Naar inhoud

Verpleegbed

Heb je een FBTO Zorgverzekering (basisverzekering) en heb je een verpleegbed nodig? Dan kun je hiervoor een vergoeding krijgen.

Wat is een verpleegbed?

Een verpleegbed kan gemakkelijk omhoog en omlaag bewegen. Zo kan degene die je verzorgt je gemakkelijker verzorgen. Vaak hebben verpleegbedden ook zijhekken en een afstandsbediening.

Wat vergoedt de basisverzekering in 2022?

Bij een bevalling thuis krijg je een vergoeding voor bedverhogers.

Heb je zorg op bed nodig om andere redenen? Dan krijg je een vergoeding voor:

 • Bedverhogers
 • Verpleegbed/ hoog-laag bed
 • Matras
 • Wat bij het bed hoort, zoals een dekenboog, onrusthek, bedgalg, papegaai en portaal

De vergoeding is voor mensen die:

 • Thuis bevallen
 • Niet uit bed kunnen komen (bedlegerig)
 • Zorg op bed nodig hebben
 • Een verpleegbed nodig hebben voor kortere of langere tijd (de leverancier bepaalt hoe lang je recht hebt op het bed).
 • Niet genoeg kracht hebben om zelf uit een gewoon bed te kunnen komen.

Ga je naar een gecontracteerde leverancier? Dan leen je het verpleegbed. Bij een leverancier waarmee we geen contract hebben koop je het bed. Je hebt dan toestemming van ons nodig.

Je hulpmiddel is kapot en je wilt het graag laten vervangen

Neem voor reparatie of vervanging contact op met de leverancier van het hulpmiddel.

Hoeveel krijg je vergoed?

Hoeveel je vergoed krijgt, hangt af van de basisverzekering die je hebt. En of wij een contract hebben met de zorgverlener. In de tabel zie je hoeveel je vergoed krijgt:
FBTO Basis
FBTO Basis Plus
FBTO Basis Vrij
Zorgverlener met contract
100%
100%
100%
Zorgverlener zonder contract
65%*
75%*
100%**

* Van het gemiddeld gecontracteerde tarief
** Van het marktconforme of wettelijke tarief

De zorgverleners met een contract vind je met de FBTO Zorgzoeker. Ga je naar een zorgverlener waar wij geen contract mee hebben? Bekijk dan de maximale tarieven die wij vergoeden.

Heb je een verwijzing nodig?

Soms heb je een verwijzing nodig:

 • Als je een bed met antidecubitusmatras nodig hebt.
 • Een beschermende onderlegger nodig hebt dat je bed beschermt.
 • Als je kiest voor een levering of verlenging door een leverancier die geen contract met ons heeft.

Je kunt een verwijzing vragen aan:

 • De arts die je behandelt.
 • Een BIG-geregistreerde verpleegkundige.

Heb je vooraf toestemming nodig?

Kies je voor een leverancier waar wij een contract mee hebben? Dan heb je vooraf geen toestemming van ons nodig. De leverancier beoordeelt dan de hulpmiddelen die geleverd worden. Kies je voor een leverancier waar we geen contract mee hebben ? Dan heb je vooraf wél vooraf toestemming nodig. Ook als je het bed en de toebehoren langer nodig hebt, heb je opnieuw vooraf toestemming nodig. 

Mensen korter dan 1 meter 50 mogen het bed een bepaalde tijd gebruiken

Ben je korter dan 1 meter 50? Dan mag je het verpleegbed minimaal 5 jaar gebruiken. Moet binnen deze 5 jaar het bed vervangen worden? Dan vraagt de leverancier hiervoor opnieuw toestemming bij ons aan.

Waar kun je naar toe?

Je bestelt je hulpmiddelen  makkelijk en veilig online bij een medische speciaalzaak. Naar welke leverancier je kunt, hangt af van de basisverzekering die je hebt.

FBTO Basis

Je bestelt je hulpmiddelen bij Medipoint . Ga je naar een andere leverancier? Dan vergoeden we tot maximaal 65% van het tarief dat we gemiddeld betalen aan zorgverleners waarmee we een contract hebben.

FBTO Basis Plus

Je kunt je hulpmiddelen bestellen bij verschillende leveranciers. We hebben met veel leveranciers afspraken gemaakt. Je vindt ze in de FBTO Zorgzoeker. Goed om te weten: hebben we geen contract met je leverancier? Dan vergoeden we tot maximaal 75% van het tarief dat we gemiddeld betalen aan zorgverleners waarmee we een contract hebben.

FBTO Basis Vrij

Je kiest zelf waar je je hulpmiddelen wilt bestellen. Maar met veel leveranciers maken wij afspraken over de kwaliteit, bereikbaarheid en de prijs van de zorg. Ga je naar een van deze leveranciers? Dan weet je zeker dat ze voldoen aan onze kwaliteitseisen. Je vindt ze in de FBTO Zorgzoeker.

Heb je een eigen risico?

Nee, je betaalt geen eigen risico. Kies je voor een leverancier waar we geen contract mee hebben? Dan betaal je wel een eigen risico.

Wat zijn de voorwaarden voor 2022?

Het vergoedingenoverzicht geeft een samenvatting van de voorwaarden. Je kunt hieraan geen rechten ontlenen. De polisvoorwaarden en de reglementen die hierbij horen, bepalen de vergoeding waar je recht op hebt.
De vergoeding in andere jaren vind je in de polisvoorwaarden van 20212020.