik deze module aanzetten?

De module Spieren & Gewrichten kies je tegelijk met de basisverzekering per 1 januari. De module blijft aan staan tot en met 31 december.

Waar kan ik naar toe?

Voor Cesartherapie kun je naar:

  • een fysiotherapeut
  • een oefentherapeut Cesar/Mensendieck

Voor manuele lymfedrainage mag je ook naar een huidtherapeut. Je vindt de gecontracteerde zorgverleners in de FBTO Zorgzoeker.

Heb ik eigen risico?

Je betaalt voor de 1e 20 behandelingen onder de basisverzekering een eigen risico. Voor behandelingen uit de aanvullende modules betaal je geen eigen risico.

Wat zijn de voorwaarden?

Het vergoedingenoverzicht geeft een samenvatting van de voorwaarden. Je kunt hieraan geen rechten ontlenen. De polisvoorwaarden en de reglementen die hierbij horen, bepalen de vergoeding waar je recht op hebt.

Wat krijg ik vergoed in andere jaren?

De vergoeding voor Cesartherapie in andere jaren vind je in de polisvoorwaarden van 2018 of 2017.